Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Is pestosaus gezond?

Gezondheidsoverwegingen voor jasmijnrijst

 1. Traditionele pestosaus, met zijn combinatie van olijfolie, pijnboompitten, verse basilicum, knoflook en Parmezaanse kaas, is een gezonde aanvulling op elk dieet. Hoewel het vrij hoog is in calorieën en vet, biedt pesto een schat aan voedingsstoffen en een vleugje smaak die veel andere sauzen missen. Wanneer met mate genoten, kan pesto uw gezondheid en voedingsstoffenopname verbeteren.

Nutriënten

 1. Een portie van 1/4 kop commercieel bereide pesto bevat 15 procent van de dagelijkse waarde voor vitamine A, 6 procent voor vitamine C, 20 procent voor calcium en 4 procent voor ijzer, op basis van een dieet met 2000 calorieën. Vitamine A ondersteunt de gezondheid van het gezichtsvermogen, vitamine C werkt als een antioxidant en weefselopbouwer, ijzer ondersteunt gezonde rode bloedcellen en calcium is essentieel voor sterke botten. Je krijgt ook ongeveer 6 g eiwit per portie pesto. Een pesto op basis van basilicum bevat ook een aantal flavonoïden, verbindingen die de celstructuur ondersteunen en helpen bij het bestrijden van ziekteverwekkende vrije radicalen.

Calorieën en vet

 1. Vanwege de pijnboompitten, olijfolie en Parmezaanse kaas is pesto behoorlijk calorierijk. Een portie van 1/4 kop levert ongeveer 270 calorieën en 23 g vet. Het vet in pesto is meestal onverzadigd, wat de gezondheid van het hart ondersteunt. Als u onverzadigde vetten gebruikt in plaats van verzadigde vetten, kunt u zelfs een verbetering van uw cholesterolgehalte ervaren. Vervang boter en roomsauzen, zoals Alfredo of carbonera, door pesto om deze schakelaar te ondersteunen.

Overwegingen

 1. Sommige commerciële variëteiten van pesto bevatten tot 500 mg natrium per portie van 1/4 kopje. Thuis pesto maken is eenvoudig en stelt u in staat om de ingrediënten te controleren. Meng in een blender of keukenmachine 3 kopjes verse basilicumbladeren, 1 1/2 kop pijnboompitten, 4 gepelde teentjes knoflook, 1/4 kop geraspte Parmezaanse kaas en 1 kop olijfolie. Experimenteer ook met verschillende ingrediënten; je kunt walnoten, rijk aan omega-3-vetzuren, vervangen door pijnboompitten, koriander of munt voor de basilicum en Romano-kaas voor de Parmezaanse kaas. Als u geen zuivel kunt eten, laat de kaas dan helemaal weg.

Gebruikt

 1. Omdat de saus zo lekker is, hebt u misschien slechts een eetlepel of minder nodig om smaak aan uw maaltijden toe te voegen. Roer 1 el. van pesto in 1 kopje Griekse magere yoghurt om een ​​pittige dip te maken voor vers gesneden groenten. Roer een theelepel pesto door je kom tomatensoep om kleur en rijkdom toe te voegen. Top gegrilde kip of vis met een beetje pesto om pizzazz toe te voegen. Dompel knapperig volkorenbrood in pesto in plaats van het te smeren met boter.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407