Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Kumquat: de antioxidantrijke vrucht die de spijsvertering bevordert

Mogelijke bijwerkingen Let op

 1. Hoewel hij maar een klein beetje groter is dan een olijf, slaagt de kumquat erin een krachtige hoeveelheid voedingsstoffen te geven. Afkomstig uit dezelfde plantenfamilie als de sinaasappel, zijn kumquats een van de beste bronnen van vitamine C en vezels die je in je dieet kunt krijgen.

 2. Het heeft ook een zeer unieke smaak en kan op verschillende manieren worden genoten. Zoet aan de buitenkant, maar in het midden zuur, een paar partjes van dit heerlijke fruit kunnen alles op smaak brengen, van hoofdgerechten tot marmelades en verder. Bovendien is het de enige citrusvrucht die geen enkele inspanning vereist - spoel hem gewoon af en geniet, zonder schillen.

 3. Heb je nog een paar redenen nodig om dit heerlijke fruit te pakken de volgende keer dat je in de supermarkt bent? Blijf lezen om meer te weten te komen over de kumquat.

Wat is een Kumquat?

 1. De kumquat, ook wel cumquat genoemd, is een boomsoort die behoort tot de citrusfamilie van planten en is inheems in Zuid-Azië. De kumquatboom produceert een kleine vrucht die lijkt op een kleine sinaasappel. De vrucht is ovaalvormig met dezelfde levendige kleur als een sinaasappel en de grootte van de kumquat is meestal iets meer dan een centimeter lang.

 2. Velen beschrijven de kumquatsmaak als zeer zuur en licht zoet. Dit komt omdat, in tegenstelling tot andere citrusvruchten, kumquats met de schil kunnen worden geconsumeerd. Hoewel de pulp een duidelijk zure smaak heeft, geeft de huid eigenlijk een extra dosis zoetheid. Naast het consumeren van dit smakelijke fruit zoals het is, is het ook een geweldige toevoeging aan marmelades, salades en gebakken goederen.

 3. Plus, de kumquat smaakt niet alleen heerlijk, maar wordt ook in verband gebracht met een breed scala aan gezondheidsvoordelen. De kumquat is rijk aan vezels, antioxidanten, vitamines en mineralen en kan gewichtsverlies helpen bevorderen, de immuniteit verbeteren en de spijsvertering bevorderen, waardoor u des te meer reden hebt om deze smakelijke citrusvrucht eens te proberen.

5 Voordelen van Kumquat

 1. Antioxidanten zijn stoffen die helpen bij het neutraliseren van schadelijke vrije radicalen in het lichaam, het voorkomen van oxidatieve schade aan de cellen en het verminderen van het risico op chronische ziekten. Antioxidanten spelen ook een centrale rol in de gezondheid, waarbij sommige onderzoeken aantonen dat vrije radicalen betrokken kunnen zijn bij de ontwikkeling van aandoeningen zoals reumatoïde artritis, hartziekten en auto-immuunziekten. (1)

 2. Kumquats zijn rijk aan ziektebestrijdende antioxidanten die kunnen helpen een betere gezondheid te bevorderen. Bovendien zijn kumquats ook de enige citrusvruchten die kunnen worden geconsumeerd met de schil, die een nog meer geconcentreerde hoeveelheid antioxidanten bevat dan de pulp. (2) Een portie of twee per dag consumeren kan helpen ziekten af ​​te weren en de algehele gezondheid te verbeteren.

 3. Net als andere citrusvruchten zitten kumquats boordevol vitamine C, een belangrijke voedingsstof die grote voordelen biedt als het gaat om het stimuleren van de immuniteit. Eén studie in Zwitserland heeft zelfs aangetoond dat het krijgen van voldoende vitamine C kan helpen de resultaten voor aandoeningen zoals diarree, malaria en longontsteking te verbeteren. Bovendien was vitamine C in staat om de symptomen te verbeteren en de duur van luchtweginfecties, zoals verkoudheid, te verkorten. (3)

 4. Kumquats zijn ook rijk aan antioxidanten, die de opbouw van vrije radicalen kunnen voorkomen om het risico op chronische ziekten te verminderen. Volgens een beoordeling gepubliceerd in Current Topics in Medicinal Chemistry, kunnen antioxidanten in de voeding ook de immuunfunctie verbeteren en beschermen tegen infecties veroorzaakt door bacteriën, virussen en parasieten om uw gezondheid te maximaliseren. (4)

 5. Een van de grootste voordelen van Kumquat is het indrukwekkende vezelgehalte. Vezel helpt bulk toe te voegen aan de ontlasting om je regelmatig te houden en problemen zoals constipatie te voorkomen. Vezels kunnen ook andere aspecten van de spijsvertering ten goede komen, met wat onderzoek dat aantoont dat het kan beschermen tegen inflammatoire darmaandoeningen en darmzweren kan voorkomen. (5, 6) Niet alleen dat, maar sommige onderzoeken hebben ook aangetoond dat een vezelrijk dieet ook gepaard gaat met een verminderd risico op colorectale kanker. (7)

 6. Met maar liefst 6,5 gram vezels per portie staan ​​kumquats bovenaan de lijst als een van de beste vezelrijke voedingsmiddelen die er zijn. Neem een ​​portie of twee op in je dagelijkse voeding, samen met andere vezelrijke voedingsmiddelen om je spijsvertering soepel te houden.

