Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Is teveel Omega-3 slecht voor u?

Sodium

 1. Omega-3-vetzuren staan ​​vooral bekend om hun verscheidenheid aan potentiële gezondheidsvoordelen. Net als bij veel andere voedingsstoffen kan het consumeren van hoge doses schadelijk zijn en mogelijk problemen veroorzaken zoals een veranderde immuunfunctie en een verhoogd risico op prostaatkanker. Om deze risico's te voorkomen, kunt u omega-3 vetzuren in de voeding kiezen en uw inname van supplementen tot een veilig niveau beperken. [! 38849 => 1130 = 2!

 1. Visolie is een aanvullende vorm van omega-3-vetzuren die wordt gebruikt voor de behandeling van veel aandoeningen, waaronder hoge triglyceriden. Volgens MedlinePlus kan visolie ook effectief zijn om het risico op hartaandoeningen te verminderen. Howard LeWine, MD, medisch hoofdredacteur van Internet Publishing bij Harvard Health Publications, merkt op dat hoewel tekorten in omega-3 vetzuren in verband zijn gebracht met kanker, stemmingsstoornissen, artritis en andere gezondheidsproblemen, dit niet betekent dat hogere doses zich vertalen in grotere bescherming tegen ziekten.

Prostaatkanker en immuunwijzigingen

 1. Hoge niveaus van visolie zijn gekoppeld aan prostaatkanker, volgens een nieuwsartikel uit 2014 op de website van het Amerikaanse Department of Health and Human Services. Een studie gepubliceerd in 2013 in "Journal of the National Cancer Institute" toonde aan dat omega-3's waren gecorreleerd met een toename van 43 procent in het totale risico op prostaatkanker en een toename van 71 procent in het risico op agressieve prostaatkanker. Het HHS-artikel merkt op dat dit de bevindingen van eerdere studies bevestigt. Dit effect kan deels te wijten zijn aan een toename van oxidatieve stress - schade aan het lichaam veroorzaakt door vrije radicalen, die het risico op kanker kan verhogen - die kan worden veroorzaakt door hoge niveaus van omega-3-vetzuren. Volgens een artikel uit 2013 gepubliceerd op de website van Oregon State University, kunnen overtollige omega-3-vetzuren ook de immuunfunctie veranderen, wat kan leiden tot een verminderde respons op infecties.

Bronnen: supplementen versus voedsel

 1. Alle tegenstrijdige informatie over omega-3's kan sommige mensen in de war brengen, op zijn zachtst gezegd. LeWine zegt echter dat je vis en zeevruchten, rijk aan omega-3-vetten, nog steeds als gezond voedsel moet beschouwen. Dit komt omdat, in tegenstelling tot supplementen, hele voedingsmiddelen een combinatie van voedingsstoffen bevatten - waaronder vitamines, mineralen, omega-3 vetzuren en andere moleculen - die samenwerken. Andere hele voedingsmiddelen die omega-3 bevatten, zijn lijnzaad, lijnzaadolie, walnoten, chiazaad en canola-olie. De American Heart Association beveelt aan om twee keer per week vis te eten om je omega-3 vetzuren te krijgen. Norman Hord, universitair hoofddocent aan het College of Public Health and Human Services van Oregon State, is niet tegen het gebruik van visoliesupplementen, hoewel hij er rekening mee houdt dat, net als bij alle voedingsstoffen, er risico's verbonden zijn aan het nemen van grote hoeveelheden.

Aanvullende doseringsaanbevelingen

 1. Als u besluit om omega-3-supplementen te nemen, is het belangrijk om een ​​veilige dosis te gebruiken. MedlinePlus merkt op dat visolie waarschijnlijk veilig is wanneer het wordt ingenomen in doses van 3 gram per dag of minder. Meer dan 3 gram per dag kan de bloedstolling verstoren en uw risico op bloedingen verhogen. Bij het consumeren van omega-3 vetzuren via voedingsbronnen, moet u bepaalde vissen vermijden vanwege hun mogelijke besmetting met kwik en andere chemicaliën. Deze omvatten haai, koningsmakreel en gekweekte zalm.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407