Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Kun je een mangohuid eten?

Moderatie is de sleutel

 1. De schil, schil of schil van fruit en groenten fungeert als een beschermende laag voor het zachtere, meer delicate vlees van binnen.

 2. Hoewel vaak weggegooid, zijn de meeste van deze schillen eetbaar en zitten ze boordevol voedingsstoffen zoals vezels, vitamines, mineralen en krachtige plantaardige stoffen.

 3. Mango is een populaire vrucht waarvan de schil meestal wordt verwijderd en weggegooid voordat ze eet.

 4. Sommige mensen beweren dat een mangohuid - die zeer voedzaam is - moet worden geconsumeerd in plaats van weggegooid.

 5. Dit artikel onderzoekt de waarde van het eten van een mangohuid.

Voedingsstoffen en plantaardige stoffen kunnen verschillende voordelen bieden

 1. Mango (Mangifera indica) is een tropisch fruit dat wordt gevierd om zijn zoete smaak en hoge voedingswaarde.

 2. Tot het fruit volledig rijpt, is de buitenste schil of schil groen.

 3. Wanneer ze rijp zijn, verandert de schil in de kleuren geel, rood of oranje, afhankelijk van het type mango.

 4. De voedingswaarde van mango is goed ingeburgerd. Het is een uitstekende bron van vezels, vitamine A, C, E en B6, evenals de mineralen kalium en koper (1).

 5. Mango's bevatten ook verschillende plantaardige stoffen, waaronder polyfenol en carotenoïde antioxidanten.

 6. Net als het vruchtvlees van de mangovrucht is de schil zeer voedzaam.

 7. Onderzoek toont aan dat de mangohuid vol zit met polyfenolen, carotenoïden, voedingsvezels, vitamine C, vitamine E en verschillende nuttige plantaardige stoffen (2).

 8. Mensen die een dieet met veel vitamine C, polyfenolen en carotenoïden consumeren, hebben een lager risico op hartaandoeningen, bepaalde vormen van kanker en cognitieve achteruitgang (3, 4, 5, 6, 7).

 9. Uit een reageerbuisstudie bleek dat mango-huidextract sterkere antioxiderende en anti-kanker eigenschappen vertoonde dan mangovleesextract (8).

 10. Bovendien bevatten de schil van deze zoete vruchten veel triterpenen en triterpenoïden - verbindingen die antikanker- en antidiabetische eigenschappen hebben aangetoond (9, 10).

 11. De huid zit ook boordevol vezels, wat belangrijk is voor de spijsvertering en het reguleren van de honger.

 12. Vezel maakt 45-78% uit van het totale gewicht van de mangoschil (11).

Mogelijke nadelen van het eten van mangohuid

 1. Hoewel de mangohuid over een aanzienlijk aantal voedingsstoffen beschikt, brengt het ook risico's met zich mee.

 2. Mangohuid bevat urushiol, een cocktail van organische chemicaliën die ook voorkomt in gifsumak en gif-eik (12).

 3. Urushiol kan bij sommige mensen een allergische reactie bevorderen, vooral bij mensen met gevoeligheden voor gifsumak en andere urushiol-zware planten.

 4. Wees ervan bewust dat het consumeren van mangohuid een jeukende uitslag en zwelling van uw huid kan veroorzaken (13).

 5. Veel groenten en fruit worden behandeld met pesticiden om bacteriële infecties en insecten die de gewassen kunnen beschadigen, te bestrijden (14).

 6. Terwijl het afpellen van de mangohuid de consumptie van deze potentieel schadelijke chemicaliën vermindert, verhoogt het eten van de huid de consumptie (15).

 7. Onderzoek koppelt blootstelling aan pesticiden aan negatieve gezondheidseffecten, zoals verstoring van het endocriene stelsel, reproductieve problemen en verhoogd risico op bepaalde vormen van kanker (16).

 8. Houd er rekening mee dat deze effecten voornamelijk worden geassocieerd met hoge, routinematige blootstelling aan pesticiden, niet de kleine hoeveelheden die worden ingenomen door het eten van een fruithuid.

 9. Hoewel mangofruit zoet, zacht en aangenaam is om te eten, lijkt de textuur en de smaak van de mangohuid ons niet smakelijk.

 10. Het is relatief dik, moeilijk te kauwen en licht bitter van smaak.

 11. Ondanks de nutritionele voordelen, kan de vezelige textuur en onaantrekkelijke smaak van mangohuid u afzetten.

Moet je het eten?

 1. Die mangohuid is eetbaar en zit boordevol belangrijke voedingsstoffen en krachtige plantaardige stoffen.

 2. Toch kunt u zich afvragen of de potentiële voordelen opwegen tegen de hierboven genoemde nadelen, zoals de harde textuur, bittere smaak en mogelijke residuen van bestrijdingsmiddelen of allergische reacties.

 3. In werkelijkheid bestaan ​​dezelfde voedingsstoffen in mangohuid in veel andere groenten en fruit, dus het is niet nodig om de onaangename smaak van mangohuid te verdragen om de potentiële gezondheidsvoordelen ervan te plukken.

Hoe het te eten

 1. Als je een mangohuid wilt proberen, zijn er een paar manieren om het te eten.

 2. De eenvoudigste manier is om eenvoudig mango's te consumeren zoals een appel, peer of perzik, in de vrucht te bijten zonder de schil te verwijderen.

 3. Probeer om de licht bittere smaak te maskeren, skin-on mangoplakken in uw favoriete smoothie te gooien. Het mengen van mangohuid met andere smakelijke ingrediënten is een uitstekende manier om het smakelijker te maken.

 4. Of u het nu in plakjes snijdt of in zijn geheel eet, zorg ervoor dat u de huid grondig wast met water of een fruit- en groentenreiniger om residuen van bestrijdingsmiddelen te verwijderen.

De onderste regel

 1. De mangohuid is eetbaar en zit boordevol voedingsstoffen zoals vitamines, vezels en antioxidanten.

 2. Hoewel het gezondheidsvoordelen kan bieden, heeft het een onaangename smaak, kan het pesticideresiduen behouden en bevat het verbindingen die allergische reacties kunnen veroorzaken.

 3. Hoewel het eten van een mangohuid veilig is voor de meeste mensen, is het niet nodig.

 4. Gewoon een dieet consumeren dat rijk is aan hele voedingsmiddelen - inclusief verse, kleurrijke producten - zal uw lichaam voorzien van alle voeding die het nodig heeft.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407