Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Kurkuma versus Curcumine: welke moet u nemen?

Takeaway

 1. Kurkuma is een kruid dat veel in Azië wordt gebruikt en een hoofdingrediënt in curry's.

 2. Vanwege zijn gele kleur wordt het soms Indiase saffraan genoemd (1).

 3. Bovendien heeft het uitgebreide gebruik in de traditionele geneeskunde veel belangstelling gewekt voor de gezondheidsvoordelen.

 4. Curcumine is het belangrijkste actieve ingrediënt in kurkuma.

 5. Dit artikel gaat in op de voordelen van en belangrijkste verschillen tussen kurkuma en curcumine, en hoe u deze kunt aanvullen.

Wat zijn kurkuma en curcumine?

 1. Kurkuma komt uit de wortel van Curcuma longa, een bloeiende plant van de gemberfamilie.

 2. Het wordt vaak verkocht in kruidenpotjes. Als het echter vers wordt gekocht, lijkt het op gemberwortel met een intensere gele tot gouden kleur.

 3. In India wordt kurkuma gebruikt om huidaandoeningen, spijsverteringsproblemen en pijntjes te behandelen. Het is zelfs een nietje van de Ayurvedische geneeskunde, een vorm van traditionele genezing (2).

 4. Kurkuma bevat veel plantaardige stoffen, maar één groep, curcuminoïden, heeft de grootste gezondheidsbevorderende effecten (3, 4).

 5. Drie opmerkelijke curcuminoïden zijn curcumine, demethoxycurcumine en bisdemethoxycurcumine. Hiervan is curcumine het meest actief en het meest gunstig voor de gezondheid (3).

 6. Curcumine, dat ongeveer 2-8% van de meeste kurkuma-preparaten vertegenwoordigt, geeft kurkuma zijn onderscheidende kleur en smaak (5).

 7. Curcumine staat op zichzelf bekend om zijn ontstekingsremmende, anti-tumor- en antioxiderende effecten (6, 7).

Ze hebben veel voordelen gemeen

 1. Kurkuma en curcumine hebben geneeskrachtige eigenschappen die veel gezondheidsvoordelen bieden (8).

 2. Hier zijn enkele gebieden waarop zowel kurkuma als curcumine duidelijke voordelen hebben aangetoond, ondersteund door de wetenschap:

Kurkuma kan enkele gezondheidsvoordelen hebben die niet worden toegeschreven aan Curcumin

 1. Kurkuma is een plant die veel respect heeft verworven in de medische wereld.

 2. Niet alleen is het goed voor artritis, maar het kan ook uw hersenen beschermen naarmate u ouder wordt. Het is veelbelovend bij de behandeling van de ziekte van Parkinson (2, 4, 26).

 3. Kurkuma bevat verschillende plantaardige stoffen die samenwerken om uw lichaam te ondersteunen.

 4. Een onderzoek naar de antischimmelactiviteit van kurkuma heeft aangetoond dat alle acht componenten, inclusief curcumine, de schimmelgroei konden remmen.

 5. De studie toonde ook aan dat curdione in kurkuma het beste remmende effect had. In combinatie met de zeven andere componenten was de remming van de schimmelgroei zelfs nog sterker (21).

 6. Hoewel curcumine alleen de schimmelgroei kan verminderen, kunt u in plaats daarvan een veel groter effect krijgen door kurkuma te gebruiken (21, 22).

 7. Evenzo bleek uit een andere studie dat kurkuma de groei van tumorcellen beter onderdrukte dan alleen curcumine (27).

 8. Omdat kurkuma curcumine bevat, is het moeilijk om te bepalen of kurkuma beter is dan curcumine als het gaat om andere gezondheidsproblemen.

 9. Meer studies zijn nodig die de effecten van elk direct vergelijken.

Curcumine kan voordeliger zijn dan kurkuma voor specifieke omstandigheden

 1. Aangezien curcumine als het meest actieve ingrediënt in kurkuma wordt beschouwd, zijn onderzoekers begonnen het te isoleren en te onderzoeken of het op zichzelf bepaalde voorwaarden ten goede kan komen (6).

