Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Kan salade een opgeblazen gevoel veroorzaken?

Overwegingen

 1. Een salade vol sla en groenten zit boordevol gezonde voedingsstoffen. Maar salades kunnen soms een opgeblazen gevoel veroorzaken - vooral als je niet gewend bent om veel groenten te eten. Verhoogd darmgas is meestal de boosdoener. Als salades een nieuwe toevoeging aan uw dieet zijn, kan een opgeblazen gevoel verminderen zodra uw lichaam gewend raakt aan de groenten. Maar misschien moet u bepaalde salade-ingrediënten vermijden als ze u blijven storen. Eenmalige opgeblazen gevoel kan te wijten zijn aan voedselbesmetting, wat kan gebeuren met ongekookt voedsel. Een opgeblazen gevoel dat aanhoudend is of gepaard gaat met andere symptomen, zoals krampen of diarree, kan wijzen op een darmaandoening.

Vezelproblemen

 1. Plantaardig voedsel bevat vezels. Groenten die vaak in salades worden gebruikt, bevatten meestal veel vezels, wat helpt om uw stoelgang regelmatig te houden en andere gezondheidsvoordelen biedt. Vezelrijk voedsel kan soms problematisch zijn omdat bacteriën van nature in de dikke darm bepaalde soorten vezels fermenteren, wat leidt tot de productie van darmgas. Dit kan een opgeblazen gevoel veroorzaken, vooral als u niet gewend bent om veel vezels te eten. Sommige mensen bouwen in de loop van de tijd een tolerantie op voor voedsel dat gas produceert, waardoor een opgeblazen gevoel minder problematisch wordt. Het kan ook nuttig zijn om de portiegrootte van uw salades te verminderen.

Plant Suikers

 1. Veel groenten die in groene salades worden gebruikt, bevatten plantensuikers, zoals raffinose en stachyose, die niet worden verteerd in de dunne darm. Bacteriën in de dikke darm fermenteren deze plantensuikers met bijbehorende gasproductie die bij sommige mensen een opgeblazen gevoel kan veroorzaken. Deze onverteerbare plantensuikers zijn overvloedig aanwezig in veel voorkomende salade-ingrediënten, zoals sla, uien, rucola, artisjokken, radijs, broccoli, komkommers, selderij, kikkererwten en niet-scherpsmakende pepers. De effecten van deze gasvormende voedingsmiddelen verschillen echter van persoon tot persoon. Groenten die bij één persoon een opgeblazen gevoel veroorzaken, kunnen iemand anders niet storen. Als je kaas in je salade hebt, kan dit een opgeblazen gevoel veroorzaken als je het moeilijk hebt om de melksuiker lactose te verteren.

Voedselvergiftiging

 1. Onverwacht, eenmalig opgeblazen gevoel dat optreedt na het eten van een salade, kan te wijten zijn aan kiembesmetting en voedselvergiftiging. De Centers for Disease Control and Prevention schat dat elk jaar 1 op de 6 Amerikanen ziek wordt door het eten van met kiemen besmet voedsel. Verse groenten, zoals die in salades, zijn bijzonder riskant omdat ze niet worden gekookt voordat ze worden gegeten. Koken doodt veel voedselverontreinigingen. Andere symptomen, zoals buikkrampen, maaglawaai, diarree en mogelijk koorts, kunnen wijzen op voedselvergiftiging.

Andere oorzaken

 1. Prikkelbare darmsyndroom (IBS) is een veel voorkomende spijsverteringsziekte die gepaard gaat met een aantal symptomen, waaronder een opgeblazen gevoel, krampen, constipatie en diarree. Met deze aandoening is het spijsverteringssysteem fysiek normaal, maar het werkt niet altijd normaal. Hoewel er geen bewezen verband is tussen specifiek voedsel en IBS-symptomen, melden sommige mensen met de aandoening dat sla en salades hun symptomen verergeren. Het is ook mogelijk, maar onwaarschijnlijk, dat een opgeblazen gevoel gerelateerd aan het eten van salade een allergische reactie op een ingrediënt in de salade vertegenwoordigt. Een echte allergie voor typische saladegroenten, zoals sla, is echter zeldzaam. Andere oorzaken zijn veel waarschijnlijker.

Volgende stappen

 1. Een geïsoleerd geval van een opgeblazen gevoel na het eten van een salade is meestal geen reden tot bezorgdheid. Je zou kunnen proberen kleinere porties te eten en geleidelijk de hoeveelheid of het aantal salades dat je eet te verhogen. Als er nog steeds een opgeblazen gevoel optreedt, kunt u proberen om in een trial-and-error-proces specifieke ingrediënten te verwijderen om te zien of een bepaald salade-ingrediënt uw opgeblazen gevoel veroorzaakt. Als uw opgeblazen gevoel echter aanhoudt, ernstig is of gepaard gaat met andere symptomen, is het het beste om uw arts te raadplegen. Ze kan u evalueren op mogelijke medische oorzaken van het opgeblazen gevoel, waaronder een onderliggende darmaandoening. Zoek onmiddellijk medische hulp als u zich zorgen maakt, kunt u voedselvergiftiging hebben.

 2. Beoordeeld door: Tina M. St. John, M.D.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407