Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Is Quinoa glutenvrij? De verrassende waarheid

De onderste regel

 1. Het volgen van een glutenvrij dieet kan een uitdaging zijn en vereist vaak inspanningen om gezonde alternatieven voor volkorenproducten te vinden.

 2. Quinoa is een populair pseudo-graangerecht vanwege de heerlijke smaak, het indrukwekkende voedingsprofiel en de veelzijdigheid bij het koken.

 3. Ondanks zijn vele voedingsvoordelen, weten sommige mensen niet zeker of quinoa glutenvrij is.

 4. Dit artikel vertelt u of quinoa gluten bevat en veilig kan worden genoten als onderdeel van een glutenvrij dieet.

Wat is gluten?

 1. Gluten is een soort eiwit dat voorkomt in bepaalde granen, zoals rogge, tarwe en gerst.

 2. Voor de meeste mensen is het verteren van gluten geen probleem.

 3. Maar voor degenen die gevoelig zijn voor gluten, kan het eten van voedingsmiddelen die dit eiwit bevatten symptomen zoals een opgeblazen gevoel, gas en vermoeidheid veroorzaken (1).

 4. Bovendien kan gluten eten een immuunreactie veroorzaken bij mensen met coeliakie, waardoor hun immuunsysteem gezonde cellen in hun lichaam aanvalt (2).

 5. Dit kan leiden tot ernstige bijwerkingen, zoals onbedoeld gewichtsverlies, diarree en voedingstekorten (3).

 6. Voor mensen met coeliakie of glutengevoeligheid kan het selecteren van glutenvrije vervangers voor tarwe, gerst en rogge de symptomen minimaliseren en de algehele gezondheid helpen behouden.

Glutenvrij pseudocereaal

 1. Quinoa is van nature glutenvrij, waardoor het een geweldig alternatief is voor andere granen als onderdeel van een gezond, glutenvrij dieet (4).

 2. Uit een onderzoek van zes weken bij 19 mensen met coeliakie bleek dat het eten van ongeveer 50 gram quinoa per dag goed werd verdragen en resulteerde in minimale bijwerkingen (5) .

 3. Naast veilig en goed verdragen is quinoa ook zeer voedzaam, waardoor het een uitstekende aanvulling is op een glutenvrij dieet.

 4. Uit één onderzoek bleek zelfs dat het opnemen van quinoa en andere producten op basis van granen in een glutenvrij dieet het algehele voedingsprofiel van het dieet aanzienlijk verhoogde (6).

Kan problemen veroorzaken voor sommige mensen

 1. Hoewel quinoa van nature glutenvrij is, bevat het bepaalde verbindingen die voor sommige mensen met coeliakie problematisch kunnen zijn.

 2. Quinoa bevat prolaminen, soorten eiwitten die in veel graankorrels voorkomen.

 3. Vooral gluten bestaat uit twee specifieke soorten tarweprolaminen - gliadine en glutenine - die symptomen kunnen veroorzaken bij mensen met een gevoeligheid (7).

 4. Eén reageerbuisstudie analyseerde verschillende soorten quinoa en ontdekte dat sommige soorten een immuunrespons in weefselmonsters van mensen met coeliakie veroorzaakten (8).

 5. Ondanks deze bevindingen toonde een ander onderzoek aan dat het eten van 50 gram quinoa per dag veilig en goed werd getolereerd door mensen met de aandoening, waardoor het een goed alternatief is voor andere gluten -bevattende korrels (5).

 6. Daarom is het misschien het beste om uw inname van quinoa geleidelijk te verhogen om ervoor te zorgen dat u het zonder nadelige effecten verdraagt.

 7. Quinoa kan ook worden verwerkt in installaties die ook glutenbevattende ingrediënten produceren, wat het risico op kruisbesmetting kan vergroten.

 8. Als u coeliakie of een gevoeligheid voor gluten heeft, moet u een merk selecteren dat glutenvrij is gecertificeerd om dit risico te verminderen.

Zeer voedzaam en nuttig

 1. Naast dat het glutenvrij is, is quinoa ongelooflijk voedzaam en kan het worden gekoppeld aan een aantal krachtige gezondheidsvoordelen.

 2. Om te beginnen is het een van de weinige plantaardige voedingsmiddelen die als een complete eiwitbron worden beschouwd - wat betekent dat het alle acht essentiële aminozuren levert die uw lichaam nodig heeft (9).

 3. Het is ook rijk aan antioxidanten - zoals quercetine en kaempferol - die verbindingen zijn die oxidatieve schade aan uw cellen kunnen voorkomen en beschermen tegen chronische ziekten (10, 11).

 4. Dankzij het hoge vezelgehalte kan het ook helpen de spijsvertering te bevorderen, de bloedsuikerspiegel te beheren en gewichtsverlies te ondersteunen (12, 13, 14).

 5. Bovendien is het zeer voedzaam, met een portie gekookte quinoa van 185 gram met een goede hoeveelheid verschillende belangrijke vitamines en mineralen, zoals mangaan, magnesium en fosfor (15).

Veelzijdig en gemakkelijk te gebruiken

 1. Quinoa heeft een zoete en nootachtige smaak die goed werkt in verschillende gerechten.

 2. Het is ook gemakkelijk te bereiden, waardoor het een eenvoudige vervanging is voor andere gluten bevattende granen.

 3. Om te beginnen, combineer je eenvoudig twee delen water of bouillon met één deel quinoa in een pot en breng je aan de kook. Zet het vuur lager en laat 15-20 minuten sudderen totdat alle vloeistof is geabsorbeerd.

 4. Quinoa kan worden gecombineerd met andere ingrediënten, zoals vlees of groenten om glutenvrije stoofschotels, korsten, salades en koekenpannen op te kloppen.

 5. Ondertussen kan quinoa-bloem worden ingeruild voor normaal bloem en worden gebruikt om pannenkoeken, koekjes, snel brood en brownies te bereiden.

De onderste regel

 1. Quinoa is van nature glutenvrij en wordt over het algemeen goed verdragen door mensen met een glutengevoeligheid.

 2. Toch kan het prolaminen bevatten - eiwitten die in veel graankorrels voorkomen en die voor sommige mensen met coeliakie problemen veroorzaken.

 3. Plus, sommige producten kunnen kruisbesmet zijn, dus zorg ervoor dat u gecertificeerd glutenvrij koopt.

 4. Als u coeliakie heeft, is het misschien het beste om uw inname van quinoa geleidelijk te verhogen om te zien of u het zonder bijwerkingen kunt verdragen.

 5. Voor de meeste mensen is quinoa een veelzijdige, heerlijke en gemakkelijk te bereiden toevoeging aan een gezond dieet - glutenvrij of niet.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407