Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Is zwarte peper goed of slecht voor u? Voeding, gebruik en meer

De onderste regel

 1. Al duizenden jaren is zwarte peper een basisbestanddeel over de hele wereld.

 2. Vaak aangeduid als de "koning der specerijen", komt het van de gedroogde, onrijpe vrucht van de inheemse Indiase plant Piper nigrum. Zowel hele zwarte peperkorrels als gemalen zwarte peper worden vaak gebruikt bij het koken (1).

 3. Naast het toevoegen van smaak aan voedingsmiddelen, kan zwarte peper ook als een antioxidant werken en een verscheidenheid aan gezondheidsvoordelen bieden.

 4. Dit artikel gaat in op zwarte peper, inclusief de voordelen, bijwerkingen en culinaire toepassingen.

Kan gezondheidsvoordelen bieden

 1. Verbindingen in zwarte peper - vooral het actieve ingrediënt piperine - kunnen beschermen tegen celbeschadiging, de opname van voedingsstoffen verbeteren en spijsverteringsproblemen helpen (2, 3).

 2. Verschillende onderzoeken tonen aan dat zwarte peper als een antioxidant in uw lichaam werkt (2, 4).

 3. Antioxidanten zijn verbindingen die cellulaire schade bestrijden die wordt veroorzaakt door instabiele moleculen die vrije radicalen worden genoemd.

 4. Vrije radicalen vormen zich als gevolg van slechte voeding, blootstelling aan de zon, roken, vervuilende stoffen en meer (5).

 5. Uit een reageerbuisonderzoek bleek dat zwarte peper-extracten meer dan 93% van de schade door vrije radicalen konden weerstaan ​​die wetenschappers in een vetpreparaat stimuleerden (6).

 6. Een ander onderzoek bij ratten met een vetrijk dieet constateerde dat behandeling met zwarte peper en piperine de hoeveelheid vrije radicalen verlaagde tot hoeveelheden vergelijkbaar met die bij ratten die een normaal dieet kregen (7).

 7. Ten slotte merkte een reageerbuisonderzoek in menselijke kankercellen op dat zwarte peper-extracten tot 85% van de cellulaire schade in verband met kankerontwikkeling konden stoppen (8).

 8. Samen met piperine bevat zwarte peper andere ontstekingsremmende verbindingen - waaronder de etherische oliën limoneen en beta-caryophyllene - die kunnen beschermen tegen ontstekingen, cellulaire schade en ziekten (9, 10 ).

 9. Hoewel de antioxiderende effecten van zwarte peper veelbelovend zijn, is het onderzoek momenteel beperkt tot reageerbuis- en dierstudies.

 10. Zwarte peper kan de opname en functie van bepaalde voedingsstoffen en nuttige verbindingen verbeteren.

 11. In het bijzonder kan het de absorptie van curcumine verbeteren - het actieve ingrediënt in de populaire ontstekingsremmende kruidenkurkuma (11, 12).

 12. Uit een onderzoek bleek dat het nemen van 20 mg piperine met 2 gram curcumine de beschikbaarheid van curcumine in menselijk bloed met 2000% verbeterde (13).

 13. Uit onderzoek blijkt ook dat zwarte peper de opname van bètacaroteen kan verbeteren - een stof die wordt aangetroffen in groenten en fruit en die door uw lichaam wordt omgezet in vitamine A (14, 15).

 14. Beta-caroteen functioneert als een krachtige antioxidant die cellulaire schade kan bestrijden, waardoor aandoeningen zoals hartaandoeningen worden voorkomen (16, 17).

 15. Een 14-daagse studie bij gezonde volwassenen wees uit dat het nemen van 15 mg bètacaroteen met 5 mg piperine de bloedspiegels van bètacaroteen aanzienlijk verhoogde in vergelijking met alleen het nemen van bètacaroteen (15) .

