Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Is soja goed voor uw gezondheid?

Is soja goed voor uw gezondheid?

 1. Sojabonen bevatten bijna 40 procent eiwit en 20 procent olie, waardoor ze meerdere keren kunnen worden gebruikt. Ze kunnen worden gebruikt als voedsel, in supplementen of voor industriële doeleinden.

 2. Lees verder voor meer informatie over soja, mogelijke gezondheidsvoordelen en risico's en de beste vormen van soja om te eten.

Hoe wordt het gebruikt?

 1. Sojabonen zijn een eiwitrijk voedsel dat op verschillende manieren kan worden gekookt en gegeten. De bonen kunnen groen, zwart, geel of wit zijn.

 2. Jonge, groene sojabonen worden ook edamame genoemd. Ze kunnen worden gestoomd en als voorgerecht uit de peul worden gegeten. Edamame zonder dop kan ook worden gebruikt in salades, roerbakgerechten en soepen.

 3. Gele sojabonen worden meestal gebruikt om sojamelk, tofu, tempeh en tamari te maken. Ze kunnen ook worden gebruikt om sojameel voor het bakken te maken.

 4. Sojabonen bieden ook sojaolie, die kan worden gebruikt om te koken, of als ingrediënt in veel voedingsmiddelen. Nadat de olie uit sojabonen is verwijderd, kan het resterende materiaal worden gebruikt om voedsel voor boerderijdieren en huisdieren te maken.

 5. Supplementen

 6. Soja wordt gebruikt om soja-eiwitpoeder te maken, evenals soja-isoflavon-supplementen.

 7. Soja heeft veel industrieel gebruik. Het kan worden gebruikt om producten te maken, waaronder biodiesel, bouwmaterialen, vloerbedekking, kaarsen, inkt en verf.

Voedingswaarde

 1. Soja is een compleet eiwit, wat betekent dat het alle negen essentiële aminozuren bevat. Het is een belangrijke eiwitbron voor veel mensen, vooral veganisten en vegetariërs.

 2. Volgens de National Nutrient Database van het Amerikaanse Department of Agriculture (USDA) bevat 90 gram (g) gekookte groene sojabonen:

 3. Sojabonen bevatten weinig verzadigd vet en veel eiwitten, vitamine C en foliumzuur. Ze zijn ook een goede bron van vezels, calcium, ijzer, magnesium, fosfor, kalium en thiamine.

 4. De voedingswaarde van andere sojaproducten verschilt afhankelijk van hoe ze zijn verwerkt en welke andere ingrediënten zijn toegevoegd.

Mogelijke gezondheidsvoordelen

 1. Sommige onderzoeken suggereren dat het opnemen van soja in een dieet een reeks potentiële gezondheidsvoordelen zou kunnen opleveren, waaronder:

 2. Hartgezondheid

 3. Soja is in verband gebracht met gezondere cholesterolwaarden, wat kan helpen het risico op hartaandoeningen te verlagen.

 4. Onderzoekers voerden een analyse van studies uit om te kijken naar het effect van soja op het cholesterolgehalte. Ze ontdekten dat het consumeren van soja het totale cholesterol, triglyceriden en LDL-cholesterol aanzienlijk verlaagde. LDL-cholesterol wordt ook wel 'slechte cholesterol' genoemd vanwege de link met vetophopingen in de bloedvaten

 5. Soja-inname verhoogde ook HDL-cholesterol aanzienlijk. Dit type wordt ook wel 'goede cholesterol' genoemd omdat het helpt bij het verwijderen van slechte cholesterol uit de bloedvaten.

 6. Mensen met een hoog cholesterolgehalte hadden een significantere afname van hun LDL-cholesterol dan mensen met een gezond cholesterolgehalte. Minder bewerkte sojaproducten, zoals sojamelk, sojabonen en sojanoten, waren effectiever dan extracten of supplementen van soja-eiwitten.

 7. Wetenschappers voerden een analyse uit van studies die gekeken hebben naar het effect van soja-isoflavonsupplementen op het lichaamsgewicht bij postmenopauzale vrouwen.

 8. Soja-isoflavonen zijn van nature voorkomende verbindingen die vergelijkbare eigenschappen hebben als oestrogeen. Oestrogeenspiegels dalen van nature naarmate vrouwen ouder worden, wat hun risico op bepaalde gezondheidsproblemen verhoogt.

 9. De onderzoekers concludeerden dat soja-isoflavonsuppletie resulteerde in een significante afname van het lichaamsgewicht.

 10. Borstkanker

 11. In het verleden was er bezorgdheid dat soja schadelijk kan zijn voor vrouwen met een hoog risico op het ontwikkelen van borstkanker of die met borstkanker. De meningen veranderen echter naarmate er meer onderzoek is verricht.

 12. In een overzicht van studies meldden wetenschappers dat soja-inname het risico op borstkanker zou kunnen verminderen, op basis van gegevens uit observationele studies. De hoeveelheid soja die nuttig kan zijn, is 10 tot 20 milligram (mg) isoflavonen per dag, wat vergelijkbaar is met de typische inname in Azië, waar vrouwen de neiging hebben minder borstkanker te ervaren.

