Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Is maïsolie gezond? Voeding, voordelen en nadelen

De onderste regel

 1. Maïsolie is een geraffineerde plantaardige olie die veel wordt gebruikt bij het koken en vooral frituren.

 2. Het heeft ook vele andere toepassingen en wordt vaak gebruikt voor industriële doeleinden of als ingrediënt in cosmetica.

 3. Maïs moet een complex raffinageproces doorlopen om maïsolie te produceren.

 4. Dit proces geeft de olie veel unieke eigenschappen, hoewel ze niet allemaal positief zijn.

 5. Dit artikel bespreekt maïsolie, inclusief de voeding, het gebruik en de productie, evenals mogelijke voordelen en nadelen.

Maïsolievoeding

 1. Maïsolie is 100% vet, bevat geen eiwitten of koolhydraten. Eén eetlepel (15 ml) maïsolie levert (1):

 2. Tijdens het extraheren van maïsolie uit maïs gaan veel vitamines en mineralen verloren. Toch bevat de olie behoorlijk wat vitamine E.

 3. Vitamine E is een vetoplosbare voedingsstof die werkt als een ontstekingsremmende antioxidant in uw lichaam.

 4. Antioxidanten zijn verbindingen die moleculen neutraliseren die vrije radicalen worden genoemd, die het risico op aandoeningen zoals hartaandoeningen, diabetes type 2 en sommige vormen van kanker kunnen verhogen wanneer hun aantal te hoog wordt (2, 3, 4 ).

 5. Bovendien is maïsolie ongeveer 30-60% linolzuur, een soort meervoudig onverzadigd omega-6-vet (5).

 6. Meervoudig onverzadigde vetten zijn onder meer omega-6 en omega-3-vetten. Deze laatste worden geassocieerd met verminderde ontsteking en een betere gezondheid wanneer ze in uw lichaam aanwezig zijn in een verhouding van ongeveer 4: 1 van omega-6 tot omega-3 (6).

 7. De voeding van veel mensen bevat echter te veel inflammatoire omega-6-vetten en niet genoeg ontstekingsremmende omega-3-vetten (7).

 8. Maïsolie heeft een omega-6 tot omega-3-verhouding van 46: 1, wat kan bijdragen aan deze onbalans (1).

Gebruik en hoe het wordt gemaakt

 1. Maïsolie kan op verschillende manieren worden gebruikt, zowel in kook- als niet-kooktoepassingen.

 2. Het wordt gebruikt als industrieel reinigingsmiddel en smeermiddel, maar ook als brandstof voor benzine- en dieselmotoren. Bovendien is het opgenomen in veel cosmetische producten, vloeibare zeep en shampoo.

 3. Toch is het het best bekend als frituurolie. Het heeft een zeer hoog rookpunt (de temperatuur waarbij olie begint te branden) van ongeveer 450degF (232degC), waardoor het ideaal is voor het frituren van voedsel tot een perfecte knapperigheid zonder ze te verbranden (8).

 4. Maïsolie is overal verkrijgbaar, waardoor het een populaire keuze is voor thuiskoks. Het kan worden gekocht bij bijna elke supermarkt en op vele manieren worden gebruikt, zoals voor:

 5. Met een vetgehalte van slechts ongeveer 1-4% is maïs geen van nature vettig voedsel. Daarom moet het een uitgebreid proces doorlopen om de olie te extraheren (9, 10).

 6. De korrels moeten eerst mechanisch worden geperst om de olie te scheiden. De olie doorloopt vervolgens een reeks chemische processen die onzuiverheden verwijderen, evenals ongewenste geuren en smaken (10).

 7. Bij de volgende processen worden veel vitamines en mineralen verwijderd en kunnen zelfs schadelijke stoffen worden geïntroduceerd:

Potentiële voordelen van maïsolie

 1. Maïsolie lijkt in sommige onderzoeken gunstige gezondheidseffecten te hebben.

 2. Het bevat verbindingen die de gezondheid van het hart kunnen bevorderen, zoals fytosterolen, vitamine E en linolzuur.

 3. Maïsolie zit vol met fytosterolen, plantaardige stoffen met een vergelijkbare structuur als het cholesterol dat bij dieren wordt aangetroffen.

 4. Phytosterolen zijn mogelijk ontstekingsremmend en het eten van een dieet dat rijk is aan ontstekingsremmend voedsel kan uw risico op bepaalde aandoeningen, zoals hartaandoeningen, diabetes type 2 en sommige vormen van kanker (16, 17).

