Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Is lijnzaad nog gezond na het koken?

Aanvullende overwegingen en tips

 1. Lijnzaad is de laatste jaren steeds populairder geworden, dankzij de vele gezondheidsvoordelen die ze bieden. Deze gezonde zaden kunnen heel of gemalen worden gevonden, en het is ook mogelijk om vlasolie te kopen. Lijnzaad is een veelzijdig voedingsmiddel dat over ontbijtgranen of yoghurt kan worden gestrooid of aan een smoothie of salade kan worden toegevoegd. Inclusief lijnzaad in alle recepten tijdens het bakken, of het nu in pannenkoeken, muffins of koekjes is, voegt niet alleen crunch en een nootachtige smaak toe, maar verhoogt ook de voedingswaarde van het voedsel.

Voedingswaarde

 1. Een eetlepel hele lijnzaad, rauw of gekookt, bevat 50 calorieën, 4,5 gram totaal vet, 2,5 gram alfa-linoleenzuur, 2,2 gram eiwit, 3 gram koolhydraten en 3 gram voedingsvezels, volgens de Flax Council of Canada. Dezelfde portie gemalen lijnzaad, rauw of gekookt, levert 36 calorieën, 3,3 gram vet, 1,8 gram alfa-linoleenzuur, 1,6 gram eiwit, 2,3 gram koolhydraten en 2,2 gram voedingsvezels.

Alfa-linoleenzuur

 1. Alfa-linoleenzuur is een type omega-3-vetzuur dat veel voorkomt in lijnzaad met gezondheidsbeschermende eigenschappen. Een studie toonde aan dat bij een temperatuur van 212 of 662 graden Fahrenheit gedurende een periode van 60 minuten het vetzuurprofiel van lijnzaad, inclusief alfa-linoleenzuur, niet significant werd beïnvloed, volgens de Flax Council van Canada. Een andere studie vergeleek ook het vetzuurprofiel in het bloed van vrouwen die rauw lijnzaad of lijnzaad consumeerden dat gedurende vier weken in brood werd gekookt. Ze vonden geen significant verschil, wat erop wijst dat de biologische beschikbaarheid van alfa-linoleenzuur van lijnzaad vergelijkbaar is, rauw of gekookt.

Lignans

 1. Lijnzaad is de beste voedselbron van lignanen, een verbinding die lijkt op en nabootst van menselijk oestrogeen en in staat is om te beschermen tegen hormoongerelateerde kankers, zoals borst-, baarmoeder-, eierstok- en prostaatkanker, volgens het Linus Pauling Instituut. Een studie toonde aan dat de hoeveelheid lijnzaad gemeten in de korst en het midden van een brood overeenkwam met de hoeveelheid die aan het deeg werd toegevoegd, volgens de Flax Council van Canada, wat aangeeft dat lignanen niet worden beïnvloed door hitte en het kookproces . Andere studies zijn het ook eens met deze bevindingen dat lignanen niet worden beïnvloed door hitte.

Fiber

 1. Lijnzaad is een goede bron van onoplosbare en oplosbare vezels, die niet wordt beïnvloed door bakken of hoge kooktemperaturen. De onoplosbare vezel is nuttig om constipatie te voorkomen, terwijl oplosbare vezel helpt het slechte cholesterol te verlagen en daarom het risico op hart- en vaatziekten vermindert.

Bakken met lijnzaad

 1. Omdat de voedingswaarde van lijnzaad niet wordt beïnvloed door hitte of koken, is het mogelijk om ze in alle recepten te gebruiken om een ​​voedingspons toe te voegen, of het nu brood, muffins, koekjes, cakes zijn , pannenkoeken of havermout. Het wordt aanbevolen om lijnzaad indien mogelijk op het laatste moment toe te voegen, omdat ze vloeistoffen kunnen verdikken als ze gedurende een bepaalde tijd worden bewaard.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407