Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Kurkuma voor depressie: gebruik, dosering, bijwerkingen en meer

Wat is kurkuma?

 1. Kurkuma is een eetbare wortel die wordt gebruikt bij het koken. Het is gepoederd in een felgeel kruid dat populair is in de Aziatische keuken.

 2. Kurkuma heeft ook een geschiedenis van medicinaal gebruik. Het bevat een actieve stof, curcumine, die antioxiderende en ontstekingsremmende eigenschappen heeft.

 3. Uit onderzoek is gebleken dat curcumine het potentieel heeft om een ​​aantal gezondheidsproblemen te verbeteren - waaronder depressie. Dit omvat milde depressie en zelfs ernstige depressieve stoornis (MDD).

 4. Lees verder om meer te weten te komen over hoe kurkuma werkt, hoe u het aan uw routine kunt toevoegen, mogelijke bijwerkingen en meer.

Hoe kan kurkuma helpen bij depressie?

 1. Antioxidanten zoals curcumine vangen vrije radicalen op die ontstekingen veroorzaken. Door oxidatieve stress te verminderen, kunnen ze ook ontstekingen verminderen.

 2. Recente studies hebben een verband gelegd tussen depressie en chronische ontsteking. Het is nog steeds niet duidelijk of ontsteking depressie veroorzaakt of vice versa. Niettemin suggereert onderzoek dat chronische ontsteking en depressie elkaar verergeren.

 3. Er wordt gedacht dat antioxidanten zoals curcumine de symptomen van depressie kunnen verlichten door chronische ontstekingen te bestrijden.

 4. Dit heeft geleid tot proeven om te bepalen of kurkuma echt een depressie kan helpen. Velen zijn succesvol en van hoge kwaliteit en openen de deur naar verder onderzoek.

Wat het onderzoek zegt

 1. Onderzoek naar kurkuma kan net zo helder en hoopvol zijn als de vrolijke gele kleur.

 2. In een beoordeling in 2017 werd gekeken naar al het onderzoek naar het gebruik van kurkuma - met name curcumine - om depressie te helpen behandelen. Het bleek dat curcumine inderdaad een veilige en effectieve natuurlijke behandelingsoptie kan zijn.

 3. Uit een onderzoek uit 2017 bleek dat curcumine de depressiesymptomen verminderde. Het was alleen effectief en in combinatie met een ander kruid, saffraan.

 4. Hetzelfde werd gevonden in twee verschillende onderzoeken uit 2014, één gepubliceerd in het Journal of Affective Disorders en de andere in Phytotherapy Research. Hierin bleek curcumine net zo effectief te zijn wanneer het alleen werd gebruikt.

 5. Een studie uit 2015 heeft aangetoond dat curcumine antidepressiva beter kan laten werken.

 6. Onderzoek heeft nog steeds niet bepaald of gebruik in combinatie met antidepressiva beter werkt dan gebruik van alleen curcumine.

Hoe wordt kurkuma gebruikt voor depressie

 1. Op een dag zou kurkuma - in het bijzonder curcumine - een reguliere depressiebehandeling kunnen zijn. Verder onderzoek is nodig voordat het formeel kan worden aanbevolen naast traditionele behandelingsopties.

 2. Als u het thuis wilt proberen, neem dan voor gebruik contact op met uw arts. Ze kunnen uw individuele risico op bijwerkingen en interacties bespreken.

 3. Gebruik geen kurkuma of curcumine in plaats van voorgeschreven antidepressiva.

 4. Het kruid mag alleen onder toezicht van uw arts worden gebruikt als aanvulling op uw bestaande behandelplan.

 5. U zult waarschijnlijk niet meteen een verandering in symptomen zien. Veel studies suggereren dat kurkuma minstens vier weken correct moet worden ingenomen voordat het effect heeft.

 6. Kurkuma-supplementen zijn verkrijgbaar bij lokale gezondheids- en voedingswinkels of online. Ze zijn ook verkrijgbaar in tinctuur- of extractvormen.

