Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Is tomatensap goed voor u? Voordelen en nadelen

De onderste regel

 1. Tomatensap is een populaire drank die een breed scala aan vitamines, mineralen en krachtige antioxidanten biedt (1).

 2. Het is bijzonder rijk aan lycopeen, een krachtige antioxidant met indrukwekkende gezondheidsvoordelen.

 3. Sommigen geloven echter dat tomatensap misschien niet zo gezond is als hele tomaten vanwege het hoge natriumgehalte in bepaalde merken.

 4. Dit artikel bespreekt de potentiële gezondheidsvoordelen en nadelen van tomatensap.

Zeer voedzaam

 1. Tomatensap is een populair drankje, gemaakt van het sap van verse tomaten.

 2. Hoewel je puur tomatensap kunt kopen, combineren veel populaire producten - zoals V8 - het met het sap van andere groenten zoals selderij, wortelen en bieten.

 3. Hier is de voedingswaarde-informatie voor 1 kop (240 ml) 100% tomatensap uit blik (2):

 4. Zoals u kunt zien, is tomatensap zeer voedzaam en zit het in veel belangrijke vitamines en mineralen.

 5. Bijvoorbeeld, het drinken van slechts 1 kop (240 ml) tomatensap dekt bijna uw dagelijkse behoefte aan vitamine C en voldoet aan 22% van uw vitamine A-eisen in de vorm van alfa- en bèta carotenoïden.

 6. Carotenoïden zijn pigmenten die in uw lichaam worden omgezet in vitamine A (3).

 7. Deze vitamine is essentieel voor gezond zicht en weefselonderhoud.

 8. Deze carotenoïden worden niet alleen omgezet in vitamine A, maar werken ook als krachtige antioxidanten, die uw cellen beschermen tegen schade veroorzaakt door instabiele moleculen die vrije radicalen worden genoemd.

 9. Schade door vrije radicalen is in verband gebracht met chronische aandoeningen zoals hartaandoeningen en wordt verondersteld een rol te spelen in het verouderingsproces (4, 5).

 10. Bovendien zit tomatensap boordevol magnesium en kalium - twee mineralen die van vitaal belang zijn voor de gezondheid van het hart (6, 7).

 11. Het is ook een uitstekende bron van B-vitamines, waaronder foliumzuur en vitamine B6, die belangrijk zijn voor uw metabolisme en vele andere functies (8, 9).

Hoog in antioxidanten

 1. Tomatensap is een geconcentreerde bron van krachtige antioxidanten zoals lycopeen, een carotenoïde plantpigment dat gekoppeld is aan indrukwekkende gezondheidsvoordelen.

 2. Amerikanen halen zelfs meer dan 80% van hun lycopeen uit tomaten en producten zoals tomatensap (10).

 3. Lycopeen beschermt uw cellen tegen schade door vrije radicalen, waardoor ontstekingen in uw lichaam worden verminderd (11).

 4. Veel studies hebben aangetoond dat het drinken van lycopeen-rijk tomatensap gunstige effecten heeft op uw gezondheid - met name door ontsteking te verminderen.

 5. Uit een onderzoek van 2 maanden bij 30 vrouwen bleek bijvoorbeeld dat degenen die dagelijks 1,2 kop (280 ml) tomatensap dronken - dat 32,5 mg lycopeen bevatte - een significante vermindering van het bloed hadden niveaus van inflammatoire eiwitten, adipokines genoemd.

 6. Bovendien ondervonden de vrouwen een significante toename van de bloedspiegels van lycopeen en een significante vermindering van cholesterol en tailleomtrek (12).

 7. Een ander onderzoek bij 106 vrouwen met overgewicht merkte op dat het dagelijks drinken van 1,4 kopjes (330 ml) tomatensap gedurende 20 dagen de ontstekingsmarkers, zoals interleukine 8 (IL-8) en tumornecrosefactor, aanzienlijk verminderde. alpha (TNF-a), vergeleken met een controlegroep (13).

