Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Is heilbotvis veilig om te eten? Voors Nadelen van Halibut Nutrition

45 beste recepten voor ovenschotels

 1. Onlangs is heilbot uit de Stille Oceaan steeds populairder geworden in supermarkten over de hele wereld vanwege zijn milde en heerlijke smaak voor zo'n grote vis. Deze stevige en succulente vis is vetarm en goed geschikt voor verschillende kookmethoden, en wanneer hij op verantwoorde wijze wordt opgevoed en in het wild wordt gevangen, kan heilbotvis nogal wat potentiële voedingsstoffen bieden. Helaas is het ook vaak een van de vissen die je nooit zou moeten eten vanwege historische overbevissing en besmettingsniveaus, dus er zijn nog steeds voorzorgsmaatregelen die moeten worden overwogen bij het opnemen van deze vis in je dagelijkse maaltijdplannen.

 2. Betekent dit dat u nooit heilbotvis mag eten, of is heilbotvoeding sterk genoeg dat als u in het wild gevangen heilbot consumeert die niet wordt blootgesteld aan ongebreidelde besmetting, dit daadwerkelijk uw gezondheid ten goede kan komen? Laten we eens kijken naar de voor- en nadelen van deze platvis.

Wat is heilbotvis?

 1. Heilbot is verdeeld in twee soorten: Pacific en Atlantic. Pacifische heilbot is een van de grootste soorten platvis in de Stille Oceaan. De Latijnse naam, Hippoglossus stenolepis, wordt door sommigen verkeerd geïnterpreteerd als "Hippo van de zee" vanwege de grote omvang. In werkelijkheid betekenen Griekse woorden glossa en nijlpaarden respectievelijk "tong" en "paard". De Griekse stengels, lepis en steno, betekenen "schaal" en "smal". De Latijnse naam heeft betrekking op de smalle schubben op de heilbot die op de tong van een paard lijken. (1)

 2. In de late 19e en 20e eeuw werd de Atlantische heilbot verzameld en geserveerd op religieuze feestdagen of als hoofdmaaltijd voor speciale gelegenheden. Atlantische en Pacifische heilbot lijken sterk op elkaar, behalve de borstvinlengte en de smallere schaal van de Pacifische heilbot. Een ander verschil is, zoals hun namen impliceren, Atlantische heilbot woont tussen Europa en Noord-Amerika, terwijl Pacifische heilbot zich bevindt tussen Azië en Noord-Amerika.

 3. Heilbot behoort tot de familie Pleuronectidae, een familie van platvissen waarbij beide ogen zich aan de rechterkant in opwaartse richting bevinden. Net als bij andere platvissen in de familie Pleuronectidae, hebben heilbot symmetrische bekkenvinnen en een goed ontwikkelde zijlijn aan beide zijden. Ze hebben een grote en symmetrische mond die zich uitstrekt tot onder de onderste ogen. Hun schubben zijn klein, glad en begraven in de huid met een staart die wordt beschreven als concaaf, halvemaanvormig of mager.

 4. De levensduur van heilbot is ongeveer 55 jaar, en grote heilbot worden "staldeuren" genoemd, terwijl kleinere heilbot "kippen" wordt genoemd. (2)

 5. Stille heilbot wordt gevonden in de Noordelijke Stille Oceaan. In Oost-Azië komen ze voor van Noord-Japan tot de Okhotsk-zee en door de zuidelijke Chukchi-zee in de Noordelijke IJszee. In Noord-Amerika variëren ze van de Beringzee in het zuiden tot Baja, Californië en Mexico.

 6. De belangrijkste bronnen van Pacifische heilbot zijn de Verenigde Staten en Canada. Ongeveer 2 procent van de heilbotvis die kan worden gevist, bevindt zich buiten Oregon en Washington, ongeveer 15 procent buiten British Columbia en de rest uit Alaska. Het seizoen voor het vissen op heilbot wordt bepaald door de International Pacific Halibut Commission in samenwerking met de afzonderlijke Amerikaanse staten of Canadese provincies. De meeste seizoenen beginnen ergens in mei en duren tot elk moment tussen juli en oktober.

Heilbotvoeding

 1. Een halve filet (ongeveer 159 gram) droog verwarmde gekookte heilbot - Atlantische of Pacifische - bevat ongeveer: (3)

 2. Bovendien bevat een halve filet heilbotvis ongeveer 1.064 milligram omega-3-vetzuren, 60.4 milligram omega-6-vetzuren, samen met wat koper en mangaan.

Redenen om heilbotvis te vermijden

 1. Atlantische heilbot staat op de "vermijd" -lijst omdat de populatie uitgeput raakt door overbevissing. Er zijn momenteel geen visserijen die Atlantische heilbot oogsten. De verwachting is dat de voorraad tegen 2056 opnieuw zal worden opgebouwd, maar die schatting blijft precies dat - een onzekere schatting. (4)

 2. De meeste heilbot die wordt geconsumeerd komt uit de Stille Oceaan, die veel gezondere populaties heeft, maar er zijn ook problemen met de heilbot uit de Stille Oceaan.

