Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Jicama: vol prebiotische vezels, het helpt gewichtsverlies

Recepten voor knolselderij + knolselderij koken

 1. Jicama (ook wel yambean genoemd) is een type bolgewas dat veel mensen beschrijven als een kruising tussen een appel en een raap.

 2. Oorspronkelijk afkomstig van het Mexicaanse schiereiland, speelt jicama al duizenden jaren een belangrijke rol in traditionele keukens van bevolkingsgroepen die in Midden- en Zuid-Amerika, het Caribisch gebied en delen van Azië wonen.

Jicama Nutrition Facts

 1. Jicama (die de plantensoort Pachyrhizus erosus heeft) bestaat uit ongeveer 86 procent tot 90 procent water, dus bevat het van nature weinig calorieën, natuurlijke suikers en zetmeel - en daarom heeft een lage score op de glycemische index en past bij de meeste diëten, waaronder het veganistische, Paleo en het ketogeen dieetplan. Het is ook een goede bron van voedingsstoffen die het immuunsysteem stimuleren, zoals vitamine C, magnesium, kalium en vezels.

 2. Een portie gesneden rauwe jicama (uitgesproken als hee-cama) heeft ongeveer:

7 voordelen van Jicama

 1. Een dieet met veel vezelrijk voedsel is in staat de arteriële gezondheid te verbeteren en ontstekingen te verminderen, en biedt daarom bescherming tegen chronische ziekten zoals het metabool syndroom, hoge cholesterol of bloeddruk, diabetes en insuline weerstand. Andere voedingsstoffen in jicama die de gezondheid van het hart bevorderen, zijn vitamine C (een krachtige ontstekingsremmer) en kalium (belangrijk voor het beheersen van de bloedsuikerspiegel).

 2. Water en vezelrijke groenten worden aanbevolen voor iedereen die te maken heeft met spijsverteringsproblemen omdat ze hydrateren en vezels, essentiële elektrolyten en voedingsstoffen bevatten die de darm- en darmgezondheid ondersteunen. Jicama wordt beschouwd als een zeer gemakkelijk verteerbare veggie omdat het veel water bevat en het vezelgehalte van nature constipatie kan verlichten of diarree kan behandelen.

 3. Jicama is ook een ontstekingsremmend voedsel dat opflakkeringen in het maagdarmkanaal geassocieerd met IBS, zweren, lekkende darmsyndroom en auto-immuun spijsverteringsstoornissen kan verminderen.

 4. Afgezien van zijn prebiotische eigenschappen, is jicama ook een uitstekende bron van antioxidanten, waaronder vitamine C. Slechts één kopje rauwe jicama levert meer dan 40 procent van uw dagelijkse vitamine C-behoeften.

 5. Vitamine C is een cruciale antioxidant die schade door vrije radicalen opruimt en ontstekingen onder controle houdt. Het eten van veel vitamine C-voedsel helpt ontstekingen te beheersen, wat belangrijk is om oxidatieve stressniveaus lager te houden en te beschermen tegen kanker, auto-immuunziekten, hart- en vaatziekten en cognitieve achteruitgang.

 6. Jicama's oligofructose-inuline helpt botten sterk te houden omdat het de mineraalretentie verbetert, de omzetsnelheid van botverlies onderdrukt en helpt bij de opname van calcium in botten. Het levert ook belangrijke voedingsstoffen zoals kalium, magnesium en mangaan die nodig zijn voor een goede botmineralisatie en bescherming tegen botverlies of osteoporose op oudere leeftijd. Daarom moet jicama worden toegevoegd aan elke natuurlijke behandeling van het osteoporosedieet.

 7. 1. Geweldige bron van prebiotische vezels

 8. Hoewel het een wortelgroente is, bevat jicama verrassend weinig zetmeel, suiker en koolhydraten in vergelijking met andere groenten zoals aardappelen, rapen, bieten en rutabaga. Waar jicama echt opvalt, is zijn status als vezelrijk voedsel - met ongeveer 25 procent van uw dagelijkse vezelbehoeften in elke portie van één kopje.

 9. De vezel van Jicama bevat een gunstig type prebiotisch fructan-koolhydraat, oligofructose-inuline genaamd. Omdat het onverteerbaar is in het menselijke spijsverteringskanaal en gist in de darm, wordt inuline geacht nul calorieën te bevatten, maar het komt de spijsverteringsorganen en dus uw hele lichaam (inclusief het immuunsysteem) op verschillende manieren ten goede. Inuline fungeert als een prebioticum zodra het de darmen bereikt, wat betekent dat het probiotica (of "goede bacteriën" die in het maagdarmkanaal leven) helpt zijn werk het beste te doen.

