Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Kun je zoete aardappelen eten via een nierdieet?

Vitaminen en mineralen

 1. Een nierdieet wordt meestal voorgeschreven voor mensen die lijden aan chronische nierziekte of dialyse ondergaan. Uw arts kan ook een nierdieet op korte termijn voorschrijven als u nierstenen heeft. Uw specifieke richtlijnen kunnen variëren afhankelijk van de ernst van uw ziekte en zullen in de loop van de tijd waarschijnlijk veranderen. Volg altijd de beperkingen van uw arts, die kunnen verschillen van de beperkingen die hier worden beschreven. Neem contact op met uw arts voordat u nieuw voedsel toevoegt, zoals zoete aardappelen.

Kalium

 1. Kalium is essentieel voor een goede gezondheid en helpt de hartslag te reguleren, maar kaliumspiegels worden geregeld door de nieren. Als u een nierziekte heeft, loopt u mogelijk het risico om te veel kalium vast te houden, waardoor u een verhoogd risico loopt op een onregelmatige hartslag of zelfs een hartaanval. Daarom bevatten de meeste niervoedingen specifieke richtlijnen voor kaliuminname. Zoete aardappelen bevatten veel kalium. Afhankelijk van uw persoonlijke kaliumbeperking, kunt u ze echter met mate gebruiken.

Zoete aardappelen uitlogen

 1. Hoewel het onmogelijk is om het kalium volledig uit een zoete aardappel te verwijderen, kan uitloging het kaliumgehalte verlagen. Volgens de National Kidney Foundation moeten zoete aardappelen worden uitgeloogd in warm water. Snijd de zoete aardappel in dunne stukjes en spoel onder warm stromend water. Plaats in een warm waterbad in een verhouding van tien delen water tot één deel zoete aardappelen. Week minstens twee uur. Spoel opnieuw in warm water en kook in een verhouding van vijf delen water op één deel zoete aardappelen. Vraag uw arts hoeveel uitgeloogde aardappel u veilig kunt consumeren.

Ingeblikte zoete aardappelen

 1. Ingeblikte zoete aardappelen zijn van nature uitgeloogd en bevatten mogelijk minder kalium dan verse zoete aardappelen. Lees het etiket voor details. Ingeblikte groenten bevatten echter vaak veel natrium. Omdat de meeste niervoedingen natriumarm zijn, moet u mogelijk zoete aardappelen in blik volledig beperken of vermijden. Als u ingeblikte groenten gebruikt, giet het water dan grondig af voordat u het opdient. Vermijd natriumarme ingeblikte groenten, die zoutvervangers op basis van kalium kunnen bevatten.

Evenwicht vinden

 1. De sleutel tot succesvol volgen van een beperkt dieet is matiging. Vermijd voedsel dat volgens uw arts onveilig is volledig. Breng een breed scala aan andere voedingsmiddelen in evenwicht om maaltijden op de korte en lange termijn te ontwikkelen die bij uw smaak passen, terwijl u uw dieetbeperkingen volgt. Het consumeren van teveel voedsel kan gevaarlijk zijn, maar als u uw consumptie zorgvuldig beheert, kunt u dingen eten die u lekker vindt. Werken met een diëtist kan je helpen een gezonde maaltijdplanning te leren en de verleiding te vermijden om je dieet helemaal te negeren.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407