Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Kwik in tonijn: is deze vis veilig om te eten?

De onderste regel

 1. Tonijn is een zoutwatervis die over de hele wereld wordt gegeten.

 2. Het is ongelooflijk voedzaam en een geweldige bron van eiwitten, omega-3-vetzuren en B-vitamines. Het kan echter veel kwik bevatten, een giftig zwaar metaal.

 3. Natuurlijke processen - zoals vulkaanuitbarstingen - evenals industriële activiteit - zoals het verbranden van kolen - stoten kwik uit in de atmosfeer of direct in de oceaan, op welk punt het begint opgebouwd in het zeeleven.

 4. Het consumeren van teveel kwik houdt verband met ernstige gezondheidsproblemen, wat aanleiding geeft tot bezorgdheid over de regelmatige inname van tonijn. [! 3874 => 1140 = 1!

Hoe besmet is het?

 1. Tonijn bevat meer kwik dan andere populaire zeevruchten, waaronder zalm, oesters, kreeft, sint-jakobsschelpen en tilapia (1).

 2. Dit komt omdat tonijn zich voedt met kleinere vissen die al met verschillende hoeveelheden kwik zijn besmet. Omdat kwik niet gemakkelijk wordt uitgescheiden, bouwt het zich na verloop van tijd op in de weefsels van tonijn (2, 3).

 3. Kwikniveaus in vissen worden gemeten in delen per miljoen (ppm) of microgram (mcg). Hier zijn enkele veel voorkomende tonijnsoorten en hun kwikconcentraties (1):

 4. De US Environmental Protection Agency (EPA) stelt dat 0,045 mcg kwik per pond (0,1 mcg per kg) lichaamsgewicht per dag de maximale veilige dosis kwik is. Deze hoeveelheid staat bekend als een referentiedosis (4).

 5. Uw dagelijkse referentiedosis voor kwik is afhankelijk van uw lichaamsgewicht. Door dat getal met zeven te vermenigvuldigen, krijg je je wekelijkse kwiklimiet.

 6. Hier zijn enkele voorbeelden van referentiedoses op basis van verschillende lichaamsgewichten:

 7. Omdat sommige tonijnsoorten erg veel kwik bevatten, kan een enkele portie van 85 gram een ​​kwikconcentratie hebben die gelijk is aan of groter is dan de wekelijkse referentiedosis van een persoon.

Gevaren van blootstelling aan kwik

 1. Kwik in tonijn is een gezondheidsrisico vanwege de risico's van blootstelling aan kwik.

 2. Net zoals kwik zich in de loop van de tijd ophoopt in visweefsels, kan het zich ook in uw lichaam ophopen. Om te bepalen hoeveel kwik in uw lichaam zit, kan een arts de kwikconcentraties in uw haar en bloed testen.

 3. Hoge niveaus van blootstelling aan kwik kunnen leiden tot hersenceldood en leiden tot verminderde fijne motoriek, geheugen en focus (5).

 4. In één onderzoek bij 129 volwassenen presteerden degenen met de hoogste concentraties kwik significant slechter op fijne motorische, logische en geheugentests dan degenen met lagere niveaus van kwik (6).

 5. Blootstelling aan kwik kan ook leiden tot angst en depressie.

 6. Een onderzoek bij volwassenen die op het werk werden blootgesteld aan kwik, ontdekte dat zij aanzienlijk meer symptomen van depressie en angst ervoeren en langzamer waren in het verwerken van informatie dan controledeelnemers (7).

 7. Ten slotte is de opbouw van kwik gekoppeld aan een hoger risico op hartaandoeningen. Dit kan te wijten zijn aan de rol van kwik in vetoxidatie, een proces dat tot deze ziekte kan leiden (8).

 8. In een onderzoek bij meer dan 1.800 mannen waren degenen die de meeste vis aten en de hoogste kwikconcentraties hadden twee keer zoveel kans om te sterven aan hartaanvallen en hartaandoeningen (8).

 9. Ander onderzoek suggereert echter dat hoge blootstelling aan kwik niet geassocieerd is met een verhoogd risico op hartaandoeningen en dat de voordelen van het eten van vis voor de gezondheid van het hart groter kunnen zijn dan de mogelijke risico's van het innemen van kwik (9) .

Hoe vaak moet u tonijn eten?

 1. Tonijn is ongelooflijk voedzaam en zit boordevol eiwitten, gezonde vetten en vitamines - maar het moet niet elke dag worden geconsumeerd.

 2. De FDA beveelt aan dat volwassenen 2-3 keer per week 3-5 ons (85-140 gram) vis eten om voldoende omega-3-vetzuren en andere nuttige voedingsstoffen te krijgen (10).

 3. Uit onderzoek blijkt echter dat het regelmatig eten van vis met een kwikconcentratie van meer dan 0,3 ppm de bloedspiegels van kwik kan verhogen en gezondheidsproblemen kan veroorzaken. De meeste soorten tonijn overschrijden deze hoeveelheid (1, 11).

 4. Daarom moeten de meeste volwassenen met mate tonijn eten en overwegen andere vissen te kiezen die relatief weinig kwik bevatten.

 5. Kies bij het kopen van tonijn voor skipjack of ingeblikte lichte variëteiten die niet zoveel kwik herbergen als albacore of grootoogton.

 6. U kunt skipjack en ingeblikte lichte tonijn gebruiken naast andere soorten met weinig kwik, zoals kabeljauw, krab, zalm en sint-jakobsschelpen, als onderdeel van de aanbevolen 2-3 porties vis per week (10 ).

 7. Probeer te voorkomen dat u witte tonijn of geelvintonijn meer dan eens per week eet. Vermijd zoveel mogelijk grootoogtonijn (10).

Sommige populaties moeten tonijn vermijden

 1. Bepaalde populaties zijn bijzonder gevoelig voor kwik en moeten tonijn beperken of zich volledig onthouden.

 2. Hieronder vallen baby's, jonge kinderen en vrouwen die zwanger zijn, borstvoeding geven of van plan zijn zwanger te worden.

 3. Blootstelling aan kwik kan de embryo-ontwikkeling beïnvloeden en kan leiden tot hersen- en ontwikkelingsproblemen.

 4. In een onderzoek bij 135 vrouwen en hun zuigelingen was elke extra ppm kwik die zwangere vrouwen consumeerden gebonden aan een afname van meer dan zeven punten op de hersenfunctietestscore van hun kinderen (12).

 5. De studie merkte echter op dat vis met weinig kwik geassocieerd was met betere hersenscores (12).

 6. Gezondheidsautoriteiten adviseren momenteel dat kinderen, zwangere vrouwen en moeders die borstvoeding geven de inname van tonijn en andere kwikrijke vissen met kwik moeten beperken, in plaats daarvan streven naar 2-3 porties laagkwikvissen per week (4 , 10).

De onderste regel

 1. Blootstelling aan kwik is gekoppeld aan gezondheidsproblemen, waaronder een slechte hersenfunctie, angst, depressie, hartaandoeningen en verminderde ontwikkeling van baby's.

 2. Hoewel tonijn erg voedzaam is, bevat het ook veel kwik in vergelijking met de meeste andere vissen.

 3. Daarom moet het met mate worden gegeten - niet elke dag.

 4. Je kunt een paar keer per week skipjack en tonijn in blik naast andere laagkwikvissen eten, maar zou tonijn, geelvintonijn en grootoogtonijn moeten beperken of vermijden.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407