Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Kool versus sla: wat is het verschil?

Takeaway

 1. Kool en bepaalde soorten sla kunnen op elkaar lijken, maar deze groenten hebben grote verschillen.

 2. Om te beginnen zijn kool en sla totaal verschillende groenten. Ze hebben ook verschillende voedingsprofielen, smaken, texturen en culinair gebruik.

 3. Dit artikel legt de verschillen uit tussen kool en sla, inclusief voedingsinformatie, gezondheidsvoordelen en hoe ze in de keuken worden gebruikt.

Voedingsverschillen tussen kool en sla

 1. Er zijn veel soorten kool en sla. Veel mensen verwarren met name groene kool - het meest voorkomende type kool in supermarkten - voor ijsbergsla vanwege hun vergelijkbare uiterlijk.

 2. Hoewel groene kool en ijsbergsla op elkaar kunnen lijken, hebben ze compleet verschillende voedingsprofielen.

 3. De volgende tabel vergelijkt de voedingsstoffen gevonden in porties van 100 gram rauwe groene kool en ijsbergsla (1, 2).

 4. Zoals u ziet, bevatten zowel kool als ijsbergsla weinig calorieën en leveren ze minimale eiwitten, vetten en koolhydraten. Ondertussen is groene kool hoger in de meeste voedingsstoffen - behalve vitamine A.

 5. Kool bevat ook meer mineralen dan ijsbergsla. Het bevat meer calcium, ijzer, magnesium, fosfor, kalium en mangaan. Het bevat ook meer vezels, een voedingsstof die essentieel is voor de spijsvertering (3).

 6. Houd er rekening mee dat de bovenstaande tabel slechts twee soorten kool en sla vergelijkt. Verschillende soorten sla en kool bevatten verschillende hoeveelheden voedingsstoffen.

Gezondheidsvoordelen van kool en sla

 1. Het eten van elke soort groente, inclusief kool of sla, kan uw gezondheid ten goede komen.

 2. Kool en sla kunnen echter verschillende effecten op de gezondheid hebben vanwege hun verschillende niveaus van voedingsstoffen en plantaardige stoffen.

 3. Kool verslaat ijsbergsla in vezelgehalte. Dat gezegd hebbende, het opnemen van kool of verschillende soorten groene sla in je dieet kan je vezelinname aanzienlijk verhogen.

 4. Het eten van een dieet met veel vezelrijke groenten is essentieel voor uw spijsvertering. Vezel - plantaardig materiaal dat u niet kunt verteren - helpt uw ​​stoelgang regelmatig te houden en voedt de nuttige bacteriën in uw darm (4).

 5. Bovendien kan het eten van een vezelrijk dieet u helpen overtollig lichaamsvet te verliezen en een gezond gewicht te behouden. Vezel vertraagt ​​de spijsvertering, wat het gevoel van volheid na de maaltijd kan verhogen, wat kan leiden tot verminderde voedselinname (5).

 6. In een overzicht van 3 onderzoeken met meer dan 133.000 deelnemers werd gekeken hoe de vezelinname het lichaamsgewicht gedurende 4 jaar beïnvloedde.

 7. Het bleek dat mensen met de hoogste inname van vezelrijk fruit en groenten aanzienlijk meer gewicht verloren dan degenen die minder vezelrijke producten aten (6).

 8. Bovendien kan het eten van vezels de bloedsuikerspiegel helpen reguleren, de gezondheid van het hart verbeteren en de immuunfunctie verbeteren (7).

 9. Zowel kool als ijsbergsla zijn goede bronnen van voedingsstoffen. Kool bevat echter aanzienlijk meer vitamines en mineralen dan ijsbergsla, waaronder vitamine C en K, foliumzuur en kalium (1, 2).

