Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Knolselder: de wortelarme koolarme, koolhydraatarme groente

Geschiedenis van eiwitbrood

 1. Tegenwoordig zou het moeilijk zijn om iemand te vinden die nog nooit selderij heeft geprobeerd. Selderij is een populair ingrediënt dat vaak voorkomt in koolhydraatarme, caloriearme recepten voor zowel dieters als gezondheidsbewuste consumenten. Veel minder mensen zijn echter bekend met knolselderij, een knolgewas dat nauw verwant is met selderij, maar beschikt over een geheel andere set voedingsstoffen en een unieke lijst met gezondheidsvoordelen.

 2. Boordevol vezels, vitamine K, vitamine C en antioxidanten, kan het toevoegen van knolselderij aan uw dieet een krachtig effect op de gezondheid hebben. Bovendien zijn er onbeperkte manieren om ervan te genieten. Probeer deze smakelijke knol te bakken, koken, braden of fijn te stampen om te profiteren van de vele potentiële voordelen.

Wat is knolselder?

 1. Knolselder, ook bekend als knolselderij, knolselderij of knolselderij, is een knolgewas die tot dezelfde plantenfamilie behoort als selderij. Het staat bekend om zijn opvallende uiterlijk. Dit uiterlijk heeft een ronde basis met meerdere knoppen en uitsteeksels. Het heeft ook een lommerrijke top, vergelijkbaar met een raap of radijs.

 2. Deze knolgewas wordt over de hele wereld gekweekt in gebieden zoals Noord-Amerika, Zuidwest-Azië, Noord-Afrika en Siberië. Het kan rauw worden gekookt of geconsumeerd en worden opgenomen in een breed scala aan verschillende recepten. Het staat bekend om zijn nootachtige, selderachtige smaak, in combinatie met zijn knapperige textuur en stellaire voedingsstoffenprofiel. Knolselder is niet alleen ongelooflijk veelzijdig, maar ook zeer voedzaam. Het is feitelijk gekoppeld aan een aantal voordelen. Deze omvatten een betere botgezondheid, verbeterde bloedsuikercontrole en meer.

Voordelen van knolselderij

 1. Knolselder is een geweldige bron van vezels, verpakt in bijna drie gram per kop. Vezel is essentieel voor veel aspecten van gezondheid. Het is vooral belangrijk als het gaat om de spijsvertering.

 2. Vezel beweegt onverteerd langzaam door het maagdarmkanaal. Het voegt volume toe aan de ontlasting om regelmaat te behouden en de doorgang van het lichaam te bevorderen. Vezels worden vaak gebruikt als een natuurlijke remedie voor constipatie. Studies suggereren zelfs dat het verhogen van uw vezelinname de frequentie van de ontlasting effectief kan verhogen. (1)

 3. Niet alleen dat, maar vezel fungeert ook als een prebioticum. Prebiotica leveren brandstof voor de nuttige bacteriën in uw darm om de opname en vertering van voedingsstoffen te optimaliseren. Bovendien toont onderzoek aan dat vezelrijk voedsel zelfs andere aandoeningen zoals aambeien, gastro-oesofageale reflux, diverticulitis en darmzweren ten goede kan komen. (2)

 4. Hoewel misschien het meest bekend om zijn integrale rol bij de bloedstolling, is vitamine K een micronutriënt die ook essentieel is als het gaat om de gezondheid van de botten. Vitamine K is vereist voor de juiste functie van osteocalcin. Osteocalcin is een type eiwithormoon dat voornamelijk in het bot wordt aangetroffen. Volgens een beoordeling gepubliceerd in het tijdschrift Nutrition in Clinical Practice, tonen studies aan dat vitamine K kan helpen de botmineraaldichtheid te verhogen en het risico op fracturen te verminderen. (3)

 5. Knolselder is een van de beste beschikbare bronnen van vitamine K. Het heeft ongeveer 80 procent van de dagelijkse aanbevolen waarde in slechts één kopje. Het bevat ook relatief veel calcium. Calcium is een ander belangrijk mineraal dat nodig is voor het ondersteunen van gezonde botontwikkeling en metabolisme. (4)

 6. Vrije radicalen zijn schadelijke verbindingen die zich in het lichaam kunnen ophopen als gevolg van factoren zoals stress, vervuiling of een ongezonde levensstijl. Na verloop van tijd kunnen deze verbindingen ernstige gevolgen hebben voor de gezondheid. Ze veroorzaken oxidatieve schade aan de cellen en dragen zelfs bij aan de ontwikkeling van chronische aandoeningen zoals hartaandoeningen, kanker en diabetes. (5)

