Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Kurkuma en prostaatkanker: werkt het?

Is er een link?

 1. Prostaatkanker treedt op wanneer zich kwaadaardige cellen in de prostaat vormen. De prostaat is een kleine klier ter grootte van een walnoot tussen de blaas en het rectum van een man. Ongeveer 1 op de 5 Amerikaanse mannen zal in zijn leven de diagnose prostaatkanker krijgen.

 2. Onderzoekers hebben ontdekt dat kurkuma en het extract ervan, curcumine, kunnen helpen bij het voorkomen of behandelen van prostaatkanker. Het warme, bittere kruid bevat antikankerachtige eigenschappen die de verspreiding en groei van kankercellen kunnen stoppen. Als u geïnteresseerd bent in het medicinaal gebruik van kurkuma, bespreek dit dan met uw arts. Ze kunnen met u samenwerken om te bepalen of dit de beste toevoeging is aan uw huidige regime.

De gezondheidsvoordelen van kurkuma

 1. Kurkuma heeft uiteenlopende gezondheidsvoordelen. Het wordt al eeuwen gebruikt als ontstekingsremmend middel in Chinese en Indiase volksgeneesmiddelen. Sommige mensen gebruiken kurkuma om te behandelen:

Wat het onderzoek zegt

 1. Onderzoekers in een onderzoek uit 2015 ontdekten dat curcumine, het deeltje achter de kleur en smaak van kurkuma, verschillende celsignaleringsroutes kan beperken. Dit kan de productie van tumorcellen stoppen of verzwakken.

 2. Uit een afzonderlijke studie bleek dat curcumine aan kanker gerelateerde fibroblasten kan stoppen. Fibroblasten zijn bindweefselcellen die collageen en andere vezels produceren. Deze vezels kunnen bijdragen aan prostaatkanker.

 3. Er wordt gedacht dat een combinatie van curcumine en alfa-tomaat, die wordt gevonden in tomaten, kan helpen de groei van kankercellen te stoppen. Het kan zelfs de dood van kankercellen versnellen.

 4. Curcumine heeft ook radiobeschermende en stralingsgevoelige eigenschappen. Deze kunnen helpen om tumorcellen gevoeliger te maken voor straling en tegelijkertijd uw lichaam te beschermen tegen de schadelijke effecten. Een onderzoek uit 2016 wees uit dat suppletie met curcumine de antioxidantstatus van een persoon kan verbeteren tijdens radiotherapie. De studie heeft vastgesteld dat dit kan worden gedaan zonder de effectiviteit van de therapie te schaden.

 5. Onderzoekers in een eerdere studie hebben vastgesteld dat curcumine-suppletie de symptomen van lagere urinewegen die gepaard gaan met radiotherapie kan verminderen.

Kurkuma gebruiken

 1. De wortels van de kurkuma-plant worden gekookt, gedroogd en vervolgens tot een fijne consistentie gemalen om dit kruid te maken. Het wordt gebruikt in alles, van voedsel en textielverf tot kruidengeneeskunde. Naast een kookkruid is kurkuma ook verkrijgbaar als:

 2. U moet streven naar 500 milligram (mg) curcuminoïden, of ongeveer 1/2 theelepel kurkumapoeder, per dag. Doses van 1500 mg curcuminoïden of ongeveer 1 1/2 theelepel thermisch poeder per dag kunnen bijwerkingen veroorzaken.

 3. Als u het niet als supplement wilt nemen, kunt u het kruid ook gebruiken tijdens het koken. Voeg een scheutje kruiden toe aan je eiersalade, strooi het op een gestoomde bloemkool of meng het in bruine rijst. Voeg voor het beste resultaat zwarte peper toe aan het recept. De piperine in de peper helpt je lichaam de curcumine goed op te nemen.

 4. U kunt ook genieten van kurkuma als een ontspannende thee. Laat water en een mengsel van de volgende ingrediënten gedurende 10 minuten sudderen:

 5. Zodra je klaar bent met sudderen, giet het mengsel en voeg melk en een druppel honing toe voor zoetheid.

Risico's en waarschuwingen

 1. Kurkuma-supplementen worden over het algemeen als veilig beschouwd voor de meeste mensen. Wanneer ze met mate worden gebruikt, wordt meestal gezegd dat ze weinig tot geen bijwerkingen veroorzaken. Wanneer het in grote hoeveelheden wordt ingenomen, is de omvang van de effecten niet duidelijk, hoewel sommige mensen maagpijn hebben gemeld.

 2. Memorial Sloane Kettering waarschuwt tegen het nemen van kurkuma-supplementen als u bepaalde medicijnen gebruikt of bepaalde medische aandoeningen heeft. Kurkuma kan obstructie van de galwegen, galstenen en andere gastro-intestinale problemen, zoals maagzweren, opwekken.

 3. Het kruid kan ook de effecten verminderen van medicijnen zoals reserpine, dat wordt gebruikt om hoge bloeddruk te behandelen, en de ontstekingsremmende indomethacine.

 4. U moet kurkuma vermijden als u bloedverdunners gebruikt, omdat dit uw bloedingsrisico kan verhogen. Je moet ook kurkuma vermijden als je diabetesmedicatie gebruikt, omdat dit de bloedsuikerspiegel kan verlagen.

 5. Het extract, curcumine, kan allergische reacties op de huid veroorzaken, waaronder uitslag, zwelling en roodheid.

Andere behandelingen voor prostaatkanker

 1. Prostaatkanker kan symptomen verlichten en uw kwaliteit van leven verbeteren. Verschillende soorten beschikbare behandelingen zijn:

 2. Chirurgie kan bijwerkingen veroorzaken, zoals:

 3. Stralingstherapie kan ook impotentie en urineproblemen veroorzaken.

 4. Hormoontherapie kan leiden tot:

Wat u nu kunt doen

 1. Onderzoek ondersteunt het opnemen van kurkuma en het extract ervan, curcumine, in uw behandelplan. Van het kruid is aangetoond dat het de verspreiding van kanker vermindert en zelfs voorkomt dat voorkankercellen tumorachtig worden. Houd rekening met het volgende als u het kruid aan uw regime wilt toevoegen:

 2. U moet met uw arts overleggen hoe vaak en hoeveel kurkuma u moet gebruiken. Hoewel kurkuma veel voordelen kan hebben, suggereert geen bewijs dat het kruid als een op zichzelf staande behandelingsoptie wordt gebruikt.

 3. Meer informatie: kunt u curcumine gebruiken om kanker te behandelen? >>Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407