Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Kun je alleen groenten eten en toch gezond blijven?

Overwegingen

 1. Het is algemeen bekend dat groenten goed voor je zijn. Samen met het verstrekken van een groot aantal voedzame vitamines en mineralen, helpen groenten te beschermen tegen ziekten en stimuleren ze zelfs gezond gewichtsbehoud. Dat zijn goede redenen om ze bij elke maaltijd op je bord te bewaren. Maar andere voedselgroepen zijn even belangrijk, en het verwaarlozen ervan kan de voordelen van het eten van veel groenten teniet doen.

Voordelen van alle groenten

 1. De meeste Amerikanen krijgen minder dan de helft van de hoeveelheden groenten en fruit die de regering aanbeveelt. Die voorgestelde hoeveelheden zijn dagelijks 2 1/2 kopjes groenten en 2 kopjes fruit, op basis van een typisch dieet met 2000 calorieën. Het eten van zoveel groenten of meer kan bijdragen aan een aanzienlijke vermindering van uw risico op verschillende ernstige gezondheidsproblemen, waaronder diabetes, beroerte, hartaanval, hartaandoeningen, hoge bloeddruk, nierstenen, botverlies, obesitas en kanker. Het handhaven van een hoge plantaardige inname kan zelfs uw algehele sterfterisico verminderen.

Ontbrekende belangrijke voedingsstoffen

 1. Groenten bevatten royale hoeveelheden koolhydraten, voedingsvezels, vitamines en mineralen. De meeste groenten bevatten echter niet veel eiwitten of vet. Eiwitten bouwen en onderhouden gezonde cellen in uw lichaam en zijn vereist voor spiereiwitsynthese, het proces van het opbouwen en herstellen van spiermassa. Vetten leveren energie, zijn van cruciaal belang voor hersengroei en ontwikkeling en maken het voor uw lichaam gemakkelijker om veel van de vitamines en mineralen uit groenten op te nemen. Sojabonen zijn een complete bron van eiwitten en veel andere bonen en peulvruchten zijn rijk aan eiwitten, en avocado's en olijven zijn gezonde bronnen van vet. Het kan echter moeilijk zijn om aan de dagelijkse aanbevelingen voor eiwitten en vetten te voldoen als uw enige bron van die voedingsstoffen groenten zijn. Het volgen van een dieet met alleen groenten kan ook leiden tot vitamine B12-tekort, omdat er zeer weinig plantaardige bronnen van B12 zijn.

Gezondheidseffecten

 1. Als u niet genoeg eiwitten, vetten en vitamine B12 krijgt, heeft dit waarschijnlijk op korte termijn geen significante invloed op uw gezondheid, maar tekortkomingen op de lange termijn kunnen ernstiger zijn. Ernstige eiwitgebrek kan symptomen veroorzaken van spier- en gewrichtspijn, zwelling, haaruitval, droge huid en haar, krampen, zweren, hoofdpijn, misselijkheid of depressie. Als u niet genoeg gezonde vetten binnenkrijgt, kan dit vergelijkbare symptomen veroorzaken, evenals verminderde immuniteit, acne, artritis, slechte concentratie en prikkelbaarheid. Tot slot kan een tekort aan vitamine B12 leiden tot ernstige depressie, cognitieve achteruitgang, bloedarmoede, paranoia, wanen, kortademigheid, geheugenverlies of incontinentie.

Voeding door supplementen

 1. Mogelijk kunt u bepaalde tekorten aan voedingsstoffen voorkomen door supplementen of multivitaminen te nemen terwijl u een volledig plantaardig dieet volgt. Supplementen kunnen echter niet dezelfde hoge voedingskwaliteit bieden als hele voedingsmiddelen, dus ze zijn mogelijk niet zo effectief in het bieden van de "balans" die u krijgt met een uitgebalanceerd dieet. Een gezonder alternatief voor het eten van alle groenten is het verhogen van uw dagelijkse porties groenten terwijl u nog steeds gematigde hoeveelheden voedsel uit andere hoofdgroepen eet. Vraag goedkeuring aan uw arts voordat u belangrijke wijzigingen in uw dieet aanbrengt.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407