 13. Deze hoeveelheid soja-inname kan ook gunstig zijn voor vrouwen met borstkanker, omdat het de overlevingskansen kan verbeteren en de terugval kan verminderen.

 14. Volgens de American Cancer Society is het onbekend of soja-eiwit isoleert (soja-eiwit dat is verwijderd uit de sojaboon) of getextureerd plantaardig eiwit (een sojaproduct waarvan alle vet is verwijderd) bieden dezelfde gezondheidsvoordelen als minder bewerkte sojaproducten.

Mogelijke gezondheidsrisico's

 1. Sommige mensen maken zich zorgen over de consumptie van soja in een dieet. Waaronder:

 2. Schildklierfunctie

 3. Er is enige bezorgdheid dat de inname van soja de schildklierfunctie van een persoon kan beïnvloeden. In één onderzoek ontdekten onderzoekers dat vrouwen met een hogere soja-inname een hogere kans hadden om schildklierstimulerend hormoon (TSH) te verhogen. Een hoog TSH-niveau kan duiden op hypothyreoïdie (een onderactieve schildklier). Onderzoekers vonden niet dezelfde resultaten bij mannen.

 4. De auteurs bespreken dat soja waarschijnlijk veilig is, maar voor sommige mensen kunnen grote hoeveelheden zorgen baren, zoals mensen met niet-gediagnosticeerde hypothyreoïdie. Andere studies hebben verschillende resultaten aangetoond met betrekking tot het effect van soja-inname op de schildklierfunctie.

 5. Genetisch gemodificeerde organismen

 6. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zijn genetisch gemodificeerde organismen (GGO's) "... organismen (dwz planten, dieren of micro-organismen) waarin het genetische materiaal (DNA) is gewijzigd op een manier die niet van nature voorkomt door paring en / of natuurlijke recombinatie. "

 7. Wereldwijde zorgen over gezondheidseffecten en milieuveiligheid zijn gerezen met betrekking tot genetisch gemodificeerde gewassen.

 8. Volgens de USDA werd 94 procent van de landbouwgrond voor sojabonen in de VS gebruikt om genetisch gemanipuleerde sojabonen te verbouwen in 2014.

 9. In één review melden onderzoekers dat het eten van genetisch gemodificeerd voedsel kan leiden tot ziekten die resistent zijn tegen antibiotica. Ze betwijfelden ook de veiligheid op lange termijn, aangezien GGO's een relatief recente ontwikkeling zijn.

 10. De hoeveelheid potentieel gunstige isoflavonen kan lager zijn in genetisch gemanipuleerde sojabonen. De overdracht van allergenen en de vorming van nieuwe allergenen zijn extra zorgen bij GGO's.

 11. Hoewel velen hun bezorgdheid hebben geuit over de veiligheid van GGO-gewassen, beweert de WHO ook dat "GGO-voedingsmiddelen die momenteel op de internationale markt beschikbaar zijn, veiligheidsbeoordelingen hebben doorstaan ​​en waarschijnlijk geen risico's voor de menselijke gezondheid opleveren. " Er moet echter meer onderzoek worden gedaan om de werkelijke impact van genetisch gemodificeerde gewassen op de gezondheid te begrijpen.

 12. Om GGO's te voorkomen, zoekt u naar biologische sojaproducten of producten met het label niet-GGO.

Beste vormen van soja om te eten

 1. De beste soorten soja om te eten zijn die die minder worden verwerkt. Enkele voorbeelden zijn gekookte sojabonen, edamame, sojamelk, tofu, tempeh en sojanoten. Sommige sojaboonproducten kunnen hier worden bekeken.

 2. Hoewel soja een voedzaam voedingsmiddel is, bevelen experts van het kankerpreventiecentrum van MD Anderson nog steeds matiging aan. Met betrekking tot hele sojaproducten wordt een matige inname beschouwd als 3 porties per dag.

 3. Hieronder worden portiegroottes voor gewone sojaproducten vermeld:

Takeaway

 1. Let op: als er geen auteursinformatie wordt verstrekt, wordt in plaats daarvan de bron vermeld.

 2. Concluderend kunnen matige hoeveelheden hele sojaproducten die deel uitmaken van een gezond dieet gezondheidsvoordelen bieden.

 3. Er moet meer onderzoek worden verricht naar de potentiële voordelen en risico's van het consumeren van soja. Genetisch gemanipuleerde soja is een controversieel product dat ook verder onderzoek vereist.

 4. Artikel laatst beoordeeld op za 30 december 2017. Bezoek onze categorie Voeding / Dieet categorie voor het laatste nieuws over dit onderwerp, of meld u aan voor onze nieuwsbrief voor de laatste updates over Voeding / Dieet. Alle referenties zijn beschikbaar op het tabblad Verwijzingen.

 5. Gebruik een van de volgende formaten om dit artikel in uw essay, paper of rapport te vermelden:Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407