 5. Maïsolie heeft een hoog fytosterolgehalte in vergelijking met verschillende andere bakoliën zoals pinda-, olijf- en koolzaadolie. Het bevat met name veel fytosterol beta-sitosterol (18).

 6. Uit reageerbuisstudies is gebleken dat beta-sitosterol anti-tumor eigenschappen kan hebben. In één onderzoek was het in staat om de groei van longkankercellen aanzienlijk te vertragen terwijl het geen effect had op gezonde longcellen (19, 20, 21).

 7. Er is echter meer menselijk onderzoek nodig om de potentiële antikanker eigenschappen van beta-sitosterol te begrijpen.

 8. Bovendien is bekend dat fytosterolen de opname van cholesterol in uw lichaam helpen blokkeren. Ze kunnen dus helpen bij het verlagen van hoge cholesterolgehaltes, die een risicofactor voor hartaandoeningen zijn (22).

 9. Omdat maïsolie hart-gezonde verbindingen bevat, zoals vitamine E, linolzuur en fytosterolen, kan dit uw risico op hartaandoeningen verlagen.

 10. Vitamine E is een krachtige antioxidant, dus een dieet met veel voedingsstoffen kan oxidatieve schade aan uw hart en bloedvaten voorkomen die wordt veroorzaakt door overtollige vrije radicalen (23).

 11. Bovendien werd in een overzicht van studies bij meer dan 300.000 mensen, het omwisselen van 5% van de totale calorieën van verzadigd vet naar linolzuur geassocieerd met een 9% lager risico op een hartaanval en een 13% lager risico op hart-gerelateerde dood (24).

 12. Sommige studies vinden ook dat maïsolie zelf helpt cholesterol te verlagen, vooral LDL (slechte) cholesterol, waarschijnlijk vanwege het fytosterolgehalte (25, 26).

 13. In een 4 weken durende studie bij 25 volwassenen hadden degenen die dagelijks 4 eetlepels (60 ml) maïsolie consumeerden LDL (slechte) cholesterol, totaal cholesterol en triglycerideniveaus verlaagd, vergeleken met die consumeren van dezelfde hoeveelheid kokosolie (27).

 14. Houd er rekening mee dat sommige van deze onderzoeken werden gefinancierd door ACH Food Companies, Inc., de producent van maïsolie uit Mazola. De resultaten van gezondheidsonderzoeken die door voedselbedrijven worden gefinancierd, zijn vaak scheef in het voordeel van de producten van het bedrijf (25, 27, 28).

Belangrijke nadelen van maïsolie

 1. Maïsolie heeft enkele belangrijke nadelen die opwegen tegen de potentiële voordelen voor de gezondheid.

 2. Maïsolie bevat veel linolzuur, een omega-6-vet dat in sommige onderzoeken is gekoppeld aan een betere gezondheid (24, 29).

 3. Omega-6-vetten kunnen echter schadelijk zijn als ze te veel worden geconsumeerd. Volgens het meeste onderzoek moet uw lichaam een ​​omega-6 tot omega-3-verhouding van ongeveer 4: 1 handhaven voor een optimale gezondheid (6).

 4. De meeste mensen consumeren deze vetten in een verhouding van ongeveer 20: 1 en eten veel meer omega-6 vetten dan omega-3 vetzuren (6).

 5. Deze onbalans is gekoppeld aan aandoeningen zoals obesitas, verminderde hersenfunctie, depressie en hartaandoeningen (30, 31, 32, 33).

 6. Een juiste balans van deze vetten is belangrijk, omdat omega-6-vetten meestal ontstekingsremmend zijn - vooral wanneer er niet voldoende ontstekingsremmende omega-3-vetten aanwezig zijn (34).

 7. Maïsolie heeft een omega-6 tot omega-3 vetverhouding van 46: 1 (1).

 8. Maïsolie en andere voedingsmiddelen met veel omega-6-vetten beperken en tegelijkertijd uw inname van voedingsmiddelen die rijk zijn aan omega-3-vetten verhogen, zoals vette vis en chiazaad, kunnen de ontsteking helpen verminderen en de algehele bevordering bevorderen gezondheid (35, 36).

 9. De meeste maïsolie wordt gemaakt met genetisch gemodificeerde (GMO) maïs. In 2010 was ongeveer 90% van de maïs in de Verenigde Staten GGO (37).

 10. Het meeste van deze maïs is gemodificeerd om bestand te zijn tegen insecten en bepaalde onkruidverdelgers zoals glyfosaat (37).

