Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Kaliumbicarbonaat: gebruik, veiligheid, voordelen en bijwerkingen

Overzicht

 1. Kaliumbicarbonaat (KHCO3) is een alkalisch mineraal dat als supplement verkrijgbaar is.

 2. Kalium is een belangrijke voedingsstof en elektrolyt. Het komt voor in veel voedingsmiddelen. Groenten en fruit, zoals bananen, aardappelen en spinazie zijn uitstekende bronnen. Kalium is noodzakelijk voor de cardiovasculaire gezondheid, sterke botten en spierfunctie. Het ondersteunt het samentrekken van spieren. Dit maakt het belangrijk voor het behoud van een sterke, regelmatige hartslag en voor de spijsvertering. Kalium kan ook helpen de negatieve effecten van een te zuur dieet tegen te gaan.

 3. Abnormaal lage niveaus van dit mineraal kunnen resulteren in:

 4. Supplementen met kaliumbicarbonaat kunnen deze effecten tegengaan.

 5. Naast de potentiële gezondheidsvoordelen heeft kaliumbicarbonaat een aantal niet-medische toepassingen. Bijvoorbeeld:

Is het veilig?

 1. De Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) erkent kaliumbicarbonaat als een veilige stof, bij correct gebruik. De FDA beperkt vrij verkrijgbare kaliumsupplementen tot 100 milligram per dosering. De FDA geeft ook geen kennis van langetermijnstudies die aantonen dat deze stof gevaarlijk is.

 2. Kaliumbicarbonaat is geclassificeerd als een stof van categorie C. Dit betekent dat het niet wordt aanbevolen voor vrouwen die zwanger zijn of van plan zijn zwanger te worden. Het is momenteel niet bekend of kaliumbicarbonaat in de moedermelk terecht kan komen of een baby die borstvoeding geeft kan schaden. Als u zwanger bent of borstvoeding geeft, bespreek dan uw gebruik van dit supplement met uw arts.

Wat zegt het onderzoek over de voordelen ervan?

 1. Als u onvoldoende kalium binnenkrijgt, kan uw arts kaliumbicarbonaatsupplementen aanbevelen. Medische voordelen zijn onder meer:

 2. Eén studie suggereerde dat het toevoegen van kaliumbicarbonaat aan uw dieet de bloeddruk verlaagt en de cardiovasculaire gezondheid ten goede komt bij mensen die al een zoutarm dieet volgen met veel kalium. Deelnemers aan de studie die kaliumbicarbonaat gebruikten, vertoonden een significante verbetering op verschillende gebieden, waaronder de endotheelfunctie. Het endotheel (binnenwand van bloedvaten) is belangrijk voor de bloedstroom naar en van het hart. Kalium kan ook helpen het risico op een beroerte te verminderen.

 3. Uit dezelfde studie bleek dat kaliumbicarbonaat het calciumverlies vermindert, waardoor het gunstig is voor de botsterkte en botdichtheid. Een andere studie suggereerde dat kaliumbicarbonaat calciumabsorptie bij oudere personen bevorderde. Het verminderde ook de invloed van te hoge niveaus van zuur in het bloed, waardoor het bewegingsapparaat wordt beschermd tegen schade.

 4. Urinezuurstenen kunnen ontstaan ​​bij mensen die een dieet met veel purines hebben. Purines zijn een natuurlijke, chemische verbinding. Purines kunnen meer urinezuur produceren dan de nieren kunnen verwerken, waardoor de urinezuurstenen worden gevormd. Kalium is zeer basisch van aard, waardoor het gunstig is voor het neutraliseren van overtollig zuur. Een casusrapport suggereerde dat het nemen van een alkalisch supplement zoals kaliumbicarbonaat - naast dieetveranderingen en inname van mineraalwater - voldoende was om urinezuur te verminderen en urinezuurstenen op te lossen. Hierdoor was chirurgie overbodig.

 5. Te weinig kalium (hypokaliëmie) kan het gevolg zijn van overmatig of langdurig braken, diarree en aandoeningen die de darmen beïnvloeden, zoals de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa. Uw arts kan kaliumbicarbonaatsupplementen aanbevelen als uw kaliumspiegel te laag is.

Wanneer dit product te vermijden

 1. Te veel kalium in het lichaam (hyperkaliëmie) kan net zo gevaarlijk zijn als te weinig. Het kan zelfs de dood veroorzaken. Het is belangrijk om uw specifieke medische behoeften met uw arts te bespreken voordat u supplementen inneemt.

 2. Te veel kalium kan veroorzaken:

 3. Naast zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven, moeten mensen met specifieke aandoeningen dit supplement niet gebruiken. Anderen kunnen een lagere dosis nodig hebben op basis van de aanbevelingen van hun arts. Deze voorwaarden omvatten:

 4. Kaliumbicarbonaat kan interfereren met of interageren met bepaalde medicijnen, waarvan sommige de kaliumspiegel beïnvloeden. Waaronder:

 5. Kalium kan ook worden toegevoegd aan bepaalde voedingsmiddelen, zoals zoutarme of zoutarme vervangers. Lees alle labels om hyperkaliëmie te voorkomen. Vermijd producten met een hoog kaliumgehalte als u een kaliumbicarbonaatsupplement gebruikt.

 6. Kaliumbicarbonaat is verkrijgbaar als vrij verkrijgbaar product. Het wordt echter afgeraden het te gebruiken zonder doktersrecept of goedkeuring.

De afhaalmaaltijden

 1. Supplementen met kaliumbicarbonaat kunnen voor sommige mensen gezondheidsvoordelen hebben. Bepaalde mensen, zoals mensen met een nierziekte, mogen geen kaliumbicarbonaat nemen. Het is belangrijk om uw specifieke medische behoeften en voorwaarden met uw arts te bespreken voordat u dit supplement gebruikt. Hoewel kaliumbicarbonaat direct beschikbaar is als een OTC-product, is het het beste om het alleen volgens de aanbevelingen van uw arts te gebruiken.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407