 8. Bovendien toonde een onderzoek van 5 weken bij 15 mensen aan dat deelnemers die per dag 0,6 ml (150 ml) tomatensap dronken - gelijk aan 15 mg lycopeen - het serum aanzienlijk hadden verlaagd niveaus van 8-Oxo-2'-deoxyguanosine (8-oxodG) na uitgebreide lichamelijke inspanning (14).

 9. 8-oxodG is een marker voor DNA-schade veroorzaakt door vrije radicalen. Hoge niveaus van deze marker zijn in verband gebracht met chronische ziekten, zoals borstkanker en hartaandoeningen (15).

 10. Naast lycopeen is tomatensap ook een uitstekende bron van vitamine C en bètacaroteen - twee andere antioxidanten met krachtige ontstekingsremmende eigenschappen (16, 17).

Kan het risico op chronische ziekten verminderen

 1. Onderzoek heeft aangetoond dat diëten die rijk zijn aan tomaten en tomatenproducten zoals tomatensap, uw risico op bepaalde chronische ziekten kunnen verminderen.

 2. Tomaten worden al lang geassocieerd met een verbeterde gezondheid van het hart.

 3. Ze bevatten krachtige antioxidanten, zoals lycopeen en bètacaroteen, die risicofactoren voor hartaandoeningen zoals hoge bloeddruk, hoog cholesterol en vetophoping in uw bloedvaten (atherosclerose) helpen verminderen.

 4. Een beoordeling van 584 mensen ontdekte dat degenen die een dieet hadden dat rijk was aan tomaten en tomatenproducten, een aanzienlijk lager risico op hartaandoeningen hadden in vergelijking met degenen die een lage inname van tomaten hadden (18).

 5. Een ander overzicht van 13 onderzoeken wees uit dat lycopeen uit tomatenproducten, ingenomen in doses van meer dan 25 mg per dag, de niveaus van "slechte" LDL-cholesterol met ongeveer 10% verlaagde en de bloeddruk aanzienlijk verlaagde (19).

 6. Ter referentie, 1 kopje (240 ml) tomatensap levert ongeveer 22 mg lycopeen (20) op.

 7. Wat meer is, een beoordeling van 21 onderzoeken die zijn gekoppeld aan het aanvullen van tomatenproducten met significante verlagingen van het niveau van "slechte" LDL-cholesterol, de ontstekingsmarker IL-6, en opmerkelijke verbeteringen in de bloedstroom ( 21).

 8. Vanwege het hoge gehalte aan nuttige voedingsstoffen en antioxidanten is in verschillende onderzoeken aangetoond dat tomatensap antikankereffecten heeft.

 9. Een overzicht van 24 studies geassocieerd met een hoge inname van tomaten en tomatenproducten met een aanzienlijk verlaagd risico op prostaatkanker (22).

 10. In een reageerbuisstudie remde lycopeenextract afgeleid van tomatenproducten de groei van prostaatkankercellen en veroorzaakte zelfs apoptose of celdood (23).

 11. Dierstudies constateren ook dat tomatenproducten een beschermend effect kunnen hebben tegen huidkanker.

 12. Muizen die gedurende 35 weken rode tomatenpoeder kregen toegediend, vertoonden aanzienlijk minder huidkankerontwikkeling na blootstelling aan UV-licht dan muizen met een controledieet (24).

 13. Hoewel deze resultaten veelbelovend zijn, is meer onderzoek nodig om te begrijpen hoe tomaten en producten zoals tomatensap de ontwikkeling van kanker bij mensen kunnen beïnvloeden.

Potentiële nadelen

 1. Hoewel tomatensap zeer voedzaam is en indrukwekkende gezondheidsvoordelen kan bieden, heeft het toch enkele nadelen.

 2. Het grootste nadeel kan zijn dat de meeste soorten veel natrium bevatten. Veel tomatensapproducten bevatten toegevoegd zout - dat het natriumgehalte verhoogt.

