Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Is matig drinken goed of slecht voor u?

Is matig drinken goed of slecht voor u?

 1. Het National Institute on Alcohol Abuse Alcoholism (NIAAA) definieert matig drinken als maximaal vier alcoholische dranken voor mannen en drie voor vrouwen op een enkele dag en een maximum van 14 drankjes voor mannen en zeven drankjes voor vrouwen per week.

 2. In 2015 meldde 26,9 procent van de mensen in de Verenigde Staten de afgelopen maand binge drinking.

Vrouwen versus mannen

 1. Studies hebben aangetoond dat vrouwen alcoholgerelateerde problemen krijgen bij lagere alcoholconsumptie dan mannen.

 2. Er zijn vier hoofdredenen:

 3. Vrouwtjes hebben minder water in hun lichaam dan mannen, pond voor pond. Alcohol verspreidt zich in lichaamswater.

 4. Vrouwen wegen over het algemeen minder dan mannen. De drempel voor veilig alcoholgebruik hangt nauw samen met het lichaamsgewicht. Vrouwen hebben minder weefsel om alcohol te absorberen.

 5. Vrouwen hebben meestal lagere niveaus van alcoholdehydrogenase (AHD) dan mannen. AHD is een chemische stof die alcohol in de lever afbreekt. Bijgevolg blijft alcohol langer in het vrouwensysteem en bouwt het sneller op.

 6. Hormonale factoren kunnen ook een rol spelen om vrouwen gevoeliger te maken voor de effecten van alcohol. Studies hebben aangetoond dat met dezelfde hoeveelheid drank de alcoholconcentraties in het bloed het hoogst zijn net voor de menstruatie en het laagst op de eerste dag na de menstruatie.

 7. Deze onderzoeken waren echter zeer beperkt en er is geen bevestigde conclusie getrokken over het verband tussen menstruatie en alcoholabsorptie.

 8. Volgens het Bureau voor alcohol- en drugseducatie aan de Universiteit van Notre Dame, IN, neemt het lichaam van een vrouw 30 procent meer alcohol op dan een man na het drinken van dezelfde hoeveelheid.

Alcoholniveau

 1. Wanneer u probeert de alcoholinname in de loop van een avond of een week te matigen, helpt het om te weten hoeveel alcohol er zit in elk drankje dat u drinkt.

 2. De NIAAA definieert één drankje als:

 3. Een standaarddrank in de VS bevat ongeveer 14 gram pure alcohol.

Voordelen

 1. Er zijn veel onderzoeken die de voordelen van matig alcoholgebruik bespreken.

 2. Veel berichten zijn echter gemengd. Hoewel sommige studies adviseren dat alcohol met mate enige voordelen voor het hart kan hebben, verklaren anderen het bijbehorende hogere risico op hartbeschadiging, kanker, psychische problemen en leveraandoeningen.

 3. Wanneer onderzoeken de schade aantonen die gepaard gaat met het nuttigen van alcohol, verwijzen ze bijna altijd naar binge drinking, alcoholmisbruik of alcoholisme.

 4. De mogelijke voordelen van regelmatig, matig alcoholgebruik zijn:

 5. Stroke: een studie gepubliceerd in het tijdschrift Stroke wees uit dat licht tot matig alcoholgebruik het risico op een beroerte bij vrouwen kan verlagen. De studie omvatte zelfgerapporteerde gegevens over de drinkgewoonten van 83.578 vrouwelijke deelnemers aan de Nurses 'Health Study.

 6. Een ander onderzoek wees uit dat één component in rode wijn de hersenen kan beschermen tegen beroerte.

 7. Depressie: in een onderzoek onder 2.683 mannen en 2.822 vrouwen in de leeftijd tussen 55 en 80 jaar, ontdekten Spaanse onderzoekers dat regelmatig, matig wijn drinken het risico op het ontwikkelen van depressie zou kunnen verminderen, terwijl zwaar drinken de risico.

 8. De onderzoekers meldden in het tijdschrift BMC Medicine dat mensen die 2 tot 7 glazen wijn per week dronken veel minder kans hadden om te worden gediagnosticeerd met klinische depressie.

