Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Kunnen katten wortelen eten

Kunnen katten wortelen eten

 1. Wortelen, wetenschappelijk een onderdeel van de familie Umbelliferae, zijn een van de meest populaire groenten op de markt, en ze zijn waarschijnlijk nu in uw keuken. De lange oranje taproots van deze groente vinden de meeste mensen het lekkerst, hoewel de groene bladeren die bovengronds blijven ook in sommige delen van de wereld populaire saladegroenten zijn.

 2. De knapperige textuur en de aangename smaak van wortelen hebben ze ongelooflijk nuttig gemaakt in culinaire toepassingen en kunnen zowel gekookt als rauw worden gegeten. Hoewel de meeste wortels de traditionele oranje kleur hebben, zijn er enkele variëteiten in wit, rood, paars en geel. Ze worden al meer dan 500 jaar gekweekt, zijn relatief goedkoop en zitten boordevol voedingsstoffen.

 3. Mensen en wortelen

 4. Wortelen zijn rijke bronnen van carotenoïden en meer dan 100% van uw dagelijkse vitamine A-behoeften in één portie. Ze zijn ook uitstekende bronnen van andere vitamines en mineralen, waaronder vitamine K, vitamine C, B-familie vitamines, kalium, mangaan en koper, evenals voedingsvezels. Er worden ook geen gifstoffen in deze groente gevonden, dus ze vormen een heel klein risico voor onze gezondheid en allergieën voor wortels zijn vrij zeldzaam. Gezien al die informatie zijn ze duidelijk goed voor de mens, maar geldt hetzelfde voor katten?

Katten en wortelen

 1. ;

Immuniteit

 1. Wortelen zijn niet alleen goed voor katten, maar deze populaire groenten kunnen uw katachtige gezelschap zelfs een gezonde boost geven aan hun eigen systeem. De meeste mensen associëren het eten van wortelen met een verbeterd gezichtsvermogen, vanwege het hoge gehalte aan carotenoïden in deze groente. Net als bij mensen wordt het bètacaroteen in deze groenten getransporteerd naar de lever, waar het wordt omgezet in vitamine A, een krachtige antioxidant. Katten kunnen echter alleen kleine hoeveelheden bètacaroteen in vitamine A omzetten, in tegenstelling tot mensen. Ze zullen die vitamine opslaan voor groei en celreproductie, dus wortels zijn bijzonder goed om kittens of jongere katten te geven terwijl ze nog groeien.

Vision

 1. Hoewel katten een uitstekend zicht hebben - en zelfs in het donker kunnen zien - hebben ze nog steeds vitamine A nodig om gezond te zijn. Door af en toe een wortel aan hun dieet toe te voegen (of een kattenvoer te kopen dat deze groente bevat), kunt u ervoor zorgen dat het superzicht van uw kat net zo sterk blijft. Bij mensen kunnen hoge concentraties vitamine A helpen het gezichtsvermogen te verbeteren of zelfs maculaire degeneratie of staar op te ruimen, hetzelfde geldt niet voor katten, vanwege hun lage conversie van bètacaroteen. Als uw kat lijdt aan staar van glaucoom, zal het toevoegen van wat geschoren wortelen aan hun dagelijkse voeding waarschijnlijk niet veel doen aan de behandeling.

Digestion

 1. John Staughton is een reizende schrijver, redacteur en uitgever die zijn diploma's Engels en Integrative Biology heeft behaald aan de University of Illinois in Champaign, Urbana (VS). Hij is mede-oprichter van een literair tijdschrift, Sheriff Nottingham, en noemt de mooiste plekken ter wereld zijn kantoor. Op een voortdurende reis naar het idee van thuis, gebruikt hij woorden om te onderwijzen, te inspireren, te verheffen en te evolueren.

 2. John Staughton is een reizende schrijver, redacteur en uitgever die zijn diploma's Engels en Integrative Biology heeft behaald aan de University of Illinois in Champaign, Urbana (VS). Hij is mede-oprichter van een literair tijdschrift, Sheriff Nottingham, en noemt de mooiste plekken ter wereld zijn kantoor. Op een voortdurende reis naar het idee van thuis, gebruikt hij woorden om te onderwijzen, te inspireren, te verheffen en te evolueren.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407