 3. Een portie van 340 ml Campbell's 100% tomatensap bevat bijvoorbeeld 980 mg natrium - dat is 43% van de DV (25).

 4. Natriumrijke diëten kunnen problematisch zijn, vooral voor mensen die als zoutgevoelig worden beschouwd.

 5. Bepaalde groepen mensen, zoals Afro-Amerikanen, hebben meer kans negatief te worden beïnvloed door voedingsmiddelen met veel natrium (26).

 6. Plus, onderzoek toont aan dat een natriumarm dieet kan bijdragen aan hoge bloeddruk (27).

 7. Een ander nadeel van tomatensap is dat het iets minder vezels bevat dan hele tomaten. Dat gezegd hebbende, tomatensap bevat nog steeds meer vezels dan veel andere fruitdranken zoals appelsap en pulpvrij sinaasappelsap (2).

 8. Houd er rekening mee dat aan veel tomatendranken ander fruit is toegevoegd, waardoor het calorie- en suikergehalte kan toenemen. Sommige versies kunnen zelfs toegevoegde suikers bevatten.

 9. Kies bij het zoeken naar een gezond ras 100% tomatensap zonder zout of suikers.

 10. Bovendien willen mensen met gastro-oesofageale refluxziekte (GERD) tomatensap vermijden omdat dit de symptomen kan verergeren (28).

Moet u tomatensap drinken?

 1. Tomatensap kan voor veel mensen een gezonde drankkeuze zijn.

 2. Tomatensap met veel voedingsstoffen is een uitstekende keuze voor mensen met een verhoogde behoefte aan voedingsstoffen, zoals oudere volwassenen en mensen die roken.

 3. Mensen die sigaretten roken hebben bijvoorbeeld meer vitamine C nodig dan degenen die dat niet doen. Omdat tomatensap bijzonder veel voedingsstoffen bevat, kan het een slimme keuze zijn als je rookt (29).

 4. Veel oudere mensen hebben beperkte toegang tot voedsel en eten minder voedzaam voedsel. Tomatensap kan een handige en smakelijke manier zijn om u te helpen aan uw eisen voor veel voedingsstoffen te voldoen (30).

 5. Bovendien is het vervangen van ongezonde dranken, zoals fruitpunch, frisdrank en andere gezoete dranken, door tomatensap een gezonde manier voor iedereen om zijn dieet te verbeteren.

 6. Het drinken van 100% tomatensap zonder toegevoegd zout of suiker is een uitstekende manier om uw inname van voedingsstoffen te verhogen.

 7. Voor degenen die creatief zijn in de keuken, kan zelfgemaakt tomatensap gemakkelijk worden bereid met een paar voedzame ingrediënten.

 8. Gewoon gesneden verse tomaten 30 minuten koken op middelhoog vuur. Gooi de tomaten na afkoeling in een krachtige mixer of keukenmachine en pulseer totdat de gewenste consistentie is bereikt.

 9. Je kunt het tomatenmengsel vermengen tot een drinkbare textuur is bereikt of dikker blijven om als saus te gebruiken.

 10. De tomaten kunnen worden gecombineerd met andere groenten en kruiden, zoals bleekselderij, rode paprika en oregano, om het voedingsgehalte en de smaak nog meer te stimuleren.

 11. Een handige tip is om een ​​beetje olijfolie toe te voegen bij het koken van uw tomaten. Omdat lycopeen een in vet oplosbare verbinding is, verhoogt het eten of drinken van tomaten met een beetje vet de beschikbaarheid ervan voor uw lichaam (31).

De onderste regel

 1. Tomatensap is rijk aan voedingsstoffen zoals vitamine C, B-vitamines en kalium.

 2. Het is ook een uitstekende bron van antioxidanten, zoals lycopeen, die ontstekingen en uw risico op hartaandoeningen en sommige vormen van kanker kunnen verminderen.

 3. Zorg ervoor dat u 100% tomatensap koopt zonder zout of suiker - of maak het zelf thuis.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407