Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Is melk slecht voor u? Dit is wat het onderzoek zegt

Overzicht

 1. Koemelk is voor veel mensen een dagelijks basisvoedsel - en dat al duizenden jaren. Hoewel het nog steeds een populair voedingsmiddel is, suggereren recente studies dat melk schadelijke effecten op het lichaam kan hebben. Ander onderzoek wijst echter op de gezondheidsvoordelen van zuivel.

 2. Dus, wat is de waarheid? Lees verder om meer te weten te komen over de voor- en nadelen van melk, evenals enkele alternatieven die u misschien wilt overwegen als u melk niet kunt verdragen of ervoor kiest om het niet te drinken.

In melk

 1. Melk wordt als een geheel voedingsmiddel beschouwd. Het biedt 18 van de 22 essentiële voedingsstoffen. Het bevat meer calcium, magnesium, fosfor, kalium, zink en eiwit per calorie dan enig ander voedsel in een typisch dieet:

 2. Melk biedt ook:

 3. Vetgehalte varieert. Volle melk bevat meer vet dan andere soorten:

Melk

 1. Consumptiemelk is niet gekoppeld aan gewichtstoename of obesitas. Hoewel zuivel ook niet wordt geassocieerd met gewichtsverlies, kan het de eetlust verminderen. Een klein onderzoek uit 2013 toonde aan dat zuivel mensen hielp om zich voller te voelen en verminderde hoeveel vet ze in het algemeen aten.

 2. Melk helpt het gewicht en de botdichtheid bij kinderen te verbeteren, volgens een onderzoek uit 2016. Het vermindert ook het risico op kinderfracturen. Onderzoek toont aan dat zwangere vrouwen die veel zuivel- en calciumrijk voedsel aten baby's hadden met betere botgroei en -massa.

 3. Bovendien bleek het toevoegen van meer zuivel aan het dieet van preteenmeisjes beter voor de gezondheid van de botten dan het geven van calciumsupplementen.

 4. Melk levert ook eiwitten die nodig zijn om gezonde botten, tanden en spieren op te bouwen en te behouden. Een kopje melk levert ongeveer 6 tot 7 gram caseïne- en wei-eiwitten.

 5. Een glas melk bevat bijna 30 procent van de dagelijkse behoefte aan calcium voor volwassenen. Melk bevat ook kalium en magnesium. Deze mineralen zijn belangrijk voor gezonde botten en tanden.

 6. Zuivel levert bijna 50 procent van het calcium in een typisch dieet. Zuivelproducten zijn ook de belangrijkste bron van hoe mensen hun dagelijkse inname van calcium wereldwijd krijgen.

 7. De meeste melk heeft vitamine D toegevoegd. Een glas verrijkte melk bevat bijna 30 procent van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid. Vitamine D is nodig om calcium en fosfor in het lichaam in evenwicht te brengen.

 8. Melk kan ook helpen om gaatjes te voorkomen. Onderzoek heeft aangetoond dat het verkrijgen van meer zuivel, calcium en vitamine D hielp tandplak bij oudere volwassenen te verminderen.

 9. Type 2 diabetes beïnvloedt hoe uw lichaam voedsel verbrandt voor energie. Diabetes kan ook uw risico op hartaandoeningen, beroertes en nieraandoeningen verhogen.

 10. Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat wei-eiwit in melk diabetes type 2 bij volwassenen kan helpen voorkomen. Dit kan zijn omdat melkeiwitten uw bloedsuikerspiegel verbeteren.

 11. Melkvet kan de hoeveelheid lipoproteïne met hoge dichtheid (HDL) verhogen. HDL staat bekend als het "goede" cholesterol. Het helpt hartaandoeningen en beroertes voorkomen.

 12. Bovendien is melk een goede bron van kalium. Dit mineraal helpt de bloeddruk in evenwicht te houden.

 13. Koeien in de wei of op gras voeren melk met meer omega-3-vetzuren en geconjugeerd linolzuur. Deze vetten helpen de gezondheid van hart en bloedvaten te beschermen.

