Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Is ontbijt overslaan slecht voor u? De verrassende waarheid

De onderste regel

 1. "Het ontbijt is de belangrijkste maaltijd van de dag." Deze mythe is alomtegenwoordig in de samenleving.

 2. Het ontbijt wordt als gezond ervaren, nog belangrijker dan andere maaltijden.

 3. Zelfs de officiële voedingsrichtlijnen van vandaag bevelen aan dat we ontbijten.

 4. Er wordt beweerd dat het ontbijt ons helpt af te vallen en dat het overslaan ervan ons risico op obesitas kan verhogen.

 5. Dit lijkt een probleem, want tot 25% van de Amerikanen slaat regelmatig het ontbijt over (1).

 6. Nieuwe onderzoeken van hoge kwaliteit zijn echter begonnen met het in twijfel trekken van het universele advies dat iedereen zou moeten ontbijten.

 7. Dit artikel gaat uitgebreid in op het ontbijt, en of het overslaan echt schadelijk is voor uw gezondheid en u dik zal maken.

Ontbijteters hebben meestal gezondere gewoonten

 1. Het klopt, veel onderzoeken tonen aan dat ontbijteters meestal gezonder zijn.

 2. Ze hebben bijvoorbeeld minder kans op overgewicht / obesitas en hebben een lager risico op verschillende chronische ziekten (2, 3, 4).

 3. Om deze reden hebben veel experts beweerd dat het ontbijt goed voor u moet zijn.

 4. Deze studies zijn echter zogenaamde observationele studies, die geen oorzakelijk verband kunnen aantonen.

 5. Deze onderzoeken tonen aan dat mensen die ontbijten vaker gezonder zijn, maar ze kunnen niet bewijzen dat het ontbijt het zelf heeft veroorzaakt.

 6. De kans is groot dat ontbijteters andere gezonde levensstijlgewoonten hebben die dit kunnen verklaren.

 7. Mensen die bijvoorbeeld ontbijten, hebben ook de neiging om gezonder te eten, met meer vezels en micronutriënten (5, 6).

 8. Aan de andere kant, mensen die het ontbijt overslaan, neigen meer te roken, meer alcohol te drinken en minder te bewegen (7).

 9. Misschien zijn dit de redenen dat ontbijteters gemiddeld gezonder zijn. Het heeft misschien niets te maken met het ontbijt zelf.

 10. Studies van hogere kwaliteit, gerandomiseerde gecontroleerde onderzoeken, suggereren zelfs dat het niet echt uitmaakt of u ontbijt eet of overslaat.

 1. Sommige mensen beweren dat het eten van ontbijt het metabolisme "op gang brengt", maar dit is een mythe.

 2. Deze mensen verwijzen naar het thermische effect van voedsel, de toename van het aantal verbrande calorieën dat optreedt na het eten.

 3. Wat echter belangrijk is voor het metabolisme, is de totale hoeveelheid voedsel die gedurende de dag wordt geconsumeerd. Het maakt niet uit op welke tijden of hoe vaak je eet.

 4. Studies tonen aan dat er geen verschil is in het aantal verbrande calorieën gedurende 24 uur tussen mensen die het ontbijt eten of overslaan (8).

Het ontbijt overslaan veroorzaakt geen gewichtstoename

 1. Zoals hierboven vermeld, wegen mensen die het ontbijt overslaan vaak meer dan mensen die ontbijten.

 2. Dit kan paradoxaal lijken, want hoe kun je door niet te eten meer aankomen? Wel, sommigen beweren dat het overslaan van het ontbijt ervoor zorgt dat je erg hongerig wordt, zodat je later op de dag te veel eet.

 3. Dit lijkt logisch, maar wordt niet door het bewijsmateriaal ondersteund.

 4. Het is waar dat het overslaan van het ontbijt ervoor zorgt dat mensen meer honger hebben en meer eten tijdens de lunch, maar dit is niet genoeg om te compenseren voor het ontbijt dat werd overgeslagen.

 5. Sommige onderzoeken hebben zelfs aangetoond dat het overslaan van het ontbijt de totale calorie-inname kan verminderen met maximaal 400 calorieën per dag (9, 10, 11).

 6. Dit lijkt logisch, omdat u elke dag een volledige maaltijd uit uw dieet verwijdert.

 7. Interessant is dat het eet / sla ontbijt-dilemma onlangs werd getest in een hoogwaardige gerandomiseerde gecontroleerde trial.

 8. Dit was een 4 maanden durende studie waarin aanbevelingen werden vergeleken om te eten of het ontbijt over te slaan bij 309 mannen en vrouwen met overgewicht / obesitas (12).

 9. Na 4 maanden was er geen verschil in gewicht tussen de groepen. Het maakte gewoon niet uit of mensen het ontbijt aten of oversloegen.

 10. Deze resultaten worden ondersteund door andere onderzoeken naar de effecten van ontbijtgewoonten op gewichtsverlies. Het ontbijt overslaan had geen zichtbare effecten (5, 12, 13).

Het ontbijt overslaan kan zelfs enkele gezondheidsvoordelen hebben

 1. Ontbijt overslaan is een veel voorkomend onderdeel van veel intermitterende vastenmethoden.

 2. Dit omvat de 16/8 methode, die bestaat uit een vasten gedurende 16 uur 's nachts gevolgd door een eetvenster van 8 uur.

 3. Dit eetvenster varieert meestal van lunch tot diner, wat betekent dat u het ontbijt elke dag overslaat.

 4. Intermitterend vasten heeft aangetoond dat het de calorie-inname effectief vermindert, gewichtsverlies verhoogt en de metabole gezondheid verbetert (14, 15, 16, 17, 18).

 5. Het is echter belangrijk om te vermelden dat intermitterend vasten en / of ontbijt overslaan niet voor iedereen geschikt is. De effecten verschillen per persoon (19).

 6. Sommige mensen kunnen positieve effecten ervaren, terwijl anderen hoofdpijn, druppels bloedsuiker, flauwvallen en gebrek aan concentratie kunnen ontwikkelen (20, 21).

Ontbijt is optioneel

 1. Het bewijs is duidelijk, er is niets "speciaals" aan het ontbijt.

 2. Het maakt waarschijnlijk niet uit of u ontbijt eet of overslaat, zolang u de rest van de dag gezond eet.

 3. Het ontbijt 'springt niet' in uw metabolisme en het overslaan ervan zorgt er niet automatisch voor dat u te veel eet en aankomt.

 4. Dit is een mythe, gebaseerd op observationele studies die sindsdien onjuist zijn gebleken in gerandomiseerde gecontroleerde studies (echte wetenschap).

 5. Aan het einde van de dag is het ontbijt optioneel en komt het allemaal neer op persoonlijke voorkeur.

 6. Als u zich 's ochtends hongerig voelt en van ontbijt houdt, eet u een gezond ontbijt. Een eiwitrijk ontbijt is het beste.

 7. Als u echter 's ochtends geen honger hebt en niet het gevoel hebt dat u ontbijt nodig heeft, eet het dan niet. Zo simpel is het.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407