Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Is kalkoenbacon gezond? Voeding, Calorieën en meer

De onderste regel

 1. Kalkoenbacon wordt vaak geprezen als een gezonder alternatief voor traditioneel varkensbacon.

 2. Het wordt gemaakt door een gekruid mengsel van fijngehakte kalkoen in reepjes te vormen die op traditioneel spek lijken.

 3. Hoewel het minder vet en minder calorieën bevat, is kalkoenbacon nog steeds sterk verwerkt en kan het ingrediënten bevatten die schadelijk kunnen zijn voor uw gezondheid.

 4. Dit artikel bespreekt het voedingsprofiel van kalkoenbacon en bepaalt of het echt een gezondere keuze is.

Wat is kalkoenbacon?

 1. Kalkoenbacon is in de meeste supermarkten verkrijgbaar als alternatief voor klassiek varkensspek.

 2. Het wordt gemaakt door een mengsel van licht en donker kalkoenvlees en -huid te hakken of te malen, kruiden en conserveermiddelen toe te voegen en het mengsel vervolgens in spekachtige stroken te persen (1).

 3. Sommige fabrikanten gebruiken zelfs strepen van licht en donker vlees om het uiterlijk van traditionele spekstukken na te bootsen.

 4. Je kunt het op dezelfde manier bereiden als traditioneel spek. Het wordt meestal gebakken, in de magnetron of gebakken in de oven tot het goudbruin en knapperig is.

Voedingswaarden en calorieën

 1. Hier is een vergelijking van het voedingsgehalte van twee plakjes (1 ounce of 16 gram) kalkoen en varkensspek (2, 3):

 2. Omdat kalkoen magerder is dan buikspek, bevat kalkoenbacon minder calorieën en minder vet dan varkensbacon.

 3. Beide producten zijn afkomstig van dierlijke eiwitten, dus het zijn relatief goede bronnen van B-vitamines en mineralen zoals zink, selenium en fosfor.

 4. Omdat spek meestal in kleine porties wordt gegeten, is geen van de vitamines en mineralen in twee plakjes kalkoenbacon groter dan 10% van de dagelijkse waarde (DV).

 5. Bovendien bevat het meeste spek - of het nu gemaakt is van kalkoen of varkensvlees - toegevoegde suiker tenzij het gelabeld is als "geen toegevoegde suiker"

 6. Veel, maar niet alle, kalkoen- en varkensspekproducten bevatten ook synthetische conserveermiddelen - vooral nitraten of nitrieten - die bederf vertragen, de roze kleur van het vlees versterken en bijdragen aan de smaak (4 ).

 7. Natuurlijke of organische producten kunnen geen chemische conserveermiddelen gebruiken, daarom bevatten ze vaak selderiepoeder - een natuurlijke bron van nitraten - als conserveermiddel (5).

Voordelen van kalkoenbacon

 1. Kalkoenbacon kan voor sommige mensen goed passen, vooral voor diegenen met speciale dieetbehoeften.

 2. Kalkoenbacon heeft ongeveer 25% minder calorieën en 35% minder verzadigd vet dan varkensbacon (2, 3).

 3. Dit maakt het een populaire keuze voor mensen die hun calorie- of vetinname bekijken.

 4. Het is echter nog steeds een relatief calorierijk voedsel, met 30 calorieën per plak - waarvan meer dan de helft uit vet.

 5. Hoewel kalkoenbacon minder calorieën bevat dan varkensvleesbacon, moet je het toch met mate eten.

 6. Sommige mensen eten geen varkensvlees, inclusief mensen met varkensvleesallergieën of -intoleranties en mensen die het om religieuze of gezondheidsredenen vermijden.

 7. Als u varkensvlees vermijdt, kan kalkoenbacon een goede vervanging zijn.

 8. Hoewel het niet dezelfde smaak en textuur heeft als varkensspek, heeft kalkoenbek nog steeds een rokerige, zoute, vlezige smaak waar velen van genieten.

Nadelen van kalkoenbacon

 1. Hoewel kalkoenbacon voor sommigen een goede optie kan zijn, moet u rekening houden met de volgende mogelijke nadelen.

 2. Hoewel kalkoenbacon nog steeds een goede eiwitbron is, bevat het ongeveer 20% minder eiwitten per portie dan traditioneel varkensspek.

 3. Omdat het minder vet bevat dan varkensspek, voegen fabrikanten vaak meer suiker toe om de smaak en textuur te verbeteren.

 4. Over het algemeen is de hoeveelheid suiker in zowel regulier als kalkoenbacon erg laag - minder dan 1 gram per portie - maar het kan oplopen, vooral voor mensen met een koolhydraatarm dieet .

 5. Als suiker een probleem is, zijn er merken kalkoenbacon die geen toegevoegde suikers bevatten.

 6. Kalkoenbacon bevat veel natrium, dat wordt toegevoegd als natuurlijk conserveermiddel en smaakversterker.

 7. Slechts twee reepjes kalkoenbacon leveren 366 mg natrium - ongeveer 15% van de DV. In grotere porties kan het natriumgehalte snel oplopen (2).

 8. Voor mensen die naar hun natriuminname letten, is bacon met verlaagd natriumgehalte een optie.

 9. Veel kalkoenbaconproducten bevatten chemische conserveermiddelen, waaronder nitraten en nitrieten.

 10. Hoewel nitraten die van nature voorkomen - zoals die in groenten en fruit - goed zijn voor uw gezondheid, zijn synthetische nitraten en nitrieten dat niet (6).

 11. Wanneer ze worden gegeten, kunnen deze nitraten worden omgezet in nitrieten in uw spijsverteringskanaal.

 12. Nitrieten kunnen dan schadelijke verbindingen vormen die nitrosaminen worden genoemd, die zijn gekoppeld aan een verhoogd risico op maag- en keelkanker (7, 8).

 13. Sommige natuurlijke kalkoenbacon merken dat ze nitraat- of nitrietvrij zijn, maar ze gebruiken vaak nog steeds selderiepoeder, een rijke bron van natuurlijke nitraten.

 14. Het blijft onduidelijk of nitraten uit selderiepoeder zijn gekoppeld aan dezelfde gezondheidsrisico's als synthetische nitrieten, dus het is verstandig om uw inname in de gaten te houden (5).

 15. Kalkoenbacon is een sterk verwerkt vleesproduct en moet met mate worden gegeten.

 16. Veel onderzoeken hebben aangetoond dat regelmatig eten van verwerkt vlees uw risico op hartaandoeningen en diabetes met respectievelijk 42% en 19% kan verhogen (9).

 17. Degenen die 50 gram of meer verwerkte vleesproducten per dag eten - het equivalent van ongeveer zes plakjes spek - lopen ook een groter risico op het ontwikkelen van darmkanker (10, 11).

 18. Experts raden aan om de consumptie van verwerkt vlees te beperken tot minder dan 20 gram per dag - ruwweg twee en een half plakjes spek (12).

De onderste regel

 1. Kalkoenbacon heeft iets minder calorieën en vet dan varkensvleesbacon en kan een gezondere optie zijn voor mensen met speciale diëten of die geen varkensvlees kunnen eten.

 2. Toch is het een verwerkt vlees met minder eiwitten en meer toegevoegde suiker dan gewoon spek en kan het conserveermiddelen bevatten die zijn gekoppeld aan een verhoogd risico op kanker.

 3. Hoewel je natuurlijkere opties kunt vinden, is het nog steeds het beste om met mate van bacon te genieten met mate.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407