 7. Knolselderij is rijk aan antioxidanten. Antioxidanten zijn krachtige verbindingen die helpen bij het bestrijden van vrije radicalen om uw lichaam gezond te houden. Antioxidanten zoals vitamine C kunnen ook helpen ontstekingen te verminderen. Ontsteking speelt een rol bij aandoeningen zoals reumatoïde artritis, lekkende darmsyndroom en inflammatoire darmaandoeningen. (6)

 8. Koolhydraatarm maar vezelrijk. Het toevoegen van knolselderij aan uw routine is een uitstekende manier om de normale bloedsuikerspiegel te bevorderen. Dit komt omdat vezels de opname van suiker in de bloedbaan vertragen. Dit helpt plotselinge pieken en crashes in de bloedsuiker te voorkomen. (7)

 9. Naast het vezelgehalte bevat knolselder ook weinig calorieën, maar bevat het een stevige dosis eiwit. Volgens een beoordeling gepubliceerd in het American Journal of Clinical kan het volgen van een eiwitrijk dieet helpen de bloedsuikerspiegel te verlagen en de bloedsuikerspiegel te verbeteren. Dit geldt vooral bij mensen met diabetes type 2. (8)

 10. Knolselderij kan een heerlijke en voedzame aanvulling zijn op een goed uitgebalanceerd dieet voor gewichtsverlies. In tegenstelling tot veel andere wortelgroenten bevat het weinig calorieën en koolhydraten. Bovendien is het zeer veelzijdig en voegt het een heerlijke crunch toe aan schuldvrije snacks en bijgerechten.

 11. Het bevat ook veel vezels en eiwitten, die beide ongelooflijk gunstig kunnen zijn voor gewichtsverlies. Vezel beweegt langzaam door het spijsverteringskanaal, waardoor u langer vol kunt blijven om onbedwingbare trek af te weren en de eetlust te verminderen. (9) Ondertussen helpt proteïne het ledigen van de maag te vertragen en vermindert het de ghrelinewaarden. Ghrelin is het hormoon dat verantwoordelijk is voor het stimuleren van hongergevoelens. (10, 11)

Knolselderijvoeding

 1. Knolselderijwortel is erg voedzaam. Het bevat een goede hoeveelheid vitamine K, vitamine C en fosfor in elke portie. Het is ook relatief laag in knolselderij. Bovendien bevat het veel vezels. Dat maakt het een goede koolhydraatarme, gezonde snack.

 2. Een portie (ongeveer 156 gram) rauwe knolselderij bevat ongeveer: (12)

 3. Naast de hierboven genoemde voedingsstoffen bevat deze wortelgroente ook een kleine hoeveelheid foliumzuur, vitamine E, zink en selenium.

Knolselderij versus selderij

 1. Knolselder en selder zijn nauw verwant. In feite zijn beide leden van dezelfde plantenfamilie. Ze bevatten ook weinig calorieën en koolhydraten. Bovendien hebben ze een verfrissende, milde smaak en een knapperige textuur. Ze werken goed wanneer ze in alles worden gebruikt, van salades tot slaws.

 2. Ondanks hun vergelijkbare namen en voedingsprofielen, zijn er verschillende verschillen tussen knolselderij en selderij. Om te beginnen hebben ze een heel ander uiterlijk. Selderij staat bekend om zijn felgroene stengels en lommerrijke toppen. Knolselder is eigenlijk een knol die op een raap lijkt, maar met een meer knobbig, knoestig uiterlijk. Hoewel beide rauw of gekookt kunnen worden geconsumeerd, is bovendien knolselder iets veelzijdiger. Het kan worden genoten in een groot aantal soep, pasta en bijgerechten.

 3. Wat betreft voeding heeft selderij een hoger watergehalte en is het aanzienlijk lager in calorieën en koolhydraten. Eén kopje knolselderij bevat echter het dubbele van de hoeveelheid vitamine K, vier keer zoveel vitamine C en bijna twee keer zoveel vezels dan een enkele kop bleekselderij. Omdat beide iets anders naar de tafel brengen, kunt u gemakkelijk genieten van beide als onderdeel van een uitgebalanceerd, voedselrijk dieet.

 4. Knolselderij is rijk aan belangrijke gezondheidsbevorderende voedingsstoffen en wordt gebruikt om een ​​breed scala aan kwalen te behandelen in veel verschillende vormen van traditionele geneeskunde.

 5. In de Ayurvedische geneeskunde wordt bijvoorbeeld aangenomen dat het werkt als een natuurlijk diureticum. Het helpt de nierfunctie te bevorderen en gifstoffen weg te spoelen. Deze wortelgroente stimuleert ook de spijsvertering en verhoogt het energieniveau. Gekookte wortelgroenten werken het beste voor mensen met een vata dosha vanwege hun aardingseigenschappen.