 7. De vorm die u aanneemt, doet er niet toe. Het gaat erom hoeveel curcumine (of curcuminoïden) zijn opgenomen in elk supplement. Zorg ervoor dat het een hoog percentage is - ongeveer 95 procent is ideaal.

 8. Vermijd kurkuma-supplementen die niet zeggen hoeveel curcumine er in zit. Deze kunnen meer van andere verbindingen van kurkuma bevatten dan curcumine.

 9. Er zijn ook supplementen beschikbaar met 100 procent pure geëxtraheerde curcumine. Een puur supplement krijgen is misschien uw beste optie.

 10. Vergeet niet dat supplementen niet worden gereguleerd door de Amerikaanse Food and Drug Administration. Koop alleen producten van fabrikanten die u vertrouwt.

 11. Zorg ervoor dat u elke dosering of informatie op het etiket volgt. Neem bij vragen contact op met uw arts.

 12. U kunt ook enkele van deze voordelen plukken door kurkuma aan uw maaltijden toe te voegen.

 13. Koken met kurkuma of curcumine is echter niet zo vaak onderzocht als orale supplementen. Bovendien geven kurkuma-kookpoeders meestal geen hoeveelheden curcumine aan.

 14. Dit betekent dat de hoeveelheid curcumine van product tot product kan variëren en de mogelijke effecten ervan onvoorspelbaar kunnen zijn.

 15. Als u een kurkuma met veel curcumine kunt vinden, heeft een theelepel kurkuma waarschijnlijk meer dan genoeg curcuminoïden om effectief te zijn. Zorg ervoor dat je het kruid elke dag gebruikt voor optimale voordelen.

 16. Piperine is een verbinding die voorkomt in culinaire zwarte peper. Studies tonen aan dat piperine de opname van andere verbindingen tijdens de spijsvertering verbetert.

 17. Hierdoor kan piperine supplementen, met name op kruiden gebaseerde, sneller en effectiever laten werken. Het is geëxtraheerd en toegevoegd aan vele supplementen, waaronder curcumine.

 18. Supplementen die curcumine combineren met piperine zijn een van de meest door onderzoek ondersteunde opties voor depressie. Een onderzoek uit 2013 toonde aan dat curcumine met piperine effectiever was dan alleen curcumine.

 19. Alternatieve artsen bevelen aan om curcumine en piperine gecombineerd te gebruiken voor de beste resultaten. Dit kan betekenen dat u afzonderlijke piperinesupplementen neemt of zwarte peper toevoegt aan maaltijden met kurkuma.

 20. Ongeveer 1/4 theelepel zwarte peper (of 20 mg piperine) zou voldoende moeten zijn. Volg altijd de doseringsinformatie op supplementetiketten.

Mogelijke bijwerkingen en risico's

 1. Hoewel kurkuma en curcumine over het algemeen veilig zijn in te nemen, zijn bijwerkingen bij therapeutisch gebruik mogelijk. Waaronder:

 2. Mogelijk kunt u uw risico op symptomen verminderen door met een kleinere dosis te beginnen en geleidelijk op te werken tot de aanbevolen dosering van het supplement.

 3. Er is geen maximale dosis bekend voor kurkuma of curcumine. Het is het beste om de aanbevolen doses te volgen, ook al is niet bekend dat grote hoeveelheden schadelijk zijn.

 4. Als u antidepressiva of andere medicijnen gebruikt, neem dan contact op met uw arts voordat u kurkuma, curcumine of piperinesupplementen aan uw routine toevoegt. Elk supplement loopt het risico op interactie met uw medicatie.

 5. U moet ook voor gebruik met uw arts praten als u:

Wanneer u naar uw arts gaat

 1. U moet onmiddellijk uw arts raadplegen als u ongebruikelijke of ernstige symptomen ervaart nadat u kurkuma of curcumine bent gaan gebruiken.

 2. Dit is vooral belangrijk als u terugschroeft of medicijnen met het kruid vervangt.

 3. U moet ook contact opnemen met uw arts als u denkt dat de kurkuma of curcumine helemaal geen effect heeft. Ze kunnen mogelijk uw suppletie aanpassen of een andere therapie aanbevelen om uw symptomen te verlichten.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407