Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Is verse of gestoomde broccoli beter voor uw gezondheid?

Wanneer olijf- en kokosolie gebruiken

 1. Verse, rauwe broccoli zit vol met voeding, maar het kan gewoon of zelfs droog smaken. Stomen verzacht de celstructuur, ontsluit de smaak van broccoli en maakt het aangenamer. Maar toch, als je zoveel mogelijk voedingswaarde uit je groenten probeert te halen, kun je je zorgen maken dat het koken ervan verlies van belangrijke vitamines en mineralen veroorzaakt. Helaas is dat zo. Als het gaat om vers gesneden vlees of het stomen van je broccoli, is stomen misschien de slimmere keuze.

Voorbereidingsmethoden

 1. Je kunt op veel manieren broccoli koken, maar sommige zijn veel beter dan andere. Boter en zout toevoegen voegt bijvoorbeeld calorieën, vet en natrium toe. Kokende broccoli kookt een deel van de vitamines en mineralen weg. Het stomen van groenten behoudt meer voedingsstoffen dan kokend, en het verzacht broccoli zonder vet toe te voegen, dit helpt je om de meeste voeding te krijgen met de laagst mogelijke calorie-inname en toch een aantrekkelijke smaak te produceren.

Verlies van voedingsstoffen bij het stomen

 1. Het stomen van broccoli veroorzaakt een vermindering van sommige vitamines en mineralen. Vitamine C is het grootste slachtoffer van koken, met ongeveer 25 procent verloren in stomen. Folaatniveaus verminderen met ongeveer 20 procent. Stomen veroorzaakt een verlies van 10 procent thiamine, vitamine A, caroteen en lycopeen. Alle andere vitamines en mineralen blijven vrijwel intact, met een verlies van 5 procent of minder. Volgens een studie uit 2009 aan de Zhejiang University in China is stomen over het algemeen de beste kookmethode voor broccoli omdat dit het laagste cumulatieve verlies aan voedingsstoffen veroorzaakte.

Voordelen van stomen

 1. In 2006 onthulde een Poolse studie verrassende bevindingen: het stomen van broccoli verhoogde in feite de niveaus van gezondheidsbevorderende en antioxidantverbindingen. Beta-caroteen, luteïne en alfa- en gamma-tocoferolen namen allemaal toe toen broccoli werd gestoomd. Een andere studie, gepubliceerd in "Nutrition Research" in 2008, toonde aan dat het stomen van groene groenten hun vermogen om te binden aan galzuren aanzienlijk verbeterde, wat hun cholesterolverlagende potentieel verbetert. De auteurs van de studie adviseerden regelmatige consumptie van gestoomde groenten om de gezondheid en voeding te verbeteren.

Conclusie

 1. Het lijkt logisch dat het eten van broccoli in zijn verse, rauwe en natuurlijke vorm het beste is voor de gezondheid, maar onderzoek lijkt dat idee tegen te spreken. In feite kan het licht stomen van broccoli in een kleine hoeveelheid water niet alleen de smaak en aantrekkingskracht verbeteren, maar ook het voordeel voor je lichaam. Als je op zoek bent naar de gezondste keuze voor alle soorten groene groenten, probeer ze dan te stomen totdat ze zacht genoeg zijn om door te prikken met een mes, maar nog steeds helder en helder groen van kleur zijn.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407