Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Lijst met voedingsmiddelen die natriumnitraat bevatten

Overwegingen

 1. Als u de ingrediëntenlijst van het voedsel dat u eet leest, ziet u mogelijk een groot aantal ingrediënten - zoals natriumnitraat - die niet als iets in uw keukenkast klinken . Dit additief voor levensmiddelen wordt gebruikt om smaak en kleur toe te voegen en om de houdbaarheid van voedsel te verlengen. Hoewel natriumnitraat in voedsel onder vuur is komen te liggen vanwege een mogelijk verband met kanker en andere gezondheidsproblemen, is het additief goedgekeurd voor gebruik in de Verenigde Staten.

Wat is natriumnitraat?

 1. Natriumnitraat is een natuurlijk zout bestaande uit natrium, stikstof en zuurstof. Het wordt niet alleen in vlees gebruikt om de smaak te verbeteren en kleur toe te voegen, maar ook als conserveermiddel om bacteriegroei en bederf te voorkomen. Sommige van deze bacteriën kunnen gevaarlijk zijn, zoals Clostridium botulinum en Listeria monocytogenes, die mogelijk ernstige ziekten veroorzaken.

 2. Natriumnitraat in levensmiddelen is een additief dat volgens de Amerikaanse overheidsnormen als veilig wordt beschouwd. Wanneer natriumnitraat echter interageert met bacteriën in vlees, verandert het chemisch, verliest het één zuurstof en wordt het natriumnitriet. Na verloop van tijd kan natriumnitraat stikstofoxide, dat een gas is, of nitrosamines vormen, chemische stoffen waarvan bekend is dat ze kankerverwekkend zijn voor dieren.

 3. Vanwege de bezorgdheid over kanker rond nitrosamines beperkt de USDA de hoeveelheid natriumnitraat in vlees - niet meer dan 500 delen per miljoen - en vereist dat deze voedingsmiddelen toegevoegde vitamine C bevatten, die helpt de vorming van nitrosamine te voorkomen.

Natriumnitraat in levensmiddelen

 1. U zult eerder natriumnitriet in levensmiddelen vinden dan natriumnitraat, omdat natriumnitriet een van de verbindingen is die spontaan worden gevormd uit natriumnitraat. Natuurlijk natriumnitraat wordt echter nog steeds gebruikt in droog gezouten vlees en vlees dat wordt gemaakt in speciaalzaken, zoals salami.

 2. Als u dit vlees eet, lees dan de ingrediëntenlijst om te zien of ze het voedseladditief bevatten. U kunt ook de slager of maker van het vlees vragen om informatie over het gehalte aan natriumnitraat of natriumnitriet. Voorbeelden van voedingsmiddelen die natriumnitriet bevatten, zijn:

Natuurlijke bronnen van nitraat

 1. Genezen vlees is niet de enige bron van natriumnitraat. Ongeveer 80 procent van de nitraten in de voeding komt uit plantaardige consumptie. De nitraten die van nature in groenten voorkomen, vormen natriumnitraat uit stikstof in de bodem. Voorbeelden van natuurlijke bronnen van nitraat zijn:

 2. De Environmental Protection Agency beveelt aan dat de dagelijkse inname van natriumnitraat beperkt moet worden tot 7 milligram nitraation per kilogram lichaamsgewicht, of 477 milligram voor een persoon van 150 pond, met een gewicht in pond gedeeld door 2,2 om kilogram lichaamsgewicht te bepalen.

Natriumnitraatgevaren

 1. Het is belangrijk om natriumnitraatgevaren in overweging te nemen bij het kiezen van een gezond dieet. Het eten van kleine hoeveelheden verwerkt vlees elke dag, slechts 2 gram, verhoogt uw risico op colorectale kanker met 18 procent, volgens de American Cancer Society.

 2. Hoewel het verband tussen verwerkt vlees en kanker niet duidelijk is, worden momenteel nitrieten en nitraten als mogelijke factor onderzocht. Het is OK om verwerkt vlees, zoals hotdogs of salami, af en toe te eten, maar de American Cancer Society beveelt een dieet aan dat verwerkt vlees en rood vlees beperkt en de inname van groenten, fruit en volle granen verhoogt.

 3. Het is ook belangrijk om te onthouden dat groenten zoals bladgroenten, die ook veel gezondheidsvoordelen hebben, uw primaire bron van natriumnitraat kunnen zijn. Nitraten in het voedsel dat u eet, worden omgezet in het stikstofgas in uw lichaam, dat de goede werking van uw vaatstelsel bevordert. Stikstofmonoxide kan ook ontstekingen verminderen en enige bescherming bieden tegen kanker. Als u zich zorgen maakt over nitraten in uw dieet en het risico op kanker, raadpleeg dan uw arts voor advies.

 4. Het is belangrijk om natriumnitraatgevaren in overweging te nemen bij het kiezen van een gezond dieet. Het eten van kleine hoeveelheden verwerkt vlees elke dag, slechts 2 gram, verhoogt uw risico op colorectale kanker met 18 procent, volgens de American Cancer Society.

 5. Hoewel het verband tussen verwerkt vlees en kanker niet duidelijk is, worden momenteel nitrieten en nitraten als mogelijke factor onderzocht. Het is OK om verwerkt vlees, zoals hotdogs of salami, af en toe te eten, maar de American Cancer Society beveelt een dieet aan dat verwerkt vlees en rood vlees beperkt en de inname van groenten, fruit en volle granen verhoogt.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407