Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Is Nutella gezond? Ingrediënten, voeding en meer

Een paar andere opmerkingen

 1. Nutella is een enorm populaire dessertbeleg.

 2. Het is zelfs zo populair dat de Nutella-website beweert dat je de aarde 1,8 keer kunt omcirkelen met de potten van Nutella die in slechts één jaar worden geproduceerd.

 3. Van op Nutella geïnspireerde cocktails tot ijs met Nutella-smaak, dit chocoladegebak komt overal ter wereld voor op menu's van restaurants en is voor velen een keukenvoorwerp.

 4. Hoewel Nutella ongetwijfeld heerlijk is, denken veel mensen dat het gezond is omdat het hazelnoten bevat, en sommigen gebruiken het zelfs als vervanging voor notenboter.

 5. Dit artikel gaat in op de voedingswaarde en ingrediënten van Nutella om te ontdekken of het onderdeel kan zijn van een gezond dieet.

Wat is Nutella?

 1. Nutella is een gezoete hazelnootcacaopasta gemaakt door Ferrero, een Italiaans bedrijf dat de op twee na grootste chocoladeproducent ter wereld is.

 2. Het werd oorspronkelijk gemaakt in Italië tijdens de Tweede Wereldoorlog toen bakker Pietro Ferrero gemalen hazelnoten aan een chocopasta voegde om een ​​tekort aan cacao in het land te compenseren.

 3. Tegenwoordig consumeren mensen over de hele wereld Nutella en het blijft groeien in populariteit.

 4. Deze chocopasta en hazelnootpasta wordt op veel manieren geconsumeerd en wordt vaak gebruikt als topping voor ontbijttoast, pannenkoeken en wafels.

 5. Hoewel Nutella momenteel als desserttopping is geclassificeerd, heeft Ferrero geprobeerd de spread opnieuw te classificeren als ontbijttopping, vergelijkbaar met jam.

 6. Deze wijziging lijkt misschien niet belangrijk, maar kan een grote invloed hebben op hoe consumenten de voedingswaarde ervan waarnemen.

 7. Deze wijziging in classificatie zou de vereiste portiegrootte op het voedingsetiket van Nutella verminderen van 2 eetlepels (37 gram) tot 1 eetlepel (18,5 gram).

 8. Als dit gebeurt, kunnen klanten die de voedingswaarde-informatie niet goed lezen, merken dat Nutella relatief weinig calorieën, suiker en vet bevat, terwijl deze aantallen laag zouden zijn vanwege de kleine portie .

 9. Nutella-commercials richten zich op reclame voor de verspreiding als een snelle en gezonde optie voor het ontbijt, vooral voor kinderen. Vanwege de hoge hoeveelheid suiker is dit misschien niet de beste manier om je dag te beginnen.

Ingrediënten en voeding

 1. Ferrero is trots op de eenvoudige componenten waaruit Nutella bestaat.

 2. Het bedrijf heeft zich bijvoorbeeld ingespannen om duurzamere ingrediënten te gebruiken, waaronder gecertificeerde duurzame palmolie en cacao.

 3. Nutella bevat de volgende ingrediënten:

 4. Hoewel Nutella wordt geadverteerd als een hazelnootpasta, staat suiker eerst op het ingrediëntenetiket. Dit komt omdat suiker het primaire ingrediënt is, dat 57% van zijn gewicht uitmaakt.

 5. Twee eetlepels (37 gram) Nutella bevatten (1):

 6. Hoewel Nutella een kleine hoeveelheid calcium en ijzer bevat, is het niet erg voedzaam en bevat het veel suiker, calorieën en vet.

Is Nutella gezond?

 1. Nutella wordt vaak geadverteerd als een snelle en eenvoudige manier om een ​​smakelijk, kindvriendelijk ontbijt te maken.

 2. Reclames benadrukken de "eenvoudige" en "hoogwaardige" ingrediënten, zoals hazelnoten en magere melk, maar vermelden nooit de ingrediënten die het grootste deel van de spread uitmaken - suiker en vet.

 3. Hoewel er geen twijfel bestaat dat Nutella goed smaakt, moet het niet als een gezond ingrediënt worden beschouwd.

 4. Suiker is het hoofdbestanddeel van Nutella en geeft de spread zijn zoete smaak.

 5. Een portie van 2 eetlepels (37 gram) bevat 21 gram suiker, of ongeveer 5 theelepels.

 6. Schokkend genoeg bevat een portie Nutella meer suiker dan dezelfde portiegrootte Betty Crocker Melkchocolade Rijke Romige Frosting, die 17 gram suiker bevat (2).

 7. Beperking van voedsel met veel toegevoegde suiker is cruciaal voor uw gezondheid.

 8. In feite beveelt de American Heart Association aan dat vrouwen en kinderen niet meer dan 6 theelepels (25 gram) toegevoegde suiker per dag consumeren, terwijl mannen hun inname moeten beperken tot 9 theelepels (38 gram) ) (3).

 9. Met deze regel zou een vrouw of kind de hele dag in de buurt van hun toegevoegde suikerlimiet blijven na slechts 2 eetlepels (37 gram) Nutella te hebben ingenomen.

 10. Het consumeren van teveel toegevoegde suiker is in verband gebracht met een verscheidenheid aan chronische ziekten en aandoeningen, waaronder obesitas, diabetes, hartaandoeningen, leveraandoeningen, cognitieve achteruitgang en zelfs sommige vormen van kanker, waaronder slokdarmkanker (4, 5).

