Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Is polenta glutenvrij?

Overzicht

 1. Wanneer je voor het eerst glutenvrij gaat, kan het lijken alsof gluten in alles verborgen is. Zelfs ijs, roerei in het restaurant en friet zijn allemaal verdacht. Maar dat betekent niet dat je al je favoriete gerechten volledig moet opgeven.

 2. Polenta is een geweldig glutenvrij alternatief voor pasta. Polenta lijkt op grutten, maar het is soepeler als het klaar is met koken. Het wordt gemaakt door maïsmeel te mengen met water of melk en constant te roeren op laag vuur. Hoewel het gewoon kan worden gegeten, is het het beste als het wordt gegarneerd met groenten, eiwitten, saus of kaas.

 3. Oorspronkelijk afkomstig uit Noord-Italië, is polenta in populariteit gestegen in Europa en de Verenigde Staten. Wat ooit een voedsel in verband met boeren was, is nu te vinden op luxe restaurantmenu's over de hele wereld.

Is maïs glutenvrij?

 1. Maïsgluten is een verkeerde benaming. Maïs bevat geen gluten, de eiwitten die verantwoordelijk zijn voor negatieve reacties voor mensen met coeliakie of glutengevoeligheid. Gluten wordt gevonden in granen zoals tarwe, gerst en rogge.

 2. Maïs bevat echter zijn eigen plantaardige eiwitten, zeïne genaamd. Volgens de Celiac Support Association verdragen de meeste mensen met coeliakie maïs goed.

Is polenta veilig voor mensen met coeliakie?

 1. Hoewel het zeldzaam is, reageren sommige mensen op maïs op dezelfde manier als hoe ze reageren op tarwegluten. Maïseiwit, zeïne, kan bij sommige mensen met coeliakie een auto-immuunreactie veroorzaken. Niet alle mensen met coeliakie of glutengevoeligheid reageren op maïs. Maar als u merkt dat uw symptomen niet verminderen na het verwijderen van gluten uit uw dieet, is het misschien de moeite waard om ook te experimenteren met het verwijderen van maïsproducten.

 2. Omdat maïsmeel geen tarwe of gluten bevat, is zorgvuldig bereide polenta veilig voor mensen met coeliakie. Kruisbesmetting is echter een punt van zorg. Zorg ervoor dat u gecertificeerde glutenvrije maïsmeel of verpakte voorgekookte polenta koopt om ervoor te zorgen dat deze volledig glutenvrij is.

Polenta gezond?

 1. Terwijl verse maïs wordt geclassificeerd als een zetmeelrijke groente, wordt gedroogde maïs, inclusief granen, popcorn en maïsmeel, beschouwd als een korrel. Zowel verse als gedroogde maïs heeft echter gezonde voedingsstoffen. Wereldwijd wordt maïs gebruikt als een belangrijke bron van calorieën, vitamines en mineralen.

 2. Polenta is eigenlijk gewoon gekookt maïsmeel. Het is de naam van het gerecht, geen ingrediënt. Om maïsmeel te maken, worden maïskorrels gemalen tot een grof poeder. Maïsmeel is er in vele soorten, waaronder wit, geel en blauw. Maar polenta wordt traditioneel gemaakt met geel maïsmeel.

 3. Polenta bevat alleen vitaminen en mineralen, maar het is geen belangrijke bron van deze stoffen. Sommige rassen zijn echter versterkt of verrijkt om de voedingswaarde te verhogen. Polenta gemaakt met melk en toegevoegde toppings kan de algehele voeding van de maaltijd verbeteren.

 4. Volle granen zijn een belangrijk onderdeel van een gezond dieet, volgens de Mayo Clinic. De meeste glutenvrije producten worden gemaakt van geraffineerde koolhydraten zoals rijst en aardappelen in plaats van volle granen. De American Diabetes Association beveelt maïsmeel aan als een manier om volle granen in het dieet te verhogen.

 5. Ondanks dat het bijna 90 procent koolhydraten is, bevat polenta vezels die u helpen zich vol te voelen en bloedsuikerpieken te verminderen. Een kwart kopje gedroogde maïsmeel of polenta heeft ongeveer 130 calorieën, 2 gram vezels en 3 gram eiwit.

Polenta bereiden

 1. Om polenta thuis te maken, gebruikt u medium of grof gemalen maïsmeel. Sommige merken verkopen maïsmeel vermeld als "polenta" om de selectie te vergemakkelijken. Je kunt ook snelkoken of bereide polenta gebruiken die in een buisvormige verpakking wordt verkocht. Smaak en consistentie zullen verschillen tussen de verschillende opties. Zelfgemaakte polenta langzaam gekookt onder constant roeren creëert een romige pap. Verpakte polenta blijft bij elkaar en lijkt meer op een stevig brood.

 2. Gebruik voor de meest voedzame polenta steengemalen maïsmeel of maïsmeel dat verrijkt is met ijzer en andere micronutriënten. Steengemalen maïsmeel behoudt een deel van de schil en de kiem van de maïs, waardoor het voedzamer wordt. Vermijd maïsmeel dat "ontkiemd" is, omdat dit betekent dat de kiem is verwijderd en het niet langer een hele korrel is.

 3. Ontdek polenta-recepten hier. Of probeer dit glutenvrije maïsbroodrecept.

 4. Een recente studie in de Journal of Animal Science suggereert om polenta te maken met melk of kaas om eiwitten en ijzer toe te voegen. Je krijgt ook vitamine A, B, D en K.

Volgende stappen

 1. Polenta kan een geweldig onderdeel zijn van een voedzame, glutenvrije maaltijd. Het subtiel gearomatiseerde ontbijtgranen vormt een uitstekende basis voor groenten, sauzen en eiwitten. Het kan ook worden gebruikt als vervanging voor patat of voor noedels in lasagne, als het eerst in een platte pan wordt gekookt. Het toevoegen van groenten voor vezels en een gezond vet zorgt voor een uitgebalanceerde maaltijd en helpt de opname van polenta's koolhydraten te vertragen.

 2. Of u het thuis vers maakt of premade polenta koopt, zorg ervoor dat u het pakket op glutenvrij etiket controleert om te controleren of het niet is gemaakt in een faciliteit die ook tarwe of gluten verwerkt . Als u gemalen maïsmeel koopt, bewaar het dan in een luchtdichte verpakking in de koelkast of vriezer om te voorkomen dat de olie bederft.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407