Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Kan Yacon Syrup u echt helpen om af te vallen? Een objectieve blik

Takeaway

 1. Een zoet smakende siroop die u kan helpen gewicht te verliezen? Het lijkt bijna te mooi om waar te zijn.

 2. Maar dit is precies wat sommige gezondheidsgoeroes en marketeers zeggen over yacon siroop, die onlangs populair werd als hulpmiddel bij het afvallen.

 3. In tegenstelling tot de meeste supplementen voor gewichtsverlies, heeft het wel echt onderzoek op mensenbasis om de claims te ondersteunen.

 4. Dit artikel werpt een objectieve blik op yacon siroop en bespreekt de studies erachter.

Wat is Yacon Syrup?

 1. Yacon-siroop wordt gewonnen uit de wortels van de yacon-plant.

 2. De yacon-plant, ook wel Smallanthus sonchifolius genoemd, groeit inheems in het Andesgebergte in Zuid-Amerika.

 3. Deze plant wordt al honderden jaren in Zuid-Amerika gegeten en voor medicinale doeleinden gebruikt.

 4. Mensen daar geloofden dat het krachtige medicinale eigenschappen had, wat leidde tot verbeteringen in diabetes en helpt bij nier- en spijsverteringsstoornissen (1).

 5. Het sap uit de wortels wordt geëxtraheerd, vervolgens gefilterd en verdampt in een chemisch-vrij productieproces dat lijkt op de manier waarop ahornsiroop wordt gemaakt.

 6. Het eindproduct is een zoet smakende siroop, met een donkere kleur en een consistentie vergelijkbaar met melasse.

Fructanen - voornamelijk fructo-oligosachariden - zijn het actieve ingrediënt in yacon siroop

 1. Yacon siroop is een van de beste voedingsbronnen van fructooligosacchariden (FOS), een soort fructaan. Fructanen zijn een categorie oplosbare voedingsvezels.

 2. De exacte hoeveelheid kan per batch verschillen, maar yacon siroop bevat ongeveer 40-50% fructanen.

 3. Het bevat echter ook enkele verteerbare suikers. Deze omvatten fructose, glucose en sucrose, die verantwoordelijk zijn voor de zoete smaak van de siroop. De rest is fructo-oligosachariden en een vezel die inuline wordt genoemd (2).

 4. Omdat een groot deel van yacon siroop niet wordt verteerd, heeft het slechts een derde van de calorische waarde van suiker, ongeveer 133 calorieën per 100 gram of 20 calorieën per eetlepel.

 5. Om deze reden kan het worden gebruikt als een caloriearm alternatief voor suiker.

 6. De fructanen bereiken uiteindelijk de dikke darm, waar ze de vriendelijke bacteriën in het spijsverteringsstelsel voeden. Dit is waar yacon siroop zijn magie doet.

 7. De vriendelijke bacteriën in de darm zijn eigenlijk ongelooflijk belangrijk voor uw gezondheid. Het hebben van de juiste types wordt geassocieerd met een lager risico op diabetes, betere immuniteit en verbeterde hersenfunctie om er maar een paar te noemen (3, 4, 5, 6, 7).

 8. Wanneer de bacteriën de fructanen verteren, produceren ze ook vetzuren met een korte keten die krachtige anti-obesitas-effecten hebben, althans bij ratten (8, 9).

 9. Er zijn ook aanwijzingen dat fructanen het hongerhormoon ghreline kunnen verlagen en de eetlust kunnen verminderen (10, 11).

 10. Houd er rekening mee dat yacon niet het enige voedsel is dat fructanen bevat. Ze worden ook in kleinere hoeveelheden gevonden in artisjokken, uien, knoflook, prei en verschillende andere plantaardige voedingsmiddelen.

Werkt Yacon Syrup echt voor gewichtsverlies?

 1. Vrijwel alle claims achter yacon siroop zijn gebaseerd op één onderzoek:

 2. Yacon siroop: gunstige effecten op obesitas en insulineresistentie bij mensen.

 3. Deze studie was een dubbelblinde, placebo-gecontroleerde klinische studie. De deelnemers waren 55 zwaarlijvige vrouwen met cholesterolproblemen en een geschiedenis van constipatie.

 4. De vrouwen werden verdeeld in twee groepen. In totaal namen 40 vrouwen yacon-siroop, terwijl 15 vrouwen een ander type siroop namen zonder actieve ingrediënten (placebo).

 5. Ze kregen allemaal het advies om een ​​vetarm dieet te eten en de calorieën licht te beperken. Het onderzoek duurde ongeveer vier maanden.

 6. Aan het einde van het onderzoek hadden de vrouwen in de groep yacon-siroop gemiddeld 33 pond (15 kg) verloren. Tegelijkertijd bereikte de placebogroep gemiddeld 3,5 pond (1,6 kg).

 7. De studie vond ook een vermindering van de tailleomtrek.

 8. De vrouwen in de yacon-siroopgroep verloren 3,9 centimeter of 10 centimeter van hun tailleomtrek. Er werden geen significante veranderingen gezien in de placebogroep.