 11. Plus, toegevoegde suiker kan een van de drijvende factoren zijn achter de toename van obesitas bij kinderen (6).

 12. Om deze redenen moeten voedingsmiddelen met grote hoeveelheden toegevoegde suiker, zoals Nutella, tot een minimum worden beperkt.

 13. Hoewel de aanbevolen portiegrootte klein is, bevatten 2 eetlepels (37 gram) Nutella nog steeds 200 calorieën.

 14. Omdat Nutella zoet en romig is, kan het voor sommige mensen moeilijk zijn om de portiegrootte aan te houden, waardoor het gemakkelijk is om een ​​overmatig aantal calorieën van Nutella te consumeren.

 15. Elke dag een of twee porties ervan eten, kan na verloop van tijd leiden tot gewichtstoename, vooral voor een kind.

 16. Wat Nutella zo calorierijk maakt, is de hoge hoeveelheid vet die het bevat. Na suiker is palmolie het tweede meest voorkomende ingrediënt in Nutella.

 17. Hoewel vetten op veel manieren gunstig zijn voor de gezondheid, kan het consumeren van te veel vet leiden tot gewichtstoename.

 18. Overgewicht of obesitas verhoogt het risico op veel chronische ziekten, waaronder hartaandoeningen, diabetes en bepaalde vormen van kanker (7).

 19. Ferrero adverteert Nutella als een product met eenvoudige, hoogwaardige ingrediënten.

 20. Hoewel het vanilline bevat, een synthetische vorm van vanillesmaak, zijn de rest van de ingrediënten natuurlijk.

 21. Je zou kunnen stellen dat de beperkte ingrediënten in Nutella het een betere optie maken dan andere, meer verwerkte desserts.

 22. Nutella bevat bijvoorbeeld veel minder ingrediënten dan de meeste ijs en glazuur.

 23. Het bevat geen high-fructose glucosestroop, gehydrogeneerde oliën of kunstmatige kleurstoffen voor levensmiddelen, die allemaal zorgwekkende ingrediënten zijn voor gezondheidsbewuste consumenten.

 24. Dit kan Nutella aantrekkelijker maken voor klanten die producten proberen te vermijden die met veel kunstmatige of sterk verwerkte ingrediënten zijn gemaakt.

Gebruik het niet als vervanging voor notenboter

 1. Nutella wordt geassocieerd met notenpasta omdat het vaak een hazelnootpasta wordt genoemd.

 2. Hoewel Nutella een kleine hoeveelheid hazelnootpasta bevat, mag deze niet worden gebruikt als vervanging voor notenboter.

 3. Notenboters, waaronder pindakaas, amandelboter en cashew-boter, bevatten ook veel calorieën en vet. Natuurlijke notenboters bieden echter veel meer voedingsvoordelen dan Nutella.

 4. Hoewel sommige notenboters oliën en toegevoegde suikers bevatten, bevatten natuurlijke notenboters alleen noten en soms zout.

 5. Bijvoorbeeld, een portie van 2 eetlepels (32 gram) natuurlijke amandelboter bevat (8):

 6. Zoals u ziet, biedt natuurlijke amandelboter veel belangrijke voedingsstoffen die het lichaam nodig heeft om te functioneren en te gedijen.

 7. Bovendien bevatten de meeste natuurlijke notenboters minder dan 1 gram suiker per portie, wat een groot verschil is met de 5 theelepels (21 gram) suiker in een portie Nutella.

 8. Vergeleken met Nutella zijn natuurlijke notenboters een veel gezondere keuze.

Moet u Nutella eten?

 1. Zoals elk voedsel met veel suiker moet Nutella als een traktatie worden beschouwd. Het probleem is dat mensen het vaak meer gebruiken als ontbijtverspreiding dan als dessert.

 2. Het dagelijks eten van Nutella zal de hoeveelheid toegevoegde suiker in uw dieet verhogen, en de meeste mensen consumeren al veel meer toegevoegde suiker dan wordt aanbevolen.

 3. Bijvoorbeeld, de gemiddelde Amerikaanse volwassene verbruikt 19,5 theelepels (82 gram) toegevoegde suiker per dag, terwijl kinderen ongeveer 19 theelepels (78 gram) per dag (9, 10) consumeren.

 4. U moet de hoeveelheid suiker in uw dieet waar mogelijk beperken door minder suikerrijk voedsel te eten en de hoeveelheid gezoete dranken in uw dieet te verminderen.

 5. Hoewel Nutella op de markt wordt gebracht als ontbijtvoedsel, is de slimste manier om het te gebruiken met mate als dessertbeleg.

 6. Als je een fan bent van Nutella, is het prima om er af en toe van te genieten.

 7. Laat u echter niet misleiden door te denken dat het een gezonde aanvulling is op uw dieet of de toast of sandwich van uw kind, ongeacht welke advertenties kunnen suggereren.

De onderste regel

 1. Nutella's heerlijke combinatie van chocolade en hazelnoot kan te goed zijn om te weerstaan.

 2. Het is echter belangrijk om te weten dat Nutella grote hoeveelheden toegevoegde suiker, vet en calorieën bevat.

 3. Hoewel het verleidelijk kan zijn om Nutella aan je dagelijkse ontbijt toe te voegen, is het het beste om deze chocoladetaart als dessert te overwegen. Net als bij andere producten met veel suiker, moet u uw inname matigen.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407