 7. Kumquats bevatten weinig calorieën maar veel vezels, waardoor ze een uitstekende aanvulling zijn op een dieet voor gewichtsverlies. In feite kan een enkele portie kumquats tot 26 procent van uw dagelijkse vezelbehoeften voldoen en levert slechts 71 calorieën. Vezel beweegt langzaam onverteerd door het lichaam, waardoor het legen van de maag wordt vertraagd en u zich langer vol voelt om de voedselinname te verminderen en u te helpen snel af te vallen. (8)

 8. Het toevoegen van kumquat aan uw dieet is een gemakkelijke manier om hunkeren naar te beteugelen en gewichtsverlies te stimuleren. Probeer calorierijke snacks uit te wisselen voor een portie kumquats of strooi gesneden partjes over je salades om de vezelinhoud op te stoten en de kilo's te helpen afglijden.

 9. Dankzij hun ongelooflijke gehalte aan antioxidanten is het geen wonder dat het eten van citrusvruchten zoals de kumquat in verband is gebracht met een lager risico op kanker. In feite worden citrusvruchten zoals kumquats, sinaasappels, citroenen en limoenen vaak beschouwd als enkele van de beste kankerbestrijdende voedingsmiddelen die u aan uw dieet kunt toevoegen.

 10. Volgens een onderzoek uit Korea werd frequente consumptie van citrusvruchten in verband gebracht met een 10 procent lager risico op borstkanker. (9) Andere onderzoeken hebben vergelijkbare bevindingen gedaan, waaruit blijkt dat het eten van citrusvruchten ook is geassocieerd met een lager risico op pancreas-, slokdarm- en maagkanker. (10, 11, 12)

Kumquat Nutrition

 1. De kumquat is een voedsel dat rijk is aan voedingsstoffen, wat betekent dat het veel vitamines en mineralen bevat voor een lage hoeveelheid calorieën. In het bijzonder bevatten kumquats veel vezels en vitamine C, maar ze bevatten ook een goede hoeveelheid mangaan, calcium en vitamine A.

 2. 100 gram kumquat (of ongeveer vijf kleine vruchten) bevat ongeveer: (13)

 3. Naast de hierboven genoemde voedingsstoffen bevatten kumquats ook een kleine hoeveelheid pantotheenzuur, fosfor, vitamine B6 en niacine.

Geschiedenis

 1. De kumquatboom komt oorspronkelijk uit Zuid-Azië, maar is door de geschiedenis heen in veel gebieden gekweekt, zoals India, Taiwan, Japan en de Filippijnen. De vroegste vermelding van de kumquatvrucht kan worden teruggevoerd tot in de 12e eeuw in China.

 2. Het fruit werd eigenlijk pas in Europa geïntroduceerd, tot 1846 door de Schotse botanicus Robert Fortune, dezelfde wetenschapper die ook werd gecrediteerd voor het stelen van de theeplant uit China en het naar India brengen op namens de British East India Co.

 3. Interessant genoeg werd de vrucht beschouwd als onderdeel van de citrusfamilie tot 1915, toen een nieuw taxonomiesysteem de kumquat in zijn eigen geslacht, Fortunella plaatste. Recent onderzoek toont echter aan dat de kumquat inderdaad tot de citrusfamilie behoort en hun hun wetenschappelijke naam, Citrus japonica, geeft.

 4. Hoewel veilig voor de meeste mensen, zijn allergische reacties op citrusvruchten gemeld. Als u symptomen van voedselallergie ervaart, zoals netelroos, roodheid, jeuk of zwelling, stop dan onmiddellijk met het gebruik en raadpleeg uw arts.

 5. Bovendien zijn kumquats zeer vezelrijk. Hoewel dit absoluut gunstig is voor de gezondheid, kan het te snel verhogen van je vezelinname leiden tot ongewenste bijwerkingen, zoals een opgeblazen gevoel, krampen en diarree. Zorg ervoor dat u uw inname geleidelijk verhoogt en veel water drinkt om uw tolerantie te beoordelen en het risico op bijwerkingen te verminderen. Als er toch ongewenste symptomen optreden, kunt u overwegen uw inname te verminderen.

 6. Je zou denken dat een lekkende darm alleen het spijsverteringsstelsel beïnvloedt, maar in werkelijkheid kan het meer beïnvloeden. Omdat Leaky Gut zo gewoon is en zo'n enigma, Ik bied een gratis webinar aan over alle dingen die lekken. Klik hier voor meer informatie over het webinar.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407