Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Kan chocolade u hoofdpijn bezorgen?

Voordat u eet (chocolade) en hardloopt

 1. Chocolade is een inheems Zuid-Amerikaans voedsel. Traditioneel werd de boon van de cacaoboom gebrouwen met heet water, wat een bittere drank produceerde, vaak gemengd met gedroogde chilipepers. Het toevoegen van suiker om de warme chocolademelk te maken die vandaag wordt gedronken, en het toevoegen van vetten om chocoladesuikergoed te maken, gebeurde in Europa in de 16e en 17e eeuw. Chocolade kan een gevoel van welzijn en alertheid creëren, maar het kan ook bij sommige mensen migraine veroorzaken.

Tyramine en fenylalanine

 1. Donkere chocolade bevat de chemische tyramine, waarvan is vastgesteld dat het in sommige studies volgens de Clemson University Extension in de meeste migraine-gevoelige proefpersonen migraine veroorzaakt. Fenylalanine, een ander bestanddeel van chocolade, heeft volgens de University of California Nutrition Bytes aangetoond dat het bij ongeveer de helft van de migraine-gevoelige personen migraine veroorzaakt bij een ander veldonderzoek. Aanvullende studies over deze beide chemicaliën hebben verschillende, niet-sluitende resultaten opgeleverd. Het bijhouden van een voedingsdagboek om persoonlijke triggers voor migraine te bepalen kan een effectievere strategie zijn dan eenvoudigweg het elimineren van voedingsmiddelen zoals chocolade, volgens Harvard Health Publications-editor Christine Junge, omdat triggers aanzienlijk van persoon tot persoon lijken te verschillen.

Cafeïne

 1. Overconsumptie van cafeïne kan bij sommige personen migraine veroorzaken, volgens MedlinePlus. Chocolade bevat cafeïne, evenals het stimulerende thobromine, maar alleen in zeer kleine hoeveelheden. Een ons melkchocolade heeft ongeveer dezelfde hoeveelheid cafeïne als een enkel kopje cafeïnevrije koffie, volgens de California Academy of Sciences. Een persoon zou meer dan 12 chocoladerepen moeten eten om dezelfde hoeveelheid cafeïne te consumeren als in een enkel kopje koffie, volgens het University of Washington Neuroscience for Kids-project. Voor cafeïnegevoelige personen kan deze kleine hoeveelheid cafeïne hoofdpijn veroorzaken, terwijl gewone consumenten van cafeïne hoofdpijn kunnen ervaren als ze hun normale doses koffie of chocolade missen.

Opiaten

 1. Chocolade eten stimuleert de hersenen om natuurlijke opiaten die doffe pijn veroorzaken en een gelukkig gevoel van welzijn te produceren, volgens het Washington State University Neuroscience for Kids-project. Anandamide, ook een chemische component van chocolade, stimuleert de afgifte van dopamine, een andere natuurlijk voorkomende stof in het lichaam die gevoelens van geluk creëert. Chocolade verhoogt ook het serotonine- en endorfinegehalte van de hersenen. Hoewel deze chemicaliën slechts in zeer kleine hoeveelheden aanwezig zijn in een gewone portie chocolade, kunnen de positieve sensaties veroorzaakt door dopamine en opiaten die vrijkomen bij het eten van chocolade daadwerkelijk verlichting brengen van kleine hoofdpijn, vooral die veroorzaakt door spanning en angst.

Voordelen voor de gezondheid

 1. Chocolade is een van de rijkste voedingsbronnen van antioxidanten, voedingsstoffen die het lichaam helpen bij het bestrijden van vrije radicalen die cellen beschadigen. Cacaopoeder en pure chocolade bevatten volgens de Clemson University Extension meer antioxidanten per portie dan fruit, groene thee of rode wijn. Het eten van kleine hoeveelheden donkere chocolade kan de hoge bloeddruk verlagen, de elasticiteit van de bloedvaten verhogen en de bloedsuikerspiegel helpen reguleren. Hoewel de meeste chocoladesuikergoed grote hoeveelheden vet en suiker bevat, die schadelijk zijn om in grote hoeveelheden te consumeren, kan het consumeren van donkere chocolade, die minder vet en suiker bevat, in bescheiden hoeveelheden gunstig zijn voor cardiovasculaire aandoeningen die ook kunnen bijdragen aan hoofdpijn.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407