 16. Zwarte peper kan een goede maagfunctie bevorderen.

 17. In het bijzonder kan het consumeren van zwarte peper de afgifte van enzymen in uw alvleesklier en darmen stimuleren die vet en koolhydraten helpen verteren (18, 19).

 18. Dierstudies tonen aan dat zwarte peper ook diarree kan voorkomen door spierspasmen in uw spijsverteringskanaal te remmen en de spijsvertering van voedsel te vertragen (20, 21).

 19. Onderzoeken in darmcellen van dieren hebben zelfs aangetoond dat piperine in doses van 4,5 mg per pond (10 mg per kg) lichaamsgewicht vergelijkbaar was met het gebruikelijke medicijn tegen diarree loperamide bij het voorkomen van spontane darmcontracties (20, 22).

 20. Vanwege de positieve effecten op de maagfunctie kan zwarte peper nuttig zijn voor mensen met een slechte spijsvertering en diarree. Er is echter meer onderzoek bij mensen nodig.

Mogelijke gevaren en bijwerkingen

 1. Zwarte peper wordt als veilig beschouwd voor menselijke consumptie in de typische hoeveelheden die worden gebruikt in voedsel en koken (2).

 2. Supplementen met 5-20 mg piperine per dosis lijken ook veilig te zijn, maar onderzoek op dit gebied is beperkt (13, 15).

 3. Het eten van grote hoeveelheden zwarte peper of het nemen van hoge doses supplementen kan echter leiden tot nadelige bijwerkingen, zoals een brandend gevoel in de keel of maag (23).

 4. Bovendien kan zwarte peper de absorptie en beschikbaarheid van sommige geneesmiddelen bevorderen, waaronder antihistaminica die worden gebruikt om allergiesymptomen te verlichten (24, 25, 26).

 5. Hoewel dit nuttig kan zijn voor medicijnen die slecht worden geabsorbeerd, kan het ook leiden tot gevaarlijk hoge absorptie van anderen.

 6. Als u geïnteresseerd bent in het verhogen van uw zwarte peper-inname of het nemen van piperinesupplementen, neem dan contact op met uw zorgverlener over mogelijke interacties tussen geneesmiddelen.

Culinair gebruik

 1. U kunt zwarte peper op verschillende manieren aan uw dieet toevoegen.

 2. Gemalen zwarte peper of hele zwarte peperkorrels in een pot met een molen zijn gebruikelijk in supermarkten, markten en online.

 3. Gebruik zwarte peper als ingrediënt in recepten om smaak en kruiden toe te voegen aan vlees, vis, groenten, saladedressings, soepen, wokgerechten, pasta en meer.

 4. Je kunt ook een scheutje zwarte peper toevoegen aan roerei, avocadotoost, fruit en dipsauzen voor een pittige kick.

 5. Om een ​​marinade met het kruid te bereiden, combineert u 1/4 kop (60 ml) olijfolie met 1/2 theelepel zwarte peper, 1/2 theelepel zout en een beetje van uw andere favoriete smaakmakers. Borstel deze marinade over vis, vlees of groenten voordat je gaat koken voor een smaakvol gerecht.

 6. Wanneer bewaard op een koele, droge plaats, is de houdbaarheid van zwarte peper maximaal twee tot drie jaar.

De onderste regel

 1. Zwarte peper is een van de meest populaire specerijen ter wereld en kan indrukwekkende gezondheidsvoordelen bieden.

 2. Piperine, het actieve ingrediënt in zwarte peper, kan vrije radicalen bestrijden en de spijsvertering en de opname van nuttige verbindingen verbeteren.

 3. Zwarte peper wordt over het algemeen als veilig beschouwd bij het koken en als supplement, maar kan de absorptie van sommige medicijnen aanzienlijk verhogen en moet in deze gevallen met voorzichtigheid worden gebruikt.

 4. Voor de meeste mensen is het kruiden van uw dieet met zwarte peper een gemakkelijke manier om smaak aan uw maaltijden toe te voegen en enkele gezondheidsvoordelen te behalen.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407