 10. Fructanen van het inulinetype worden meestal aangetroffen in plantenwortels (inclusief jicama of cichoreiwortel), die in de darm verblijven en fermenteren om een ​​grotere kans op bacteriepopulaties, inclusief bifidobacteriën, te produceren. In het proces worden nuttige verbindingen, butyraat, melkzuur en SCFA gevormd. Onderzoek suggereert dat fructanen van het inulinetype anticarcinogene en kankerbestrijdende eigenschappen hebben. Ze kunnen ook het immuunsysteem positief stimuleren, gewichtscontrole en metabole functies ondersteunen, op natuurlijke wijze hormonen in evenwicht brengen, de spijsvertering verbeteren, en meer.

 11. Als vezelrijke vezel heeft jicama ook een lage glycemische index, is het een geweldige zetmeelrijke groentekeuze voor iedereen die moeite heeft om de bloedsuiker in evenwicht te houden of die diabetes heeft, en kan nuttig zijn bij het verliezen van gewicht ook snel. Het effect van het eten van suiker en koolhydraten (glucose) op je bloedsuikerspiegel is lager wanneer je ook vezels consumeert, daarom is een vezelrijk dieet het beste voor het beheren van je gewicht, eetlust en hormonen zoals insuline.

 12. In onderzoeken heeft jicama-extract positieve remmende effecten aangetoond tegen factoren die de bloedsuikerspiegel verhogen, waaronder postprandiale hyperglycemie (van a-glucosidase- en a-amylasereacties). Bij het vergelijken van reacties van diabetische muizen die jicama-supplementen ontvingen met die niet, werd een toename van postprandiale bloedglucosespiegels significanter onderdrukt in de jicama-groep dan in de controlegroep.

 13. Wanneer vezelig voedsel wordt verteerd, zet het ook uit in uw maag en neemt het water op, dus het is belangrijk om u vol te houden en te voorkomen dat u te veel snakt of te veel eet.

 14. Als een bron van waardevolle prebiotica helpen de unieke vezelmoleculen van jicama de groei van goede tot slechte microben in de darmen en dikke darm in evenwicht te brengen. Een zeer groot percentage van het immuunsysteem - meer dan 75 procent - wordt eigenlijk opgeslagen in uw maagdarmkanaal, dus een goede immuunfunctie hangt sterk af van een delicaat evenwicht tussen de bacteriën in uw microbiota.

 15. Volgens resultaten van een studie van het British Journal of Nutrition uit 2005 hebben prebiotische plantenvoeding die inuline-type fructanen bevat, chemobeschermende eigenschappen en kan het risico op darmkanker worden verlaagd. Ze doen dit door de impact van gifstoffen en kankerverwekkende stoffen in de darm te bestrijden, de tumorgroei te verminderen en metastasering (verspreiding) te stoppen. Onderzoekers vonden natuurlijke kankerbestrijdende effecten van inuline-type fructanen op pre-neoplastische laesies (ACF) of tumoren in de dikke darm van ratten en muizen, vooral wanneer prebiotica werden gegeven in combinatie met probiotica (synbiotica genoemd).

 16. Er wordt aangenomen dat prebiotica de bescherming tegen kanker helpen verbeteren door darmflora-gemedieerde gisting en de productie van butyraat. De meeste mensen eten niet genoeg prebiotica, dus het opnemen van meer rauwe jicama in je dieet is een manier om je inname te bevorderen en bescherming te bieden tegen celmutaties en tumorgroei in de spijsverteringsorganen.

 17. Zoals veel groenten heeft jicama een hoge water- en nutriëntendichtheid en is het anders grotendeels gemaakt van verschillende soorten koolhydraatmoleculen. Oligofructose-inuline, dat een goed percentage uitmaakt van de vezels in jicama, is gekoppeld aan een verbeterde cardiovasculaire gezondheid en het vermogen om op natuurlijke wijze cholesterol te verlagen.

Geschiedenis van Jicama Interessante feiten

 1. Jicama-planten groeien het beste in warme, tropische gebieden, daarom worden ze vaak aangetroffen in de Midden- of Zuid-Amerikaanse keuken. De jicama-plant zelf wordt alleen gekweekt voor het binnenste vlezige deel van de eetbare wortel, omdat wordt aangenomen dat de huid, stengel en bladeren toxische eigenschappen hebben. Jicama wordt in sommige delen van de wereld een "Mexicaanse raap" of yambean genoemd en is technisch gezien de wortel van een soort bonenplant en een lid van de familie van peulvruchten, genaamd Fabacea.

