Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Levertraan voor kinderen: 5 gezonde voordelen

De onderste regel

 1. Levertraan is een olie met veel voedingsstoffen, gemaakt van de levers van verschillende soorten kabeljauw.

 2. Het bevat grote hoeveelheden vitamine A, D en omega-3-vetzuren en wordt al eeuwen gebruikt om de gezondheid van het immuunsysteem te bevorderen en rachitis te voorkomen. Rachitis is een botaandoening bij kinderen die wordt veroorzaakt door een tekort aan vitamine D. Maar de gezondheidsvoordelen van levertraan houden daar mogelijk niet op. Men denkt ook dat de krachtige, voedzame samenstelling van levertraan de ontsteking vermindert, de hersenfunctie bevordert, het gezichtsvermogen verbetert en het immuunsysteem stimuleert.

 3. Hoewel het eten van de verse levers van de kabeljauw waarschijnlijk niet lekker zal zijn voor je kinderen, vinden veel ouders het nog steeds belangrijk om te profiteren van de gezondheidsbevorderende effecten van levertraan. Lees verder om de meest veelbelovende voordelen van levertraan voor uw kinderen te ontdekken en, nog belangrijker, hoe u ze kunt laten innemen.

Wat is levertraan?

 1. Kabeljauw is de algemene naam voor vis van het geslacht Gadus. De meest bekende soorten zijn de Atlantische kabeljauw (Gadus morhua) en de Pacifische kabeljauw (Gadus macrocephalus). Het gekookte vlees van de vis is een populair gerecht over de hele wereld, hoewel de kabeljauw meer bekend staat om zijn lever.

 2. Levertraan is precies wat het klinkt: de olie gewonnen uit de lever van de kabeljauwvis. De olie staat in de traditionele folklore bekend als een remedie voor een breed scala aan verschillende gezondheidsproblemen. Onderzoek heeft aangetoond dat het een van de rijkste bronnen van vitamine A en D is, evenals omega-3-vetzuren, waaronder eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA).

De voordelen voor de gezondheid

 1. Op een gegeven moment was rachitis een veel voorkomende aandoening van de botten, veroorzaakt door een ernstig tekort aan vitamine D. Bij rachitis mineraliseerden de botten niet, wat leidt tot zachte botten en skeletafwijkingen bij kinderen, waaronder:

 2. De beste bron van vitamine D is zonlicht, maar mensen die op noordelijke breedten wonen, krijgen in de wintermaanden vaak niet veel zon. Vóór de ontdekking van levertraan leden veel kinderen aan misvormde botten. Zodra moeders levertraan begonnen op te nemen in de dagelijkse routine van hun kind, daalde de incidentie van rachitis dramatisch.

 3. In de jaren dertig begonnen mensen in de Verenigde Staten hun melk te verrijken met vitamine D. Vitamine D-druppels voor kinderen zijn ook overal verkrijgbaar. Samen met het gebruik van levertraan, hebben deze veranderingen rachitis een zeldzame ziekte in de Verenigde Staten gemaakt, maar vandaag worden een paar gevallen gezien. Rachitis is nog steeds een groot probleem voor de volksgezondheid in veel ontwikkelingslanden.

 4. Type 1 diabetes is een auto-immuunziekte die meestal bij kinderen voorkomt, maar de exacte oorzaak is niet bekend. Een onderzoek uitgevoerd in Noorwegen heeft aangetoond dat het nemen van levertraan in het eerste levensjaar kan worden geassocieerd met een lager risico op diabetes type 1. Het effect kan worden toegeschreven aan het hoge vitamine D-gehalte van levertraan.

 5. Een meta-analyse van 11 verschillende onderzoeken wees uit dat kinderen die vitamine D-supplementen namen tijdens hun eerste levensjaar, inclusief levertraan of een supplement met vitamine D, een aanzienlijk lager risico hadden op type 1 diabetes.

 6. Andere onderzoeken wijzen op het vitamine D-tekort van de moeder als een boosdoener bij diabetes type 1. In een artikel ontdekten onderzoekers dat de kans op diabetes type 1 meer dan twee keer hoger was bij kinderen van wie de moeder de laagste vitamine D-waarden had, vergeleken met kinderen van moeders met een hoge vitamine D.

 7. Hoewel beperkt onderzoek is uitgevoerd, laten alle bovengenoemde onderzoeken mogelijke associaties zien. Er is nog niet voldoende bewijs om aan te tonen dat vitamine D-tekort absoluut is gekoppeld aan type 1 diabetes of dat levertraan het risico kan verminderen. Meer onderzoek is nodig.

