Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Knolselder (knolselderij): voeding, voordelen en toepassingen

De onderste regel

 1. Knolselder is een relatief onbekende groente, hoewel de populariteit vandaag toeneemt.

 2. Het zit vol met belangrijke vitamines en mineralen die indrukwekkende gezondheidsvoordelen kunnen bieden.

 3. Bovendien is het uiterst veelzijdig en kan het gemakkelijk in uw dieet worden opgenomen als alternatief voor aardappelen en andere wortelgroenten.

 4. Dit artikel vertelt u alles wat u moet weten over knolselderij, inclusief de voeding, voordelen en toepassingen.

Wat is knolselder?

 1. Knolselderij is een knolgewas die nauw verwant is met selderij, peterselie en pastinaak.

 2. De wetenschappelijke naam is Apium graveolens var. rapaceum, en het is ook bekend als knolselderij, knolselderij of knolselder.

 3. Het is afkomstig uit de Middellandse Zee en behoort tot dezelfde plantenfamilie als wortelen.

 4. Knolselder staat bekend om zijn vreemde uiterlijk. Het lijkt op een misvormde raap en is gebroken wit met een ruw, knobbelig oppervlak bedekt met kleine worteltjes. Het gladde, witte vruchtvlees is vergelijkbaar met een aardappel.

 5. De bladeren en de stengel van de plant groeien boven de grond en lijken op selderij. Het meet meestal ongeveer 4-5 inch (10-13 cm) in diameter en weegt ongeveer 1-2 pond (450-900 gram).

 6. Knolselder is populair in Oost- en Noord-Europese regio's als winterwortelgroente en wordt veel gebruikt in salades, soepen, stoofschotels en stoofschotels. Remoulade van knolselder is een populair Frans gerecht, vergelijkbaar met koolsalade.

 7. De smaak lijkt op die van het bovenste gedeelte van de stengel selderij en kan rauw of gekookt worden gegeten.

 8. Rauwe knolselderij heeft een knapperige textuur, waardoor het een perfecte aanvulling is op salades en koolsalades. Als het gekookt is, is het iets zoeter en werkt het goed gestampt, gebakken, geroosterd of gekookt.

 9. Hoewel het hoogseizoen september tot april is, is knolselderij over het algemeen het hele jaar door beschikbaar.

Indrukwekkend voedingsstoffenprofiel

 1. Knolselderij is een nutritionele krachtpatser, boordevol vezels en vitamines B6, C en K. Het is ook een goede bron van antioxidanten en belangrijke mineralen, zoals fosfor, kalium en mangaan.

 2. Een portie knolselderij van 100 gram levert (1, 2):

 3. Het is belangrijk op te merken dat het koken van knolselderij wat vitamineverlies kan veroorzaken - kokend knolselder vermindert bijvoorbeeld het vitamine C-gehalte met minstens 50% (2).

 4. Het is onduidelijk hoe koken vitamine K beïnvloedt. Toch kunnen alternatieve kookmethoden - zoals stomen - wat vitamineverlies voorkomen.

 5. Met slechts 5,9 gram koolhydraten per 100 gram gekookte groente is knolselder een gezonder koolhydraatarm alternatief voor aardappelen (2).

 6. Plus, een knapperige, verse portie van 100 gram rauwe knolselderij heeft slechts 42 calorieën en 0,3 gram vet - waardoor het een uitstekend caloriearm voedsel is (1 ).

Potentiële gezondheidsvoordelen

 1. Vanwege de goede toevoer van bepaalde voedingsstoffen en antioxidanten, kan knolselderij verschillende gezondheidsvoordelen bieden.

 2. Knolselder zit boordevol antioxidanten, die ontstekingsremmend zijn - ze werken door te vechten tegen schadelijke vrije radicalen en beschermen zo gezonde cellen tegen schade.

 3. Door dit te doen, kunnen ze tegen veel aandoeningen beschermen, zoals hartaandoeningen, kanker en de ziekte van Alzheimer. Ze kunnen zelfs anti-verouderingseffecten bieden (3, 4).

 4. Knolselderij - vooral rauw - is ook een goede bron van vitamine C, die werkt als een antioxidant en uw immuunsysteem kan versterken (5).

 5. Knolselderij bevat veel kalium en vitamine K, die belangrijk zijn voor de gezondheid van het hart.

 6. Kalium kan de bloeddruk helpen reguleren door de negatieve effecten van hoge zoutinname bij gevoelige personen te neutraliseren (6).

 7. Het consumeren van hogere kaliumgehaltes is in feite gekoppeld aan een lager risico op gezondheidsproblemen, zoals een beroerte (7).

 8. Een meta-analyse van 16 observationele studies wees uit dat hogere kaliuminname geassocieerd was met een 13% verlaagd risico op een beroerte (8).

 9. Vitamine K kan het risico op hartaandoeningen verminderen door de opbouw van calcium in uw bloedvaten te voorkomen. Door een dergelijke opeenhoping kunnen uw bloedvaten hard en smal worden (9).

 10. Knolselder bevat ook vitamine C, wat de bloedvatfunctie en bloedvetten kan verbeteren bij bepaalde mensen, zoals mensen met diabetes of met lage vitamine C-waarden in het bloed (10).

 11. Knolselderij wordt geclassificeerd als vezelrijk voedsel. Het krijgen van voldoende voedingsvezels kan de spijsvertering, het metabolisme en de stoelgang helpen (11, 12, 13).