 2. Gebruik van jicama dat jaren geleden vanuit Mexico naar de Stille Zuidzee was verspreid, toen Spaanse verkenningen jicama op hun reizen brachten. Tegenwoordig wordt jicama veel gebruikt in de Filippijnen, China, Vietnam, Maleisië en andere delen van Zuidoost-Azië. Sommige van zijn populaire toepassingen over de hele wereld zijn onder meer het beitsen in rijstazijn en zout (in de Filippijnen), waardoor het in bagoong garnalenpasta wordt gemengd, het in fruitrepen of pittige fruitsalade wordt gemengd, en zelfs bakken en zoeten om te worden gebruikt als een ingrediënt in taart (in Vietnam).

Hoe te kopen Gebruik Jicama

 1. Hoe smaakt jicama? Een van de beste dingen van deze enigszins zoete veggie is dat het rauw of gekookt kan worden gegeten. Het heeft een knapperige en lichtere textuur dan de meeste wortelgroenten, omdat het meer water en minder zetmeel bevat. Het lijkt veel op een raap, maar heeft een smaak en voelt zich dichter bij een appel. Als je bekend bent met Aziatische peren of waterkastanjes die in de Aziatische keuken worden gebruikt, kun je je een vergelijkbaar jicama-gevoel voorstellen en smaken - met een fris, enigszins sappig, wit interieur.

 2. Zoek naar hele jicama-bollen bij grote supermarkten en Latijns- of Aziatische supermarkten. U wilt jicama kopen wanneer deze stevig aanvoelt, geel tot beige van kleur is en geen merkbare kneuzingen heeft. Eenmaal thuis, bewaar jicama bij voorkeur op een koele, donkere plaats. Net als andere wortelgroenten, bederft het niet gedurende enkele weken wanneer het geheel in de koelkast wordt bewaard, maar als je het eenmaal hebt gesneden, probeer het dan binnen enkele dagen te gebruiken voordat het opdroogt.

 3. Om jicama te gebruiken, moet u eerst de stevige huid verwijderen. In tegenstelling tot andere wortelgroenten, zoals aardappelen met eetbare schil, zijn de schillen van jicama moeilijk te verteren en bevatten ze zelfs een soort molecuul genaamd rotenon dat moet worden vermeden. Gelukkig hoeft jicama niet te worden gekookt om ervan te genieten, dus je kunt het gewoon pellen, de bovenkant of onderkant afsnijden om een ​​plat oppervlak te maken en het vervolgens met een scherp mes in reepjes of blokjes snijden.

Recepten Jicama

 1. Jicama is super veelzijdig, zowel qua voorbereiding als met welke soorten smaken het goed combineert. Een aantal voorgesneden, geroosterde of gesneden jicama-sticks bij de hand houden is zelfs een slimme manier om een ​​deel van de verwerkte granen in uw dieet te vervangen.

 2. Je kunt rauwe jicama gebruiken om in Guacamole of hummus te dippen in plaats van friet, wat plakjes in je salade gooien voor extra crunch, of roosteren net zoals aardappelen of rapen. Dunne stukjes jicama dun snijden met een mandolinesnijder en vervolgens licht bakken maakt het een geweldige "tortilla" of wrap en sandwichvervanger, terwijl het snijden in kleinere chips gekruid met zeezout ook goed werkt. Natuurlijk is rauw toevoegen aan zelfgemaakte salsa een andere eenvoudige optie.

 3. Vaak gebruikt in Mexicaanse recepten, combineren de smaken echt goed met voordeelrijke avocado, zeezout, alle soorten paprika en limoen. Het werkt ook goed met voedzame appels of peren, Aziatische smaken zoals sojasaus of gember, sinaasappels en mediterrane ingrediënten zoals knoflook en bieslook.

 4. Probeer jicama toe te voegen aan enkele van deze gezonde, eenvoudige recepten:

 5. Totale tijd: 15 minuten

 6. Je zou denken dat een lekkende darm alleen het spijsverteringsstelsel beïnvloedt, maar in werkelijkheid kan het meer beïnvloeden. Omdat Leaky Gut zo gewoon is en zo'n raadsel, Ik bied een gratis webinar aan over alle dingen die lekken. Klik hier voor meer informatie over het webinar.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407