 3. 2. "Wasted Bycatch"

 4. In 2014 heeft Oceana, de grootste oceaanbeschermingsgroep ter wereld, een onderzoek uitgevoerd met behulp van gegevens van de National Marine Fisheries Service. Het identificeerde de negen slechtste visserijen in de VS op basis van "verspilde bijvangst." Ja, de gegevens toonden aan dat commerciële vissers in de VS elk jaar ongeveer 2 miljard pond "bijvangst" overboord gooien. Dat komt overeen met ongeveer een half miljard zeevruchtenmaaltijden. De kieuwnettenvisserij in Californië die zich op heilbot richt, werd geïdentificeerd als een van de ergste. Als je Amerikaanse heilbot hebt gegeten, is de kans groot dat het afkomstig is van deze schadelijke visserij, volgens het rapport. (5, 6)

 5. Atlantische heilbot moet ten koste van alles worden vermeden omdat het onveilig is voor consumptie. Het bevat onveilige hoeveelheden kwik en giftige industriële chemicaliën, zoals polychloorbifenylen, volgens het Environmental Defense Fund. (7) Pacifische heilbot bevat ook een gematigde hoeveelheid kwik. Het consumeren van teveel kwik kan leiden tot symptomen van kwikvergiftiging, zoals:

 6. Daarom wordt kinderen en zwangere of zogende vrouwen geadviseerd om heilbotvis niet meer dan één keer per maand te eten. (8)

Kan heilbotvis gezond zijn? Voordelen van wild gevangen heilbot

 1. Een recente studie bestond uit 12.981 proefpersonen met leeftijden variërend van 30-87 jaar, waarbij gekeken werd naar de effecten van magere visconsumptie op het metabool syndroom. Onder de deelnemers - waarvan 47 procent mannelijk, 53 procent vrouwelijk - consumeerde 91,4 procent zowel vette als magere vis één keer per week of meer, terwijl 72,3 procent magere vis consumeerde en 57,1 procent één keer per week of meer vette vis. Visconsumptie eenmaal per week of meer werd geassocieerd met een verminderd risico op metabool syndroom bij mannen. Bovendien werd visconsumptie geassocieerd met verminderde progressie van atherosclerose van de kransslagader bij postmenopauzale vrouwen met coronaire hartziekten. (13)

 2. Regelmatige consumptie van heilbot kan de symptomen van auto-immuunziekten, reumatoïde artritis en psoriasis helpen verlichten, volgens onderzoek gepubliceerd in het International Journal of Drug Development Research. Consumptie van omega-3-vetzuur bij vissen vermindert de ernst van de symptomen die gepaard gaan met spondylitis ankylopoetica, een chronische aandoening die vooral de gewrichten van de wervelkolom en de heupen beïnvloedt. Bij patiënten met inflammatoire darmaandoeningen en reumatoïde artritis werd significante verlichting van pijn als gevolg van verbeterde gewrichtsgevoeligheid en gripsterkte gevonden bij het eten van omega-3 vis. (14)

 3. Omega-vetzuren zijn te vinden in vis, zoals heilbot, zalm en tonijn, en andere omega-3-voedingsmiddelen. Omega-3 vetzuren zijn zeer geconcentreerd in de hersenen en spelen een cruciale rol in de gedrags- en cognitieve functie (prestatie en geheugen). Zuigelingen die tijdens de zwangerschap onvoldoende omega-3-vetzuren van de moeder hebben, lopen het risico op zenuw- en zichtproblemen.

 4. In recente studies zijn hogere circulatieniveaus en voedingsinname van docosahexaeenzuur (DHA) en eicosapentaeenzuur (EPA), vormen van omega-3 vetzuren, in verband gebracht met een verminderd risico op dementie. Een cross-sectioneel cohort van onderzoeken gepubliceerd in het American Journal of Clinical Nutrition onderzocht de relatie tussen vetzuurniveaus in rode bloedcellen en cognitieve markers van het risico op dementie bij ouderen en mensen van middelbare leeftijd. (9)

 5. Eerdere studies hebben vastgesteld dat het totale gehalte aan omega-3 PUFA (meervoudig onverzadigd vetzuur) in bloed en erytrocyten lager is bij de ziekte van Alzheimer en bij leeftijd gerelateerde cognitieve achteruitgang. In voedingsonderzoeken wordt gesuggereerd dat consumptie van zeeoliën verband houdt met een hogere cognitieve functie in het late leven.