 9. De deelnemers volgden meestal een mediterraan dieet en dronken wijn in een sociale context, met familie en vrienden.

 10. Cardiovasculaire gezondheid: Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat matige, regelmatige alcoholinname de cardiovasculaire gezondheid ten goede kan komen.

 11. Een Italiaans overzicht van studies gepubliceerd in het European Journal of Epidemiology wees uit dat matige wijn- en bierconsumptie het risico op cardiovasculaire gebeurtenissen verminderde, maar sterke drank niet.

 12. In 2012 suggereerden de resultaten van een onderzoek naar varkens met een hoog cholesterolgehalte dat matige consumptie van zowel wodka als wijn het cardiovasculaire risico kan verminderen, met wijn die meer bescherming biedt.

 13. Onderzoekers van het University College in Londen meldden in het Journal of Epidemiology Community Health dat gematigde drinkers die een gezonde levensstijl volgden, eerder een beschermend effect op het hart hadden, vergeleken met gematigde drinkers die rookten of had een slecht dieet.

 14. Het consumeren van matige hoeveelheden van bepaalde soorten alcohol, zoals wijn, heeft enkele voordelen opgeleverd. Het is echter belangrijk op te merken dat veel studies die deze claims maken, niet doorslaggevend zijn.

 15. Als het gaat om het drinken van alcohol en het verwachten van een gezondheidsvoordeel, is matiging de sleutel. Als u momenteel helemaal geen alcohol drinkt, begin dan niet vanwege de gezondheidsvoordelen.

Risico's

 1. Hoewel met mate alcohol consumeren een aantal voordelen lijkt te hebben, is het belangrijk om te onthouden dat te veel de hele gezondheid kan verwoesten en op de lange termijn zelfs levensbedreigend kan zijn.

 2. Te veel alcohol gebruiken kan leiden tot:

 3. Alcoholgebruik is volgens de American Cancer Society in verband gebracht met kanker van de borst, dikke darm en endeldarm, lever, slokdarm, stemdoos, keel, mond en waarschijnlijk de alvleesklier.

 4. Tijdens de zwangerschap verhoogt het het risico op zwangerschapsverlies en op een kind met groei- en ontwikkelingsproblemen in de toekomst.

 5. Als u zich zorgen maakt over de hoeveelheid alcohol die u consumeert, kunt u dit aan uw arts vragen.

Video

 1. In deze video legt Dr. Bobby Lazzara de mogelijke voordelen van alcohol voor je hart uit en benadrukt het belang van matiging.

 2. Hij legt ook uit dat de potentiële voordelen slecht worden bestudeerd en dat de mogelijke voordelen op de lange termijn opwegen tegen de meer onmiddellijke gezondheidsproblemen veroorzaakt door binge drinking.

 3. Artikel laatst bijgewerkt door Adam Felman op do 22 februari 2018. Bezoek onze categoriepagina Alcohol / Verslaving / Illegale drugs voor het laatste nieuws over dit onderwerp, of meld je aan voor onze nieuwsbrief voor het laatste nieuws updates over alcohol / verslaving / illegale drugs. Alle referenties zijn beschikbaar op het tabblad Verwijzingen.

 4. Britton, A., Marmot, M. G., Shipley, M. (2008). Wie profiteert het meest van de cardioprotectieve eigenschappen van alcoholgebruik - gezondheidsfreaks of bankaardappelen? [!Abstract

 5. Chu, L. M., Lassaletta, A. D., Robich, M. P., Liu, Y., Burgess, T., Laham, R. J., ... Sellke, F. W. (2012, 10 september). Effecten van rode wijn en wodka op collaterale afhankelijke perfusie en cardiovasculaire functie bij hypercholesterolemische varkens [!Abstract

 6. Costanzo, S., Di Castelnuovo, A., Donati, M. B., Iacoviello, L., de Gaetano, G. (2011, november). Wijn, bier of gedistilleerde drank in relatie tot fatale en niet-fatale cardiovasculaire gebeurtenissen: een meta-analyse [!Abstract

 7. Gebruik een van de volgende formaten om dit artikel in uw essay, paper of rapport te vermelden:

 8. Let op: als er geen auteursinformatie wordt verstrekt, wordt in plaats daarvan de bron vermeld.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407