Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Kan ik bepaalde voedingsmiddelen eten om mijn gezwollen lever te verminderen?

Moderne implicaties

 1. Een gezwollen lever, bekend als hepatomegalie, kan het gevolg zijn van veel aandoeningen, waaronder niet-alcoholische leververvetting, alcoholische leverziekte, hepatitis en kanker. Behandeling voor een gezwollen of vergrote lever is gericht op het beheersen van de onderliggende oorzaak en een arts moet bepalen welke behandelingskuur, inclusief dieetveranderingen, het beste is. Het is bekend dat verbeteringen in voeding en lichaamsbeweging samen met gewichtsverlies een veel voorkomende reden voor gezwollen lever verbeteren - leververvetting. Er zijn veel voedingsmiddelen die in de dagelijkse voeding kunnen worden opgenomen om een ​​vergrote lever te beheren.

Lifestyle-factoren

 1. Dieet- en levensstijlveranderingen helpen bij het voorkomen en beheersen van enkele complicaties die gepaard gaan met een gezwollen lever. Het vermijden van alcohol is bijvoorbeeld belangrijk om verdere schade bij alcoholische leverziekte te voorkomen, en natriumbeperking is belangrijk om de zwelling in verband met gevorderde leverziekte te helpen beheersen. Ook, als de vergrote lever wordt veroorzaakt door ophoping van vet, genaamd vette lever, is buikobesitas direct geassocieerd met de ontwikkeling ervan, volgens een overzichtsartikel gepubliceerd in het mei 2007 nummer van "Epidemiological Reviews." De praktijkrichtlijnen uit 2012, gepubliceerd in het "American Journal of Gastroenterology", rapporteren dat gewichtsverlies de gezondheid van de lever kan verbeteren, met name voor niet-alcoholische leververvetting (NAFLD). Bovendien kan onthouding van roken en alcohol de algehele gezondheid van de lever verbeteren.

Koolhydraatvoedingsmiddelen

 1. Een overzichtsartikel uit juli 2015, gepubliceerd in "Journal of Medicine and Life", suggereert dat een koolhydraatarm dieet met weinig tot matige koolhydraten gunstig kan zijn voor mensen met de diagnose NAFLD, een veel voorkomende aandoening die een lever kan veroorzaken vergroot of gezwollen zijn. Zoals de naam al aangeeft, is NAFLD vette lever die niet wordt veroorzaakt door alcoholgebruik en na verloop van tijd kan deze aandoening leverlittekens of leverfalen veroorzaken. Ditzelfde literatuuroverzicht gaf aan dat volkorenconsumptie gekoppeld was aan het verliezen van buikvet, een steunpilaar van therapie om een ​​leververvetting te verminderen. De nadruk hoeft niet te liggen op strikt beperkende koolhydraten, maar in plaats daarvan op het kiezen van vezelrijk, kwalitatief hoogwaardig koolhydraatvoedsel. In gematigde porties zijn deze voedingsmiddelen een gezonde aanvulling op het dieet: - Fruit. - Groenten. - Volkoren brood of pasta, bruine rijst, quinoa of havermout. - Peulvruchten zoals pinto bonen, bruine bonen of linzen. - Vetarme of magere melkproducten, zoals yoghurt.

Omega-3 vetten

 1. Het kiezen van de beste soorten voedingsvet kan ook helpen bij het beheer van een vergrote lever. Hoge inname van verzadigd en transvet - het vet dat wordt aangetroffen in melk en vlees en harde vetten zoals bakvet - evenals een lage inname van omega-3-vetzuren zijn betrokken bij de verergering van NAFLD. In een overzichtsartikel van februari 2010, gepubliceerd in "Practical Gastroenterology," werd suppletie met omega-3-vetzuren gekoppeld aan een vermindering van de leververvetting. Hoewel het merendeel van het onderzoek de voordelen van omega-3-supplementen onderzocht, en niet van voedingsmiddelen, kan het toevoegen van meer omega-3-rijk voedsel aan uw dieet nuttig zijn. De volgende voedingsmiddelen bevatten omega-3-vetzuren: - Vette vis zoals sardines, tonijn en zalm. - Walnoten, chiazaad en lijnzaad. - Lijnzaadolie en koolzaadolie. - Sojaproducten zoals tofu of natto.

Eiwitbronnen

 1. Over het algemeen verandert de eiwitbehoefte niet voor iemand met een vergrote lever. Een overzichtsartikel van december 2014, gepubliceerd in "Integrative Medicine Research", gaf aan dat magere eiwitbronnen zoals gevogelte zonder huid en vis en plantaardige eiwitten zoals noten, bonen en soja moeten worden aanbevolen voor het beheer van NAFLD. Op hun beurt zouden ze kunnen profiteren van mensen met een vergrote, vette lever. De aanbevolen eiwitrijke voedingsmiddelen zijn onder meer: ​​- mager gevogelte, mager vlees en vis. - Peulvruchten zoals bonen en linzen. - eieren. - Noten, zaden en soja.

Dieetpatronen

  Waarschuwingen en voorzorgsmaatregelen

  1. Een gezwollen of vergrote lever heeft veel mogelijke oorzaken, waaronder hepatitis, mononucleosis, kanker, toxines en genetische aandoeningen. Voor de meeste van deze aandoeningen is er mogelijk geen specifieke therapeutische rol van dieet - behalve het behouden van goede voeding en het omgaan met complicaties, zoals vochtretentie of ondervoeding. Als u een vergrote lever heeft, zal uw arts de onderliggende oorzaak en het verloop van de behandeling bepalen. Vraag advies aan uw arts over dieetveranderingen die uw gezondheid ten goede kunnen komen en vraag een verwijzing naar een geregistreerde diëtist om een ​​plan op te stellen om uw levergezondheid te verbeteren, indien nodig gewichtsverlies te vergemakkelijken en ervoor te zorgen dat aan alle voedingsbehoeften wordt voldaan.

  2. Beoordeeld door: Kay Peck, MPH, RD  Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407