Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Kun je sinaasappelschillen eten, en moet je dat doen?

De onderste regel

 1. Sinaasappels behoren wereldwijd tot de meest populaire fruitsoorten.

 2. Maar anders dan voor schilfers, worden sinaasappelschillen meestal verwijderd en weggegooid voordat het fruit wordt gegeten.

 3. Toch beweren sommigen dat sinaasappelschillen belangrijke voedingsstoffen bevatten en moeten worden gegeten in plaats van weggegooid.

 4. Dit artikel beoordeelt of sinaasappelschillen een gezonde aanvulling op uw dieet zijn.

Gunstige voedingsstoffen en plantaardige stoffen

 1. Sinaasappels zijn sappige, zoete citrusvruchten die bekend staan ​​als rijk aan vitamine C.

 2. Het is misschien minder bekend dat sinaasappelschillen ook rijk zijn aan verschillende voedingsstoffen, waaronder vezels, vitamine C en plantaardige stoffen zoals polyfenolen.

 3. In feite levert slechts 1 eetlepel (6 gram) sinaasappelschil 14% van de dagelijkse waarde (DV) van vitamine C - bijna 3 keer meer dan de innerlijke vrucht. Dezelfde portie bevat ook ongeveer 4 keer meer vezels (1, 2).

 4. Studies tonen aan dat een dieet met veel vitamine C en vezels de gezondheid van het hart en de spijsvertering ten goede komt en kan beschermen tegen bepaalde soorten kanker (3, 4, 5, 6).

 5. Sinaasappelschil bevat ook goede hoeveelheden provitamine A, folaat, riboflavine, thiamine, vitamine B6 en calcium (1).

 6. Plus, het is rijk aan plantaardige stoffen die polyfenolen worden genoemd, die kunnen helpen bij het voorkomen en beheren van vele chronische aandoeningen, zoals diabetes type 2, obesitas en de ziekte van Alzheimer (7).

 7. Uit een reageerbuisstudie bleek dat het totale polyfenolgehalte en de activiteit in sinaasappelschillen aanzienlijk hoger was dan in de eigenlijke vrucht (8, 9).

 8. In het bijzonder zijn sinaasappelschillen een goede bron van de polyfenolen hesperidine en polymethoxyflavonen (PMF's), die beide worden bestudeerd op hun potentiële antikankereffecten (9, 10, 11).

 9. Bovendien bestaat bijna 90% van de etherische oliën in sinaasappelschillen uit limoneen, een natuurlijk voorkomende chemische stof die is onderzocht op zijn ontstekingsremmende en kankerverwekkende eigenschappen, waaronder tegen huidkanker (12).

Mogelijke nadelen

 1. Ondanks de nutritionele voordelen heeft het eten van sinaasappelschillen ook bepaalde nadelen.

 2. Pesticiden worden vaak gebruikt op citrusvruchten zoals sinaasappels om te helpen beschermen tegen schimmels en insecten (13).

 3. Hoewel studies hebben aangetoond dat de innerlijke vrucht van sinaasappels zeer lage of niet-detecteerbare niveaus van pesticiden heeft, bevatten de schillen aanzienlijk hogere hoeveelheden (14).

 4. Studies koppelen chronische inname van pesticiden aan negatieve gezondheidseffecten, waaronder een verhoogd risico op kanker en hormonale disfunctie (15, 16).

 5. Deze effecten worden voornamelijk geassocieerd met chronisch hoge blootstellingsniveaus in plaats van de relatief kleine hoeveelheden die in de schillen en schillen van fruit worden gevonden.

 6. Het wordt echter nog steeds aanbevolen om sinaasappels onder heet water te wassen om de hoeveelheid ingenomen pesticiden te verminderen (14).

 7. Vanwege hun taaie textuur en hoge vezelgehalte kunnen sinaasappelschillen moeilijk te verteren zijn.

 8. Als gevolg hiervan kan het eten van ze, vooral grotere stukjes tegelijk, maagklachten veroorzaken, zoals krampen of een opgeblazen gevoel.

 9. In tegenstelling tot de binnenste vrucht van een sinaasappel, heeft de schil een taaie, droge textuur die moeilijk te kauwen is.

 10. Het is ook bitter, wat sommige mensen misschien onaangenaam vinden.

 11. Ondanks de nutritionele voordelen, kan de combinatie van een bittere smaak en een harde textuur sinaasappelschillen onaantrekkelijk maken.

Hoe het te eten

 1. Hoewel je direct in de schil van een sinaasappel kunt bijten, is het het beste om kleinere hoeveelheden tegelijk te eten om maagklachten te voorkomen.

 2. Met een mes of groenteschiller kunnen sinaasappelschillen in dunne reepjes worden gesneden en aan salades of smoothies worden toegevoegd.

 3. Voor een zoetere smaak kunnen ze worden gekonfijt of worden gebruikt om sinaasappelmarmelade te maken.

 4. Ten slotte is sinaasappelschil een gemakkelijke manier om kleinere hoeveelheden sinaasappelschil op te nemen door deze toe te voegen aan yoghurt, havermout, muffins, saladedressings of marinades.

 5. Als u echter besluit ze te proberen, vergeet dan niet om eerst de vrucht te wassen.

De onderste regel

 1. Hoewel ze vaak worden weggegooid, zijn sinaasappelschillen rijk aan belangrijke voedingsstoffen, zoals vezels, vitamine C en polyfenolen.

 2. Toch zijn ze bitter, kunnen ze moeilijk te verteren zijn en kunnen ze residuen van bestrijdingsmiddelen bevatten.

 3. U kunt veel van de nadelen compenseren door ze onder heet water af te spoelen en vervolgens kleine stukjes aan smoothies of gerechten zoals salades toe te voegen.

 4. Omdat u dezelfde voordelen kunt halen uit het genieten van een grote verscheidenheid aan groenten en fruit, is het eten van sinaasappelschillen niet nodig.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407