 6. Hoge voedingsinname verhoudingen van vissen die omega-3 PUFA's bevatten, zoals DHA en EPA, ten opzichte van de omega-6 arachidonic zijn in verband gebracht met een verlaagd risico op borstkanker in vergelijking met die met lage verhoudingen. In Japan is waargenomen dat de inname van vis of omega-3 PUFA's via de voeding een omgekeerd verband heeft met het risico op borstkanker in zowel prospectieve cohortstudies als grootschalige case-controlstudies, volgens onderzoek gepubliceerd in het International Journal of Cancer. (10)

 7. Hoewel de consumptie van vis in Japan de hoogste ter wereld is, zijn de incidenten van borstkanker de afgelopen jaren toegenomen. Waarom? De acceptatie van het westerse dieet, met verhoogde consumptie van vlees, dierlijk vet en of verzadigde vetzuren.

 8. Om borstkanker te helpen bestrijden, wordt de ideale totale omega-3: omega-6-innameverhouding van 1: 1 of 1: 2 algemeen aanvaard als geassocieerd met een lage incidentie van borstkanker . (11)

 9. Het verband tussen visconsumptie en het risico op hart- en vaatziekten is uitgebreid bestudeerd, met de meeste onderzoeken naar cardioprotectieve effecten van visconsumptie. Vette vis, zoals heilbot, makreel, zalm en tonijn, is rijk aan omega-3-vetzuren en bevat een enorme hoeveelheid goede HDL-cholesterol. HDL-cholesterol is als een stofzuiger, waardoor plak van de vaatwanden wordt verwijderd, blokkades worden voorkomen en cholesterol wordt teruggevoerd naar de lever. Lagere hoeveelheden HDL-cholesterol in het lichaam worden geassocieerd met een hoger risico op hartaandoeningen.

 10. Recent bewijs toont aan dat de consumptie van vis cardioprotectieve voordelen kan bieden. Er is gesuggereerd dat visconsumptie verband houdt met de algehele gunstige effecten op de drempel voor aritmieën, lipidenprofielen, ontsteking en endotheelfunctie, bloedplaatjesactiviteit, atherosclerose en hypertensie. Een meta-analyse in 2004 identificeerde 13 cohorten uit 11 onafhankelijke prospectieve studies met 222.364 proefpersonen (3.032 sterfgevallen aan hart- en vaatziekten) met een gemiddelde van 11,8 jaar follow-up. Personen die eenmaal per week vis consumeerden, hadden een significant lagere sterfte aan hart- en vaatziekten dan degenen die nooit vis aten of minder dan één keer per maand aten. (12)

 11. Heilbot bevat een uitstekende variëteit aan voedingsstoffen, zoals vitamine B12, eiwitten en selenium, die kunnen bijdragen aan gunstige gezondheidseffecten op het metabool syndroom. Een hogere consumptie van vis is zelfs in verband gebracht met gezondere metabolische profielen, verlaagde bloeddruk en gezondere lipidenprofielen.

 12. Magere visconsumptie werd ook geassocieerd met een verlaagd risico op metabool syndroom, terwijl vette visconsumptie niet werd geassocieerd met een verlaagd risico op metabool syndroom. Zowel een verhoogde consumptie van magere als vette vis werd geassocieerd met verminderde serumtriglyceriden en verhoogde lipoproteïne-cholesterol met een hoge dichtheid.

 13. Dit komt omdat magere vis zoals heilbotvis ontstekingsremmende voedingsmiddelen zijn die chronische ontstekingen bestrijden die tot deze ziekten en aandoeningen leiden.

Heilbotvis koken

 1. Heilbot houdt goed samen bij het koken vanwege het stevige vlees, waardoor het bijzonder perfect is voor barbecuen en grillen. Het moet op zo'n manier worden gekookt om verder verlies van voedingswaarde te voorkomen. Het is het beste om kookmethoden te kiezen zoals bakken, braden of grillen in plaats van frituren. Heilbot is echter te gaar en veel te droog. Het wordt als voltooid beschouwd wanneer de interne temperatuur tussen 130 en 135 graden Fahrenheit bereikt.

 2. Stukken van 3 / 4- tot 1-inch dik moeten niet langer dan 10 minuten op 400 graden Fahrenheit worden gekookt. De algemene regel is om 10 minuten per inch dikte toe te staan ​​en de heilbot eenmaal om te keren. Het wordt aanbevolen om vier minuten per kant te doen, één keer draaien bij het barbecuen, braden, braden en grillen.

 3. Sommige kookboeken bevelen stukken van dezelfde dikte aan die tot 1,5 uur moeten worden gekookt. De langere kooktijd wordt gecompenseerd door een lagere kooktemperatuur, ongeveer 325 graden F. Heilbot is gevoelig voor parasieten en wormen. Flukes en rondwormen kunnen op mensen worden overgedragen, waardoor een ziekte wordt veroorzaakt die "Anisakiasis" wordt genoemd. Heilbot moet volledig worden gekookt, bevroren of gerookt. Voor de veiligheid zijn de huidige aanbevelingen gericht op 145 graden F.

 4. Hier zijn enkele heilbotrecepten om te proberen:Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407