 9. Er werden verschillende andere effecten opgemerkt in de groep yacon-siroop:

 10. Over het algemeen hadden de vrouwen die yacon-siroop namen dramatische verbeteringen in zowel lichaamsgewicht als metabolische gezondheid, terwijl de vrouwen die de placebo gebruikten vrijwel hetzelfde bleven.

 11. Voordat u echter te opgewonden raakt, moet u er rekening mee houden dat dit slechts een vrij kleine studie is. Het is zeer waarschijnlijk dat andere studies tot andere resultaten zullen leiden.

 12. Studies naar andere soorten oplosbare vezels hebben een zekere hoeveelheid gewichtsverlies aangetoond, maar lang niet zo indrukwekkend (12, 13).

 13. Meer studies moeten deze resultaten bevestigen voordat enige beweringen kunnen worden gedaan over de effectiviteit van yacon siroop voor gewichtsverlies.

 14. Het is ook belangrijk om te onthouden dat, zelfs als yacon siroop echt zo goed werkt, het effect waarschijnlijk op korte termijn is. Veel dingen kunnen mensen helpen af ​​te vallen. Het is een echte uitdaging om het af te houden.

Andere potentiële voordelen van Yacon Syrup

 1. Vanwege het hoge fructaangehalte heeft yacon siroop verschillende andere gezondheidsvoordelen (14).

 2. Dit omvat verminderde symptomen van constipatie, een veel voorkomend gezondheidsprobleem.

 3. In één onderzoek verminderde yacon-siroop de transittijd door het spijsverteringskanaal van 60 tot 40 uur en verhoogde de ontlastingsfrequentie van 1,1 tot 1,3 per dag (15).

 4. Er zijn ook aanwijzingen dat het de bloedsuikerspiegel kan verlagen, hoewel dit nog veel meer moet worden onderzocht.

 5. Fructo-oligosachariden werken effectief als oplosbare, fermenteerbare vezels, die verschillende andere voordelen hebben. Yacon siroop bevat ook veel antioxidanten en kalium (16).

Bijwerkingen, dosering en hoe het te gebruiken

 1. Yacon siroop kan enkele bijwerkingen hebben als u te veel tegelijk eet.

 2. Het lijkt erg op de bijwerkingen die u krijgt door meer oplosbare vezels te eten dan u gewend bent. Wanneer veel ervan de darm bereikt, kan dit een overmatige gasproductie veroorzaken.

 3. Dit kan leiden tot winderigheid, diarree, misselijkheid en spijsverteringsproblemen. Om deze reden is het het beste om met een kleine hoeveelheid te beginnen en vervolgens op te werken.

 4. Als u problemen heeft met diarree, wilt u misschien yacon siroop helemaal vermijden. Het kan het erger maken.

 5. Fructanen behoren tot een klasse vezels die FODMAP's worden genoemd. Dit maakt yacon siroop ongeschikt voor mensen met FODMAP's, inclusief mensen met het prikkelbare darm syndroom (17).

 6. De dosering die werd gebruikt in de meest prominente studie was ruwweg 10 gram fructanen per dag, wat neerkomt op ongeveer 4-5 theelepels (20-25 gram) yacon siroop per dag.

 7. In de bovengenoemde studie werd de siroop ongeveer een uur vóór de maaltijd ingenomen. Een effectieve dosering kan 1-2 theelepels (5-10 gram) zijn voor het ontbijt, de lunch en het avondeten. Begin met 1 gram.

 8. Je kunt yacon siroop ook als zoetstof gebruiken, maar houd er rekening mee dat je er niet mee kunt koken of bakken omdat een hoge temperatuur (alles boven 248degF of 120degC) de structuur van de fructooligosachariden (18).

 9. Het is mogelijk dat de timing er ook toe doet. Het 30-60 minuten vóór een maaltijd innemen kan een effectievere manier zijn om de eetlust te verminderen dan het bij een maaltijd te eten.

 10. Als u het wilt proberen, zorg er dan voor dat u 100% pure yacon-siroop krijgt. Er zou niets anders aan moeten worden toegevoegd.

 11. Het is ook mogelijk om andere supplementen met fructanen te krijgen, waarvan de meeste veel goedkoper zijn dan yacon-siroop. Of deze supplementen hetzelfde effect zullen hebben is niet bekend.

Het is het proberen waard, maar hoop niet

 1. Een zoet smakende siroop uit de Andes die u kan helpen om net zoveel af te vallen als een dieet voor extreem afvallen?

 2. Je weet wat ze zeggen. Als het te mooi lijkt om waar te zijn, is het waarschijnlijk niet waar.

 3. Dat gezegd hebbende, de resultaten van het ene prominente onderzoek zijn veelbelovend.

 4. Hoewel yacon siroop verre van wetenschappelijk bewezen werkt, is het misschien de moeite waard om als gezonder siroop alternatief te proberen.

 5. Het kan een effectief hulpmiddel blijken te zijn voor gewichtsverlies op korte termijn, maar verwacht niet dat het een permanente oplossing is voor uw gewichtsproblemen.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407