 2. Er is aangetoond dat het sterke ontstekingsremmende en antioxiderende effecten heeft en zelfs wondgenezing kan ondersteunen door zijn antibacteriële effecten (7, 21, 28).

 3. Bovendien is gebleken dat zowel kurkuma als curcumine de bloedsuikerspiegel bij diabetes type 2 verminderen. Een dierstudie heeft echter vastgesteld dat curcumine beter was in het minimaliseren van diabetes markers dan kurkuma (15).

 4. Curcumine kan specifiek ontstekingsmarkers verlagen, zoals tumornecrosefactor (TNF) en interleukine 6 (IL-6), die de belangrijkste factoren zijn voor diabetes type 2 (6, 29).

 5. Er zijn aanvullende studies nodig om de effecten van kurkuma en curcumine bij mensen met diabetes type 2 te vergelijken.

 6. Dit zijn niet de enige gezondheidsvoordelen van curcumine.

 7. Het kan ook het risico op osteoporose verminderen.

 8. Uit een dierstudie bleek dat ratten die kurkuma-extracten kregen die verrijkt waren met curcumine-achtige curcuminoïden, botmassa hadden behouden, terwijl degenen met een lagere hoeveelheid toegevoegde curcuminoïden geen effect vertoonden (30). [! 108667 => 1140 = 5!

 9. Een nuttige tip is om wat zwarte peper toe te voegen aan uw maaltijden of supplementen die curcumine bevatten. Een stof in zwarte peper, piperine genaamd, kan de biologische beschikbaarheid van curcumine met 2000% verhogen (31).

Welke moet u kiezen?

 1. Er is geen officiële consensus over of het het beste is om curcumine of kurkuma supplementen te nemen.

 2. De meeste studies die gunstige effecten hebben aangetoond, hebben geëxtraheerde kurkuma gebruikt met een hoge concentratie curcumine of alleen curcumine.

 3. Bij het kiezen van een supplement is het belangrijk om een ​​formule te kopen die klinisch is getest en bewezen goed wordt geabsorbeerd.

 4. In een overzicht van gewrichtsartritis, vertoonden kurkuma-extracten met 1 gram curcumine per dag het grootste voordeel na 8-12 weken (10).

 5. Voor degenen die hun cholesterol willen verlagen, kan 700 mg kurkuma-extract twee keer per dag helpen (32).

 6. Uit een onderzoek van acht weken bleek dat 2,4 gram kurkumapoeder in combinatie met nigellazaden elke dag het cholesterol, de tailleomtrek en ontstekingen verminderde (33).

 7. Hoewel het onderzoek gemengd is, bleek uit een onderzoek bij atleten dat 6 gram curcumine en 60 mg piperine in drie verdeelde doses hielp spierschade na het sporten te verminderen (34).

 8. Curcumine wordt als goed verdragen beschouwd en is getest bij hoge doses tot 12 gram per dag (35, 36).

 9. Het kan echter enkele bijwerkingen veroorzaken, zoals ongemak in de darm en misselijkheid (13).

De onderste regel

 1. Kurkuma is een gouden kruid dat al duizenden jaren wordt gebruikt om ontstekingen, bacteriële infecties en spijsverteringsproblemen te behandelen.

 2. Het bevat curcumine, dat bewezen antioxiderende en ontstekingsremmende effecten heeft.

 3. Er is geen officiële consensus over of het het beste is om curcumine of kurkuma supplementen te nemen.

 4. De meeste studies gebruiken geëxtraheerde kurkuma met een hoge concentratie curcumine of alleen curcumine.

 5. Zowel kurkuma als curcumine kunnen gewrichtsontsteking, cholesterol, bloedsuiker en tumor-, schimmel- en bacteriegroei verminderen.

 6. Zorg ervoor dat je wat zwarte peper bij je kurkumapoeder of supplement hebt, want dit zal de absorptie van curcumine helpen verbeteren.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407