 6. Ondertussen kan knolselderij volgens de traditionele Chinese geneeskunde worden gebruikt om de bloeddruk te verlagen. Er wordt ook gedacht aan een licht verwarmend effect in het lichaam. Dit kan yang-energie bevorderen. Er wordt ook aangenomen dat het aandoeningen zoals constipatie, diabetes, hartaandoeningen en artritis verbetert.

 7. Vraagt ​​u zich af waar u knolselder kunt kopen om te genieten van de vele gezondheidsvoordelen die het te bieden heeft? Deze knolgewas is overal verkrijgbaar bij de meeste supermarkten. Het kan worden gevonden in de gang van het product, vaak in het gekoelde gedeelte.

 8. Zoek naar knolselderij wanneer het seizoen is. Dat is van de late herfst tot de vroege winter. De wortels moeten ten minste de grootte van een softbal of groter zijn. Het moet stevig en zwaar zijn. Kies waar mogelijk voor biologisch om blootstelling aan pesticiden te minimaliseren en bewaar in de koelkast om de houdbaarheid en levensduur te verlengen.

Hoe recepten voor knolselderij + knolselderij te maken

 1. Er zijn een aantal verschillende manieren om van knolselderij te genieten. Het kan gemakkelijk rauw of gekookt worden geconsumeerd. Rauwe knolselderij werkt goed voor salades of in koolsalade dankzij zijn licht nootachtige knolselderensmaak en knapperige textuur. Het kan ook worden gekookt, gestampt, geroosterd of gebakken. Deze opties geven het een iets zoetere smaak die absoluut heerlijk is.

 2. Het bereiden van knolselderij kan een beetje intimiderend zijn vanwege het unieke uiterlijk en de knoestige uitsteeksels. Maar als je het eenmaal onder de knie hebt, is het eigenlijk vrij eenvoudig. Begin met het afsnijden van de boven- en onderkant. Gebruik vervolgens een mes om de rest van de schil voorzichtig van de veggie te snijden. Snijd vervolgens eenvoudig in plakjes of brokken, afhankelijk van waar uw specifieke recept om vraagt. Houd er rekening mee dat knolselderij de neiging heeft om snel zijn kleur te verliezen nadat het is gesneden. U kunt dit echter eenvoudig voorkomen door het in een kom met water onder te dompelen met een scheutje citroensap.

 3. Er zijn verschillende receptopties voor knolselderij. Deze omvatten ketofrietjes tot knolselderijpuree en verder. Hoewel het misschien niet als een koolhydraatvrije snack wordt beschouwd, omdat het een kleine hoeveelheid koolhydraten in elke portie bevat, kan het een gewichtsverliesvriendelijk alternatief zijn voor andere wortelgroenten in snacks zoals chips of friet. Het is ook een goed alternatief voor nachtschade groenten zoals aardappelen of radijs voor degenen die mogelijk een gevoeligheid hebben.

 4. Heb je een paar ideeën nodig over hoe je deze groente thuis kunt bereiden en ervan genieten? Hier zijn een paar recepten voor knolselder om u op weg te helpen:

 5. Knolselderij is vermoedelijk afkomstig uit het Middellandse Zeegebied. Dit is het gebied dat de Middellandse Zee omringt. De knolgewas bestaat al duizenden jaren. Het werd zelfs genoemd in Homer's epische gedicht "Odyssey" als "selinon". Het is onduidelijk precies wanneer knolselderij voor het eerst werd gekweekt, maar er zijn verwijzingen naar de voedzame knol uit de 17e eeuw.

 6. Tegenwoordig wordt knolselderij over de hele wereld verbouwd in veel regio's, waaronder Noord-Amerika, Zuidwest-Azië, Noord-Afrika en Siberië. Het wordt echter vaker aangetroffen in verschillende specifieke regio's en keukens, waaronder Frankrijk en Italië. Het is zelfs een basisingrediënt in celeri remoulade, een soort Franse wortelsalade.

 7. Er zijn veel gedocumenteerde meldingen van allergieën voor knolselderij, vooral bij mensen die ook allergisch zijn voor selderij of andere groenten in dezelfde familie. Als u allergisch bent voor knolselderij, kan het consumeren ervan leiden tot een hoop symptomen van voedselallergie, waaronder jeuk, tintelingen, zwelling en dermatitis. Als u na het consumeren van knolselderij deze of nadelige bijwerkingen opmerkt, stop dan onmiddellijk met het gebruik en overweeg om uw arts te raadplegen.

 8. Je zou denken dat een lekkende darm alleen het spijsverteringsstelsel beïnvloedt, maar in werkelijkheid kan het meer beïnvloeden. Omdat Leaky Gut zo gewoon is en zo'n raadsel, Ik bied een gratis webinar aan over alle dingen die lekken. Klik hier voor meer informatie over het webinar.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407