 10. In het bijzonder zit groene kool boordevol antioxidanten, waaronder polyfenolverbindingen en vitamine C. Antioxidanten hebben krachtige ontstekingsremmende eigenschappen en helpen cellulaire schade te bestrijden die wordt veroorzaakt door instabiele moleculen die vrije radicalen worden genoemd (8).

 11. Eén studie heeft zelfs geconstateerd dat groene kool een hoger niveau van antioxiderende activiteit heeft dan savoy en Chinese koolsoorten (9).

 12. Terwijl ijsbergsla antioxidanten bevat, bevatten kool en andere slasoorten zoals rode sla veel hogere hoeveelheden (10).

 13. Door vitamine-, mineraal- en antioxidantrijk voedsel in uw dieet op te nemen, kunt u het risico op veel chronische aandoeningen, zoals diabetes en hart- en neurodegeneratieve ziekten, verminderen (11, 12, 13) .

 14. Opgemerkt moet worden dat andere soorten sla, zoals snijsla en rode bladsla, vol zitten met vitamines, mineralen en antioxidanten. Deze slasoorten kunnen zelfs grotere hoeveelheden bepaalde voedingsstoffen bevatten dan kool (14, 15).

 15. Romeinse sla bevat bijvoorbeeld bijna tweemaal de hoeveelheid kalium die in dezelfde hoeveelheid groene kool wordt gevonden (1, 14).

Culinaire verschillen tussen kool en sla

 1. Hoewel kool en sla er hetzelfde uitzien, hebben ze totaal verschillende smaken en worden ze op verschillende manieren in de keuken gebruikt.

 2. Groene kool heeft bijvoorbeeld een complexere, peperige smaak en een knapperige textuur dan ijsbergsla, die een ietwat saaie, waterige smaak heeft.

 3. De hardere textuur van kool zorgt ervoor dat het goed standhoudt in kooktoepassingen zoals koken, daarom wordt kool vaak gekookt geserveerd.

 4. Hoewel ijsberg en andere slasoorten kunnen worden gekookt, worden ze meestal rauw geserveerd. IJsberg wordt meestal in salades gehakt, gebruikt om borden te garneren of als hamburgers. [! 5094 => 1140 = 4!

Welke moet u kiezen?

 1. Als u op zoek bent naar de gezondere optie van de twee, kiest u kool. Slasoorten zoals rode bladsla en romaine zijn ook goede opties.

 2. Kool, inclusief groene en rode kool, bevat doorgaans meer vitamines, mineralen en nuttige plantaardige stoffen dan ijsbergsla.

 3. Houd er echter rekening mee dat kool een andere smaak en textuur heeft dan sla, dus het werkt mogelijk niet goed in bepaalde op sla gebaseerde recepten.

 4. Van rauwe kool kan bijvoorbeeld een salade worden gemaakt, maar slasoorten zoals ijsberg hebben meestal de voorkeur in dit soort gerechten vanwege hun mildere smaak en lichtere crunch.

 5. Als u de textuur van sla wilt, maar op zoek bent naar een voedzamere optie dan ijsberg, kies dan een verscheidenheid aan sla die hogere niveaus van voedingsstoffen bevat, zoals rood blad of snijsla (14, 15).

De onderste regel

 1. Er zijn veel verschillende soorten kool en sla, elk met een eigen voedingsprofiel. Het zijn allemaal gezonde keuzes, maar sommige bevatten meer voedingsstoffen dan andere.

 2. Hoewel groene kool en ijsbergsla er hetzelfde uitzien, is groene kool voedzamer. De twee hebben ook aanzienlijk verschillende smaken, texturen en culinair gebruik.

 3. Kool wordt meestal gebruikt in gekookte gerechten en koolsla, terwijl sla meestal rauw wordt gegeten in salades, hamburgers en sandwiches.

 4. Als u tussen de twee kiest, is kool de voedzamere keuze. Probeer echter in een situatie waarin alleen sla voldoende is, een meer voedzame variëteit zoals romaine of rode bladsla.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407