Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Kunnen tomaten de bloedsuikerspiegel bij diabetici verhogen?

Stap 5

 1. Als u diabetes heeft, is het bereiken van bijna normale bloedsuikers een doel van de therapie. Dieet is een essentieel onderdeel van de bloedsuikerspiegel, dus het is belangrijk om te leren hoe specifieke voedingsmiddelen uw aantallen beïnvloeden. Het koolhydraatgehalte van een voedingsmiddel is nauw verbonden met de invloed van de bloedsuikerspiegel en veel groenten - waaronder tomaten - bevatten weinig koolhydraten zodat ze zonder veel zorgen over porties kunnen worden genoten. Bepaalde tomatenproducten kunnen echter een meer uitgesproken invloed hebben op de bloedsuikerspiegel.

Koolhydraten en diabetes

 1. Het beheersen van uw koolhydraatinname is een hoeksteen van diabetesmanagement en koolhydraten tellen is een veel voorkomende aanpak bij het plannen van diabetesmaaltijden. Gelukkig bevatten hele tomaten vrij weinig koolhydraten, en voor de meeste mensen betekent dit dat tomaten een minimale invloed hebben op bloedsuikers. Volgens de voedingsaanbevelingen van de American Diabetes Association (ADA), gepubliceerd in het supplement van "Diabetes Care" in januari 2014, kunnen dagelijks nog hogere koolhydraten zoals volle granen, peulvruchten en fruit worden opgenomen, hoewel iedereen anders en specifiek is koolhydraatdoelen moeten worden geïndividualiseerd.

Koolhydraten in tomaten

 1. Een middelgrote tomaat bevat ongeveer 5 gram koolhydraten en 1 kopje in blokjes gesneden rauwe tomaat bevat ongeveer 7 gram koolhydraten. Dit is vergelijkbaar met de niveaus in de meeste groenten en veel lager dan de koolhydraten die van nature in brood, pasta, fruit en zetmeelrijke groenten zoals aardappelen of maïs voorkomen. Sommige mensen met diabetes verdragen koolhydraten goed genoeg om tomaten en andere koolhydraatarme groenten vrij te eten zonder invloed op de bloedsuikerspiegel. Anderen moeten mogelijk rekening houden met de koolhydraten van tomaten in hun plan, vooral als grote porties worden geconsumeerd of als insuline moet worden gedoseerd volgens koolhydraten. Hoe dan ook, tomaten zijn voedzaam en bevatten weinig koolhydraten, waardoor deze groente een gemakkelijk voedsel is om in het diabetes maaltijdplan te passen.

Tomatenvoeding

 1. Hoewel sommigen beweren dat tomaten een vrucht zijn, worden tomaten in de maaltijdplanning voor diabetes gecategoriseerd als groente. Zoals de meeste groenten bevatten tomaten weinig calorieën en een goede bron van vezels. Tomaten zijn ook een goede bron van kalium, mangaan, vitamine C, vitamine K en lycopeen - een plantaardige chemische stof die bekend staat om zijn antioxiderende eigenschappen. Volgens een beoordeling in het novembernummer van "Hospital Nutrition", is de theorie dat lycopeen de oxidatieve schade veroorzaakt door lichaamsprocessen beperkt - schade die de insulineproductie en de werking in het lichaam kan aantasten. Er is echter geen solide bewijs dat lycopeen het risico op diabetes vermindert of de bloedsuikerspiegel verbetert.

Formulierzaken

 1. Bepaalde vormen van tomaten zijn meer geconcentreerd in koolhydraten, dus er is meer planning nodig om deze voedingsmiddelen in uw plan te passen. Tomatensap bevat 10 gram koolhydraten per 8 gram of 1 kop, terwijl tomatensaus 14 gram koolhydraten per 8 gram bevat. Ten slotte bevat spaghetti of marinara-saus ongeveer 35 gram koolhydraten per kopje - exclusief de pasta die het smaakt. Hoewel deze tomatenproducten zeer goede bronnen van lycopeen en andere voedingsstoffen zijn, moet rekening worden gehouden met het aantal koolhydraten van deze voedingsmiddelen vanwege de mogelijke invloed van de bloedsuiker.

Volgende stappen

 1. Het eten van gematigde hoeveelheden koolhydraten bij maaltijden en snacks is een belangrijke stap naar een betere bloedsuikerspiegel. Voedzame, hele tomaten bevatten weinig koolhydraten en de meeste mensen passen dit voedsel gemakkelijk in hun diabetesmaaltijdplan. Bewerkte tomatenproducten bevatten meer koolhydraten en moeten in uw maaltijdplan worden opgenomen in de koolhydraatdoelstellingen. Als u meer voorlichting over maaltijdplanning nodig hebt, of uw koolhydraatdoelen moet leren, vraag dan een verwijzing naar een diëtist. Voor veel mensen zijn medicijnen ook nodig om de bloedsuikerspiegel onder controle te houden, dus als uw bloedsuikers niet goed onder controle zijn ondanks uw inspanningen met dieet en lichaamsbeweging, raadpleeg dan uw arts of diabeteszorgteam voor advies.

 2. Beoordeeld door: Kay Peck, MPH, RDDonate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407