Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Is jasmijnrijst gezond?

Betere rijstopties

 1. Ook bekend als Thaise geurige rijst of Thaise Hom Mali rijst, langkorrelige jasmijnrijst verdubbelt het plezier van het eten van een stomende kom pluizige rijst vanwege zijn heerlijke, nootachtige smaak en karakteristieke bloemige aroma. Jasmijnrijstvoeding komt vaak ter discussie vanwege zijn populariteit en hoge consumptie over de hele wereld, maar ook vanwege zijn reputatie als een eenvoudige koolhydraat.

 2. Witte jasmijnrijst is simplistisch in zijn voedingsvoordelen. Jasmijnrijst kan een al gezond dieet met veel groenten, fruit en magere eiwitten aanvullen. Bruine jasmijnrijst biedt het extra voordeel van vezels, wat belangrijk is voor elk dieet. Rijst is een basisvoedsel voor meer dan de helft van de wereldbevolking. Het biedt een goedkope, vaak gemakkelijk toegankelijke voedingsbron in gebieden waar ander voedsel schaars is.

Jasmine Rice Nutrition

 1. Een kopje gekookte witte jasmijnrijst bevat:

 2. Wanneer bruine rijst wordt verwerkt tot witte rijst, worden de meeste vitamines en mineralen gestript. De meeste jasmijnrijst is niet verrijkt. Door een voedingsmiddel te verrijken, kan de fabrikant vitamines en mineralen toevoegen aan een voedingsmiddel dat tijdens de verwerking verloren is gegaan. Sommige rijst is verrijkt met B-vitamines en ijzer, dus het lezen van labels is essentieel als je op zoek bent naar die voedingsstoffen. Onderzoekers van het International Rice Research Institute hopen door middel van biotechnologie en verbeterde groeimethoden meer voeding toe te voegen aan rijst met hogere nutriëntenniveaus van ijzer, zink en vitamine A.

Is jasmijnrijst gezond?

 1. In combinatie met het drinken van veel water, kan het eten van jasmijn of een andere variëteit aan rijst - vooral volkoren, of bruine, jasmijnrijst - constipatie helpen voorkomen. Omdat bruine jasmijnrijst een behoorlijke hoeveelheid onoplosbare vezels bevat, kan het de spijsvertering ten goede komen door voedsel snel door het maagdarmkanaal en verzachtende ontlasting te spoelen.

 2. Jasmijnrijst wordt vaak gegeten naast andere gezonde voedingsmiddelen. Bij gebruik als aanvulling op een dieet met veel groenten, peulvruchten, bonen, fruit en mager vlees, levert het een gezonde bron van koolhydraten.

 3. Voor atleten die aan hoge intensiteits- of duurtraining doen, kan het een uitdaging zijn om aan de dagelijkse koolhydraatbehoeften te voldoen om de glycogeengehaltes, de opslagvorm van koolhydraten in uw spieren, te behouden. Witte of bruine jasmijnrijst is een goede tankvoeding om glycogeen terug in de spieren te pompen en klaar te zijn voor de volgende training.

Jasmijnrijst bevat weinig eiwitten

 1. Volgens de studie "Fair Trade Thai Jasmine Rice" 2005 van Ellen Roggemann via Occidental College, omvat rijst 55 tot 80 procent van de gemiddelde dagelijkse calorie-inname van een Thaise persoon. Dit betekent dat voor veel mensen over de hele wereld hun primaire voedsel geen goede bron van voedingsstoffen is, vooral eiwitten.

 2. Terwijl rijst vult en wat vitamines en voedingsstoffen bevat, is het eiwitgehalte "bescheiden", volgens het International Rice Research Institute. Rijst is geen hoogwaardig - of compleet - eiwit, wat betekent dat het niet alle essentiële aminozuren bevat. Het eten van voedsel dat essentiële aminozuren bevat die niet in het menselijk lichaam worden geproduceerd, is cruciaal voor het behoud van gezonde, functionerende spieren en metabolisme.

Gezondheidsoverwegingen voor jasmijnrijst

 1. De jasmijnrijst die het westelijk gehemelte het meest bekend is, is langkorrelig, heeft een gladde textuur en is parelwit. Volkoren, of bruin, jasmijnrijst behoudt de zemelen of buitenschil. Bruine jasmijnrijst is voedzamer en vezelrijker dan de witte, watergemalen versie. Onderzoek heeft aangetoond dat degenen die meer vezels in hun voeding hebben, een verminderd risico op hartaandoeningen, obesitas en type 2 diabetes hebben, volgens de Harvard T.H. Chan School of Public Health.

 2. Jasmijnrijst wordt beschouwd als een hoge glycemische index, of GI, voedsel, volgens een onderzoek uit 2014 gepubliceerd in "International Journal of Food Sciences and Nutrition." Een GI-score geeft aan hoe snel een voedingsmiddel uw bloedsuikerspiegel verhoogt. Een voedsel met een hoge GI heeft een score van 70 of hoger en onderzoekers ontdekten dat jasmijnrijst ergens tussen 96-116 op de GI-schaal lag. Witte jasmijnrijst is een zetmeelrijk, verfijnd voedsel en verhoogt als zodanig tijdelijk de bloedsuikerspiegel. Diegenen met diabetes moeten bruine jasmijnrijst verkiezen boven witte jasmijnrijst.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407