Bijwerkingen van melk

 1. Uit een onderzoek uit 2016 bleek dat tieners met acne grotere hoeveelheden magere of magere melk dronken. Volwassen acne kan ook worden veroorzaakt door zuivelproducten.

 2. Andere onderzoeken brachten deze huidaandoening in verband met magere en magere melk, maar niet met volle melk of kaas. Dit kan te wijten zijn aan koolhydraten en wei-eiwit in melk.

 3. Eczeem wordt verergerd door sommige voedingsmiddelen, waaronder melk en zuivelproducten, volgens een klinische beoordeling.

 4. Uit een onderzoek uit 2018 bleek echter dat zwangere en borstvoeding gevende vrouwen die melk en een probioticum aan hun dieet voegden, het risico van hun kind op eczeem en andere voedselgerelateerde allergische reacties verminderden.

 5. Zuivel kan ook een triggerfood zijn voor sommige volwassenen met rosacea.

 6. Ongeveer 5 procent van de kinderen heeft een melkallergie, schat een aantal experts. Het kan huidreacties veroorzaken, zoals eczeem en darmsymptomen zoals koliek, constipatie en diarree. Andere ernstige reacties zijn:

 7. Kinderen kunnen opgroeien door een melkallergie. Volwassenen kunnen ook een melkallergie ontwikkelen. Antibiotica aan melkkoeien kunnen ook in verband worden gebracht met melkallergieën.

 8. Drie of meer glazen melk per dag drinken kan het risico op botbreuken bij vrouwen vergroten.

 9. Uit onderzoek is gebleken dat dit te wijten kan zijn aan suikers die lactose en galactose in melk worden genoemd. De studie heeft echter wel uitgelegd dat verder onderzoek nodig zal zijn voordat voedingsaanbevelingen moeten worden gedaan.

 10. Een andere studie toonde aan dat botbreuken bij oudere volwassenen als gevolg van osteoporose het hoogst zijn in gebieden die meer zuivel, dierlijke eiwitten en calcium consumeren.

 11. Teveel calcium uit melk en andere voedingsmiddelen kan het risico op prostaatkanker verhogen. Melksuikers kunnen worden gekoppeld aan een iets hoger risico op eierstokkanker.

 12. Melk van koeien die groeihormonen krijgen, bevat hogere niveaus van een chemische stof die het risico op sommige vormen van kanker kan verhogen. Meer onderzoek is nodig naar de langetermijneffecten van deze hormonen en naar antibiotica die aan melkkoeien worden gegeven.

 13. Koemelk heeft een hogere hoeveelheid lactose dan melk van andere dieren. Tot 75 procent van de wereldbevolking heeft een vorm van lactose-intolerantie, schat een evaluatie uit 2015. De meeste mensen met deze aandoening kunnen veilig kleine hoeveelheden zuivel aan hun dieet toevoegen.

Om te melken

 1. Alternatieven voor koemelk voor zuigelingen en peuters met allergieën voor melkeiwitten zijn onder meer:

 2. Plantaardige en op noten gebaseerde melk die geschikt is voor personen die lactose-intolerant of veganistisch zijn, omvat:

Om mee te nemen

 1. Melk zit van nature vol met essentiële voedingsstoffen in een handige en toegankelijke vorm. Het drinken van melk is vooral belangrijk voor kinderen en kan u en uw kind helpen een goede gezondheid te behouden.

 2. Melkvoeding varieert. Melk van grasgevoerde of weidekoeien levert meer nuttige vetten en hogere hoeveelheden van sommige vitamines.

 3. Meer onderzoek is nodig naar de hoeveelheid melk die het meest gunstig is en de effecten van antibiotica en kunstmatige hormonen die aan melkkoeien worden gegeven.

 4. Het is het beste om biologische melk te kiezen van koeien die geen groeihormonen bevatten. Alternatieven voor melk kunnen ook deel uitmaken van een gezond, uitgebalanceerd dieet.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407