 12. Dit kan op zijn beurt beschermen tegen bepaalde ziekten, zoals darmkanker (14).

 13. Er is bewijs dat voldoende vezelinname essentieel is voor het voeden van uw nuttige darmbacteriën, die uiterst belangrijk zijn voor veel verschillende aspecten van de gezondheid, zoals bescherming tegen diabetes en obesitas (15).

 14. Knolselder is een rijke bron van fosfor en vitamine K, die belangrijk zijn voor gezonde botten.

 15. Vitamine K werkt door calciumabsorptie te bevorderen en botverlies te voorkomen (16, 17).

 16. Uit een evaluatie van vijf observationele onderzoeken bleek dat mensen met de hoogste vitamine K-inname een 22% lager risico op fracturen hadden dan mensen met de laagste inname (18).

 17. Een ander overzicht van 7 onderzoeken wees uit dat suppletie met 45 mg vitamine K dagelijks het risico op heupfracturen met 77% verminderde (16).

 18. Bovendien heeft uw lichaam naast calcium ook voldoende fosfor nodig om de botten te versterken.

 19. Observationele studies hebben aangetoond dat een hogere inname van fosfor wordt geassocieerd met een betere botgezondheid en een verminderd risico op osteoporose (19).

 20. Knolselder bevat veel vitamine K, dat mogelijk kankerbestrijdende eigenschappen heeft (20).

 21. Verschillende reageerbuis- en dierstudies hebben aangetoond dat vitamine K de groei en verspreiding van kankercellen verminderde (21, 22, 23).

 22. Een groot observationeel onderzoek bij meer dan 24.000 mensen ontdekte dat vitamine K2 werd geassocieerd met een verminderd risico op het ontwikkelen en sterven aan kanker (24).

 23. Bovendien bleek uit een onderzoek van vijf onderzoeken bij mensen met kanker die een operatie hadden ondergaan, dat suppletie met vitamine K na de operatie de algehele overleving na één jaar enigszins verbeterde (25).

 24. Er is echter meer menselijk onderzoek nodig om te bepalen of vitamine K kan beschermen tegen kanker.

Eenvoudig aan uw dieet toe te voegen

 1. Rauw of gekookt, knolselder is een extreem veelzijdige groente. Het kan worden gebruikt als basis voor salades of koolsalades en werkt goed gestampt, gebakken, geroosterd of gekookt.

 2. Hier leest u hoe u knolselder in uw dieet opneemt.

 3. Voor een optimale smaak kiest u een middelgrote knolselder - een diameter van 8 - 10 cm - met een glad, gelijkmatig oppervlak. Vermijd grote, zware exemplaren die verkleurd zijn of oppervlakkige scheuren vertonen.

 4. Zorg ervoor dat het midden niet hol is, wat een teken is dat de knolselder van slechte kwaliteit is.

 5. Bovendien, hoe verser de groente, hoe sterker de selderensmaak.

 6. Bewaar knolselder in een plastic zak in het groentecompartiment van uw koelkast voor een optimale houdbaarheid.

 7. Om het klaar te maken voor het koken, wast en schrobt u de groente om vuil te verwijderen voordat u de bovenkant en de bodem afsnijdt.

 8. Verwijder vervolgens voorzichtig de ruwe schil met een scherp mes of een dunschiller en hak of snijd het vlees.

 9. Omdat knolselderij zeer snel verkleurt, week de gesneden groentestukjes in koud water en een paar schijfjes citroen of een scheutje witte wijnazijn.

 10. Knolselderij kan rauw of gekookt worden gegeten en als bijgerecht worden bereid.

 11. Hier zijn een paar serveertips:

 12. Snijd ze in grove stukken, knolselderij kookt meestal in ongeveer 20 minuten en braadt in ongeveer 40 minuten.

Bezorgdheid over de veiligheid

 1. Knolselderij wordt voor de meeste mensen als veilig beschouwd. Sommigen moeten echter deze groente beperken of vermijden.

 2. Knolselderij bevat veel vitamine K, wat de bloedstolling kan beïnvloeden. Daarom moeten mensen met bloedstollingsstoornissen die medicijnen gebruiken zoals warfarine, overmatige consumptie vermijden.

 3. Bovendien kan het hoge kalium- en fosforgehalte in knolselderij het ongeschikt maken voor mensen met diuretica of met nierproblemen (26, 27).

 4. Als u last hebt van een van deze aandoeningen, overleg dan met uw zorgverlener of het eten van knolselderij geschikt is.

 5. Ten slotte kunnen bepaalde verbindingen in knolselderij, zoals bergapten, de baarmoeder van een vrouw stimuleren en mogelijk contracties veroorzaken. Daarom moet u tijdens de zwangerschap geen grote hoeveelheden eten (28).

De onderste regel

 1. Knolselder is een knolgewas verwant aan selderij.

 2. Rijk aan antioxidanten en voedingsstoffen en biedt indrukwekkende gezondheidsvoordelen, zoals een betere spijsvertering, gezondheid van botten en het hart, evenals mogelijke kankerbestrijdende effecten.

 3. U kunt genieten van knolselderij rauw of gekookt als een gezonder, koolhydraatarm alternatief voor aardappelen en andere wortelgroenten.

 4. Met zijn subtiele, selderachtige smaak, indrukwekkend voedingsprofiel en veelzijdigheid kan knolselderij een geweldige aanvulling zijn op een gezond dieet.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407