Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Is witbrood gezond?

Andere overwegingen

 1. De zachte textuur en de milde smaak van wit brood maken het een populaire keuze bij volwassenen en kinderen. Hoewel wit brood vitamines en mineralen bevat, is het dankzij de fabrikanten die de witte bloem verrijken die ze gebruiken om het brood te maken, het gebrek aan voedingsvezels en de bloedsuikerreactie die wit brood veroorzaakt, een minder gezonde keuze dan volkoren brood.

Productie

 1. Fabrikanten produceren wit brood met witte bloem. Hoewel alle meel begint met tarwe of een andere graankorrel, worden de korrels gemalen om witte bloem te produceren om de twee buitenste lagen die bekend staan ​​als de zemelen en kiemen te verwijderen. Deze twee buitenste lagen bevatten de meeste voedingsstoffen, waaronder de vitamines, mineralen en voedingsvezels. Omdat witbrood alleen het endosperm van het graan gebruikt, bevat het van nature minder voedingsstoffen. De meeste witte bloem en witte broden zijn verrijkt of verrijkt met vitamines en sommige mineralen, maar deze poging om wit brood gezonder te maken schiet tekort.

Voedingsstoffen

 1. Een sneetje commercieel geproduceerd witbrood bevat ongeveer 66 calorieën. Wit brood dient als een goede bron van sommige B-vitamines, ijzer, calcium en foliumzuur, maar alleen omdat fabrikanten deze voedingsstoffen terug in de bloem toevoegen. Wit brood bevat een royale hoeveelheid thiamine. Het biedt ook andere B-vitamines, waaronder riboflavine en niacine. Deze drie in water oplosbare B-vitamines helpen het lichaam voedsel af te breken en om te zetten in energie. Wit brood kan eigenlijk meer foliumzuur bevatten, ook bekend als vitamine B-9, als volkorenbrood vanwege het verrijkingsproces. Foliumzuur helpt neurale buisdefecten bij zwangere vrouwen te voorkomen. Wit brood dient ook als een goede bron van calcium, noodzakelijk voor sterke botten en tanden, en ijzer, dat de vorming van gezonde rode bloedcellen ondersteunt.

Voedingsvezels

 1. Wit brood mist een zeer belangrijke voedingsstof - voedingsvezels. Dieetvezel is het deel van een plantaardig voedsel dat de enzymen in de darmen niet kunnen afbreken. Volkoren brood dient als een goede bron van voedingsvezels en biedt ongeveer drie keer de vezel van wit brood. Studies, zoals een uitgevoerd door Mozaffarian et al. en gepubliceerd in het aprilnummer van het "Journal of the American Medical Association", laten zien dat het consumeren van voedingsvezels uw risico op hartaandoeningen, de belangrijkste doodsoorzaak in de Verenigde Staten, kan verminderen. Wees op uw hoede bij het winkelen op het broodeiland - u kunt niet meer alleen op kleur brood kiezen. Niet alle bruine broden bevatten volle granen en leveren mogelijk nog minder voedingsstoffen dan sommige witte broden. En niet alle witte broden zijn vezelloos, omdat sommige volle granen bevatten. Lees altijd het ingrediëntenetiket en kies brood met "volkoren."

Glycemische index

 1. In het verleden werden koolhydraten geclassificeerd als eenvoudig of complex. De eenvoudige koolhydraten bevatten suikerhoudende voedingsmiddelen zoals fruit en tafelsuiker, terwijl complexe koolhydraten zetmeelrijke voedingsmiddelen zoals aardappelen en brood bevatten. Complexe koolhydraten werden voor u als "beter" beschouwd omdat het lichaam er langer over doet om ze af te breken. Maar niet alle complexe koolhydraten veroorzaken dezelfde reactie in het lichaam, waardoor een meer gedetailleerd systeem nodig is. De glycemische index rangschikt koolhydraten op basis van hoe ze de bloedsuikerspiegel beïnvloeden. Wit brood dient als controlevoedsel waartegen alle andere voedingsmiddelen worden afgemeten. Dit betekent dat wit brood hoog op de glycemische index staat - waardoor de bloedsuikerspiegel snel stijgt. Het eten van voedingsmiddelen met een hoge glycemische index gaat gepaard met een verhoogd risico op chronische ziekten zoals diabetes en hartaandoeningen.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407