Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Is Manuka-honing echt een superfood?

Is Manuka-honing echt een superfood?

 1. Honing wordt al sinds de oudheid gebruikt om wonden te behandelen, zoals beschreven in een document uit 1392. Men geloofde dat het hielp bij de bestrijding van infecties, maar de praktijk raakte in de gunst bij de komst van antibiotica.

 2. Terwijl we de uitdaging aangaan van een groeiende wereldwijde resistentie tegen antibiotica, onderzoeken wetenschappers de eigenschappen en het potentieel van honing.

 3. In dit artikel onderzoeken we wat Manuka-honing is, wat de eigenschappen zijn en hoe het verschilt van andere soorten honing.

 4. We kijken ook naar het beschikbare bewijsmateriaal om te beoordelen of Manuka-honing echt het volgende geweldige superfood is.

Kwaliteiten

 1. De bladeren van de Manukaboom, ook bekend als een theeboom, staan ​​al eeuwen bekend bij de inheemse stammen van Nieuw-Zeeland en Zuid-Australië vanwege hun genezende krachten.

 2. Bijen die nectar van deze boom verzamelen, maken Manuka-honing, die enkele helende eigenschappen herbergt.

 3. Alle honing bevat antimicrobiële eigenschappen, maar Manuka-honing bevat ook niet-waterstofperoxide, waardoor het een nog grotere antibacteriële kracht heeft.

 4. Sommige studies hebben aangetoond dat Manuka-honing ook kan helpen om de productie van de groeifactoren te stimuleren die witte bloedcellen nodig hebben om infecties te bestrijden en weefsel te genezen.

 5. Manuka-honing bevat een aantal natuurlijke chemicaliën die het anders maken:

Wondverzorging

 1. Honing van medische kwaliteit, gebruikt door zorgverleners als onderdeel van een wondverband, kan sommige soorten wonden helpen genezen.

 2. Experts geloven dat omdat Manuka-honing antibacteriële en helende eigenschappen heeft, het zelfs nog effectiever kan zijn. Op dit moment is er echter weinig bewijs om de theorie te ondersteunen.

 3. In een Cochrane Review werd gekeken naar alle beschikbare gegevens om het gebruik van honing bij wondverzorging te ondersteunen. Gepubliceerd in 2015, zei de studie dat de verschillen in wondtypen het onmogelijk maakten om algemene conclusies te trekken over de effecten van honing op genezing.

 4. De studie vond sterke aanwijzingen dat honing gedeeltelijke dikte ongeveer 4 tot 5 dagen sneller geneest dan conventionele verbanden. Er zijn ook aanwijzingen dat honing effectiever is dan antisepticum en gaas voor het genezen van geïnfecteerde chirurgische wonden.

 5. Een andere studie concludeerde dat honing snelle diabetische wondgenezingseigenschappen heeft, maar beval meer onderzoek aan om te bevestigen dat honing kan worden gebruikt als een eerste behandelingslijn voor dit soort wonden.

 6. Hoewel sommige onderzoeken aantonen dat honing bepaalde voorwaarden kan helpen verbeteren, zijn meer studies nodig om de voordelen van honing te bevestigen voor:

Antibacteriële eigenschappen

 1. Antibiotica worden gebruikt om bacteriële infecties over de hele wereld te voorkomen en te behandelen. De bacteriën die de medicijnen gebruiken om te doden, kunnen zich echter aanpassen en resistent worden.

 2. Deze weerstand bestaat momenteel over de hele wereld en een groeiend aantal infecties wordt steeds moeilijker te behandelen. Dit leidt tot langer verblijf in het ziekenhuis, hogere medische kosten en uiteindelijk meer sterfgevallen.

 3. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft resistentie tegen antibiotica genoemd als een van de grootste bedreigingen voor de mondiale gezondheid, voedselzekerheid en ontwikkeling.

 4. De natuurlijke antibacteriële eigenschappen van honing kunnen nuttig zijn in dit gevecht. In het laboratorium is aangetoond dat Manuka-honing ongeveer 60 soorten bacteriën kan remmen. Deze omvatten Escherichia coli (E. coli) en salmonella.

 5. Sommige onderzoeken hebben aangetoond dat Manuka-honing zogenaamde superbugs kan bestrijden die resistent zijn geworden tegen antibiotica. Deze omvatten staphylococcus aureus (MRSA-15) en pseudomonas aeruginosa.

 6. Deze onderzoekslijn staat nog in de kinderschoenen. Dit zijn kleine, laboratoriumtests geweest die Manuka-honing van medische kwaliteit combineerden met antibiotica.

 7. Er is nog veel werk te doen voordat wetenschappers tot een conclusie kunnen komen.

Andere voordelen

 1. Er zijn veel andere potentiële gezondheidsvoordelen van Manuka-honing. Waaronder:

 2. Er is echter beperkt bewijs voor het gebruik in deze gebieden.

Manuka-honing gebruiken

 1. De honing van medische kwaliteit die wordt gebruikt om wonden te kleden, is heel anders dan de honing die in winkels wordt verkocht.

 2. Honing van medische kwaliteit wordt gesteriliseerd, alle onzuiverheden worden verwijderd en als een verband bereid. Wonden en infecties moeten altijd worden gezien en behandeld door een arts.

 3. In de winkel gekochte Manuka-honing kan op dezelfde manier worden gebruikt als elke andere honing: op toast, op pap of om drankjes te zoeten.

 4. Er is geen duidelijk bewijs dat mensen die op deze manier Manuka-honing consumeren enig voordeel voor hun gezondheid zullen opmerken. Het is niet duidelijk hoe de actieve ingrediënten die Manuka-honing van zijn helende eigenschappen voorzien, in de darm overleven.

Risico's

 1. Honing is meestal ongeveer 80 procent suiker, voornamelijk geleverd door glucose, fructose en sucrose, dus matige inname wordt aanbevolen. Dit geldt met name als je diabetes hebt.

 2. Vanwege de recente trend voor Manuka-honing kan het duur zijn, dus het is belangrijk om ervoor te zorgen dat je weet wat je zoekt.

 3. Let bij het kopen van Manuka-honing in de winkel op het merk Unique Manuka Factor (UMF). Dit betekent dat de honing is geproduceerd door een van de 100+ imkers, producenten en exporteurs met een vergunning van de UMF Honey Association.

 4. Het getal dat naast het UMF-teken wordt weergegeven, vertegenwoordigt de hoeveelheid Manuka-toetsmarkeringen, leptosperine, DHA en MGO. Consumenten wordt geadviseerd om UMF 10+ en hoger te kiezen.

 5. Artikel voor het laatst beoordeeld op ma 10 juli 2017. Bezoek onze categorie Voeding / Dieet categorie voor het laatste nieuws over dit onderwerp, of meld je aan voor onze nieuwsbrief voor de laatste updates over Voeding / Dieet. Alle referenties zijn beschikbaar op het tabblad Verwijzingen.

 6. Antibioticaresistentie [!Fact sheet

 7. Gebruik een van de volgende formaten om dit artikel in uw essay, paper of rapport te vermelden:

 8. Let op: als er geen auteursinformatie wordt verstrekt, wordt in plaats daarvan de bron vermeld.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407