 8. Levertraan kan leiden tot minder aanvallen van verkoudheid en griep voor uw kind en minder uitstapjes naar de arts. De theorie is dat een boost van het immuunsysteem afkomstig is van het hoge gehalte aan vitamine D van de olie, hoewel onderzoek dit nog niet heeft aangetoond. In onderzoek gepubliceerd in het Journal of the American College of Nutrition, verminderden levertraan-supplementen het aantal bezoeken aan de arts voor aandoeningen van de bovenste luchtwegen met 36 tot 58 procent.

 9. Levertraan is rijk aan vitamine A en D. Beide vitamines zijn essentieel voor het behoud van een gezond gezichtsvermogen op de lange termijn. Vitamine A is vooral belangrijk voor het behoud van een normaal gezichtsvermogen. Het is ook een antioxidant en kan de schade die leidt tot glaucoom voorkomen. Glaucoom is een oogziekte die de oogzenuw kan beschadigen. Het kan leiden tot verlies van gezichtsvermogen of zelfs blindheid. Wetenschappers onderzoeken de relatie tussen levertraan-suppletie en glaucoom.

 10. Er wordt gedacht dat het hoge gehalte aan omega-3-vetzuren in levertraan de bloedtoevoer naar de ogen kan verbeteren, waardoor het gezichtsvermogen van uw kinderen langdurig sterk en gezond blijft.

 11. Levertraan is rijk aan omega-3-vetzuren, waarvan is aangetoond dat ze depressieve symptomen verminderen bij mensen met een ernstige depressie. Uit een groot onderzoek onder meer dan 20.000 mensen in Noorwegen bleek dat volwassenen die regelmatig levertraan innamen, ongeveer 30 procent minder kans hadden op depressieve klachten dan degenen die dat niet hadden. Onderzoek suggereert ook dat omega-3-vetzuren de algehele stemming en hersenfunctie kunnen verbeteren.

Uw kinderen zover krijgen

 1. Nu u de mogelijke voordelen kent, komt hier het lastige gedeelte: uw kinderen ertoe aanzetten het te nemen. Vis is niet bepaald een favoriet voedsel voor de meeste kinderen, maar je moet gewoon vinden wat voor jou en je gezin werkt.

 2. Probeer deze tips en trucs om ervoor te zorgen dat uw kinderen levertraan nemen:

Waar te kopen

 1. Levertraan is een lichtgele en doorschijnende vloeistof met een visgeur. Fabrikanten voegen vaak fruitsmaken en pepermunt toe om het aantrekkelijker te maken. U kunt levertraan kopen in de meeste apotheken en drogisterijen en online. Het is vervaardigd in vloeibare vormen, capsules en kindvriendelijke kauwtabletten. Bekijk de volgende producten op Amazon voor uw kinderen:

Risico's

 1. Levertraan kan het bloed verdunnen, dus mensen die anticoagulantia gebruiken of andere medicijnen die het bloed verdunnen, mogen het niet nemen vanwege het risico op bloedingen. Neem geen levertraan als je zwanger bent.

 2. Levertraan wordt over het algemeen als veilig beschouwd, zolang uw kind het in de aanbevolen hoeveelheden neemt, zoals aangegeven op het productetiket. Neem altijd contact op met uw arts en lees de productetiketten grondig voordat u een nieuw supplement neemt. Bijwerkingen van levertraan zijn slechte adem, brandend maagzuur, neusbloedingen en oprispingen die visachtig smaken ("visburps"). Probeer nooit een baby of peuter te dwingen een supplement op oliebasis te nemen, omdat ze kunnen stikken en in hun longen kunnen ademen.

De afhaalmaaltijden

 1. Levertraan is een uniek pakket vitale voedingsstoffen. Van het versterken van botten tot het voorkomen van auto-immuunziekten en infecties tot het verbeteren van het zicht van uw kind, sommigen vinden de voordelen van levertraan te belangrijk om te laten liggen.

 2. Omdat het dieet van een typisch kind vaak onvoldoende vitamine A en D en omega-3-vetzuren binnenkrijgt, kan levertraan de ontbrekende factor zijn in de gezondheid van uw kind. Zoals met elk supplement, praat u echter met de kinderarts van uw kind voordat u levertraan aan uw kind geeft.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407