Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Is soja slecht voor jicht lijden?

Kalium

 1. Soja, een bron van eiwitten en eetbare olie, is een lid van de erwtenfamilie met de botanische naam Glycine max. Het biedt de hoogste hoeveelheid plantaardige eiwitten, inclusief alle essentiële aminozuren die uw lichaam niet kan produceren. Tegenwoordig vertrouwen honderden miljoenen mensen op soja voor goede voeding. Soja-eiwit wordt ook verondersteld potentiële voordelen te hebben bij hartziekten, kanker, diabetes en botgezondheid. Desondanks moet u soja niet in grote hoeveelheden consumeren zonder met uw arts te praten, omdat het bepaalde bioactieve moleculen kan bevatten die bijwerkingen kunnen veroorzaken, zoals jicht.

Samenstelling van sojabonen

 1. Soja is een belangrijke bron van eiwitten, vezels, meervoudig onverzadigde vetzuren, vitamines en mineralen. Sojaolie, een plantaardige olie verkregen uit soja, bevat twee essentiële vetzuren - linolzuur en linoleenzuur. Ze worden niet in je lichaam geproduceerd, dus je moet ze uit externe voedingsmiddelen halen. Soja mist complexe koolhydraten, een vorm van suiker in planten, dus het is een voedingsbron voor diabetici. De niet-voedzame verbindingen in soja, waaronder resveratrol, fytosterolen en isoflavonen, zijn wetenschappelijk onderzocht op verschillende gezondheidsproblemen.

Gout

 1. Jicht, een pijnlijke artritisaandoening, is het gevolg van een ophoping van urinezuurkristallen in kraakbeen in de gewrichten. Urinezuur is een afbraakproduct van purines, verbindingen die van nature in uw lichaam voorkomen en met name in voedingsmiddelen, zoals vlees, gevogelte, eieren en soja. Het heeft geen functies in het menselijk lichaam. Overmaat urinezuur wordt geëlimineerd in de urine. Een overproductie van urinezuur kan echter niet volledig door de nieren uit het lichaam worden gefilterd. Dientengevolge vormt het zich in kleine, grillige kristallen in gewrichtsvloeistof, wat pijn, ontsteking en zwelling veroorzaakt.

Soja en jicht

 1. Jicht is een stofwisselingsziekte die wordt veroorzaakt door een verstoord metabolisme van purines. Je lichaam haalt voornamelijk purines uit voedsel. Hoge inname van purine-bevattende voedingsmiddelen kan uw urinezuurspiegels verhogen en uw jicht erger maken. Er wordt meestal gesuggereerd dat mensen met jicht hun voedselinname hoog in purines op een laag niveau moeten houden. Soja bevat gematigde hoeveelheden purines. Het consumeren van grote hoeveelheden producten op basis van soja kan dus het risico op jicht vergroten.

Andere bijwerkingen

 1. Andere belangrijke bijwerkingen van soja hangen samen met schildklieraandoeningen. Soja-isoflavonen, verbindingen met antioxiderende en oestrogene acties, kunnen de biosynthese van schildklierhormoon blokkeren. Omdat schildklierhormonen nodig zijn voor energieproductie, groei en metabolisme, zullen lage circulerende schildklierhormoonspiegels resulteren in de "vertraging" van lichaamsfuncties. Dus, mensen met een reeds verminderde schildklierfunctie moeten producten op basis van soja vermijden. Een klein percentage mensen is allergisch voor soja, dus het is veilig om een ​​arts te raadplegen als u veel soja in uw dieet opneemt. Veel voorkomende symptomen van sojaallergie zijn zwelling en jeuk van de mond en keel, ademhalingsproblemen, verstopte neus, piepende ademhaling, verhoogde hartslag, duizeligheid en verlaagde bloeddruk.Donate - BNB: bnb16ghhqcjctncdczjpawnl36jduaddx5l4eysm5c