 11. Veel mensen maken zich zorgen over de effecten van glyfosaatophopingen in het lichaam door het eten van glyfosaat-resistente GMO-voedingsmiddelen die zijn behandeld met grote hoeveelheden herbicide.

 12. In 2015 werd glyfosaat geclassificeerd als een "waarschijnlijk carcinogeen" door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Veel van de beschikbare reageerbuis- en diergegevens ondersteunen dit echter niet (38, 39, 40).

 13. Veel mensen speculeren ook dat GMO-voedsel en glyfosaat kunnen bijdragen aan de snelle toename van voedselallergie en -intolerantie (41, 42, 43).

 14. Hoewel verschillende kortetermijnstudies hebben geconcludeerd dat GGO-levensmiddelen veilig zijn, ontbreekt onderzoek op lange termijn. GGO-maïs is pas sinds 1996 beschikbaar. Als zodanig is het langetermijneffect op de algehele gezondheid onbekend (44).

 15. Als u zich zorgen maakt over GGO-voedingsmiddelen en deze wilt vermijden, zoek dan naar producten die zijn geverifieerd door het Non-GMO Project.

 16. Maïsolie is een zeer geraffineerd product. Het moet een uitgebreid proces doorlopen om uit maïs te worden geëxtraheerd en eetbaar te worden gemaakt.

 17. Dit proces zorgt ervoor dat maïsolie sneller oxideert - wat betekent dat het op moleculair niveau elektronen begint te verliezen en onstabiel wordt (45).

 18. Hoge niveaus van geoxideerde verbindingen in uw lichaam kunnen uw risico op bepaalde ziekten verhogen (3, 4).

 19. In feite wordt de beta-sitosterol in maïsolie geoxideerd wanneer het gedurende lange perioden wordt verwarmd, zoals in een friteuse. De antioxidant vitamine E helpt dit proces echter te vertragen (46).

 20. Het verwarmen van maïsolie produceert ook het antinutriënt acrylamide, een zeer reactieve verbinding die is gekoppeld aan problemen met zenuw-, hormoon- en spierfunctie.

 21. Acrylamide is door het Internationaal Agentschap voor kankeronderzoek (IARC) (47, 48, 49) als potentieel carcinogeen geclassificeerd.

Is maïsolie gezond?

 1. Maïsolie bevat enkele gezonde componenten zoals vitamine E en fytosterolen, maar over het algemeen wordt het niet als een gezond vet beschouwd.

 2. Dat komt omdat het zeer verfijnd is en veel inflammatoire omega-6-vetten bevat die beperkt moeten zijn in een typisch westers dieet.

 3. Er zijn veel gezondere alternatieven voor maïsolie. Extra vierge olijfolie is bijvoorbeeld afkomstig van van nature vette olijven die eenvoudig kunnen worden geperst om olie te extraheren, zonder chemische verwerking (50, 51).

 4. Olijfolie bevat ook minder meervoudig onverzadigde omega-6 vetten dan maïsolie en is in plaats daarvan rijk aan enkelvoudig onverzadigd oliezuur, wat kan helpen bij het afvallen (50, 52).

 5. In tegenstelling tot die van maïsolie, zijn de gezondheidsvoordelen van olijfolie al tientallen jaren grondig onderzocht. Het kan beschermen tegen hartziekten, kanker, osteoporose, obesitas en diabetes type 2 (53, 54).

 6. U kunt olijfolie gebruiken in plaats van maïsolie in saladedressings en kooktoepassingen, zoals sauteren en braden.

 7. Voor kookmethoden op hogere temperaturen zoals frituren, ruil maïsolie voor kokosolie, een gezond verzadigd vet dat stabieler is bij hoge temperaturen en bestand is tegen oxidatie (55).

 8. Omdat gezondere alternatieven, zoals olijfolie en kokosolie, overal verkrijgbaar zijn, moet maïsolie waar mogelijk worden beperkt.

De onderste regel

 1. Maïsolie is populair voor kookmethoden zoals frituren vanwege het hoge rookpunt.

 2. Hoewel de phytosterol- en vitamine E-inhoud enkele gezondheidsvoordelen kan bieden, is het ook zeer verfijnd en rijk aan inflammatoire omega-6-vetten. Daarom wegen de potentiële negatieve gezondheidseffecten op tegen de voordelen.

 3. Probeer waar mogelijk gezondere alternatieven, zoals olijfolie of kokosolie.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407