Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Limoenen: voeding, voordelen, toepassingen en bijwerkingen

De onderste regel

 1. Limoenen zijn zure, ronde en felgroene citrusvruchten.

 2. Het zijn voedingskrachtpatsers - rijk aan vitamine C, antioxidanten en andere voedingsstoffen.

 3. Er zijn veel soorten limoenen, zoals de Key lime (Citrus aurantifolia), Perzische limoen (Citrus latifolia), woestijnkalk (Citrus glauca) en kaffir limoen (Citrus hystrix).

 4. Elk van deze soorten heeft unieke kenmerken. De Key-kalk is bijvoorbeeld kleiner, zuurder en aromatischer dan het meer voorkomende Perzische type.

 5. In de Verenigde Staten zijn Perzische limoenen het meest gangbare type.

 6. Omdat limoenen vol zitten met voedingsstoffen, kunnen ze uw immuniteit verhogen, risicofactoren voor hartaandoeningen verminderen, nierstenen voorkomen, ijzerabsorptie bevorderen en een gezonde huid bevorderen.

 7. Dit artikel geeft een overzicht van de voedingswaarde van limoenen, evenals hun gebruik en mogelijke bijwerkingen.

Kalk voedingswaarde feiten

 1. Hoewel klein, limoenen zitten vol met voedingsstoffen - vooral vitamine C.

 2. Eén hele, middelgrote limoen (67 gram) levert (1):

 3. Limoenen bevatten ook kleine hoeveelheden riboflavine, niacine, folaat, fosfor en magnesium.

Gezondheidsvoordelen van limoenen

 1. Kanker is een ziekte die wordt gekenmerkt door abnormale celgroei.

 2. Citrusvruchten hebben verbindingen die zijn gekoppeld aan een lager risico op bepaalde vormen van kanker (22).

 3. Met name flavonoïden - die als antioxidanten werken - kunnen de expressie van genen die de progressie van kanker bevorderen, stoppen (23).

 4. Bovendien geven reageerbuisstudies aan dat citrusvruchten de groei of verspreiding van colon, keel, pancreas, borst, beenmerg, lymfomen en andere kankercellen kunnen onderdrukken (3, 24, 25, 26).

 5. Limoenfruit eten of limoensap drinken levert verschillende gezondheidsvoordelen op.

 6. Antioxidanten zijn belangrijke verbindingen die uw cellen verdedigen tegen moleculen die vrije radicalen worden genoemd. In grote hoeveelheden kunnen vrije radicalen uw cellen beschadigen en deze schade is in verband gebracht met chronische aandoeningen zoals hartaandoeningen, diabetes en vele soorten kanker (2).

 7. Limoenen bevatten veel actieve verbindingen die fungeren als antioxidanten in uw lichaam, waaronder flavonoïden, limonoïden, kaempferol, quercetine en ascorbinezuur (3, 4).

 8. Limoenen bevatten veel vitamine C, een voedingsstof die uw immuunsysteem kan stimuleren.

 9. In reageerbuisstudies heeft vitamine C geholpen de productie van witte bloedcellen te verhogen, die uw lichaam helpen beschermen tegen infecties en ziekten (5).

 10. In menselijke studies heeft het innemen van vitamine C de duur en de ernst van verkoudheid verkort (6).

 11. Ook kan vitamine C wonden helpen sneller te herstellen door ontstekingen te verminderen en de collageenproductie te stimuleren. Collageen is een essentieel eiwit dat wondherstel helpt (7, 8).

 12. Naast vitamine C zijn limoenen ook een geweldige bron van antioxidanten, die helpen uw immuunsysteem te versterken door cellen te verdedigen tegen schade door vrije radicalen (2).

 13. Limoenen hebben verschillende eigenschappen die een gezonde huid kunnen bevorderen.

 14. Ten eerste bevatten ze veel vitamine C, wat nodig is om collageen te maken, een eiwit dat uw huid stevig en sterk houdt. Een middelgrote limoen (67 gram) levert meer dan 20% van de ADH voor deze voedingsstof (1, 9).

 15. Uit een onderzoek bij meer dan 4.000 vrouwen bleek bijvoorbeeld dat degenen die meer vitamine C aten een lager risico op rimpels en een droge huid hadden naarmate ze ouder werden (10).

 16. Ten tweede bevatten limoenen veel antioxidanten, wat kan helpen leeftijdgerelateerde huidveranderingen tegen te gaan.

 17. Oxidatieve stress is een aandoening die het gevolg is van een onbalans tussen vrije radicalen en antioxidanten in uw lichaam. Het kan tekenen van vroegtijdige veroudering veroorzaken.

 18. Uit een muizenonderzoek bleek dat het drinken van een citrusdrank sommige van deze symptomen positief beïnvloedde door bijvoorbeeld rimpels te verminderen en de collageenproductie te verhogen (11).

 19. Hartziekten zijn wereldwijd de belangrijkste doodsoorzaak (12).

 20. Onderzoek toont aan dat limoenen verschillende risicofactoren voor hartziekten kunnen verminderen.

 21. Om te beginnen bevatten limoenen veel vitamine C, wat kan helpen de hoge bloeddruk te verlagen, een belangrijke risicofactor voor hartaandoeningen (13).

 22. Vitamine C kan ook beschermen tegen atherosclerose - een ziekte waarbij plaque zich ophoopt in uw bloedvaten, waardoor ze te smal worden (14).

 23. Uit een dierstudie bleek dat het voeren van konijnen limoenschillen en sap de progressie van atherosclerose hielp vertragen (15).

 24. Nierstenen zijn kleine minerale kristallen die vaak pijnlijk zijn om door te geven.

 25. Ze kunnen zich in uw nieren vormen wanneer uw urine erg geconcentreerd is of wanneer u een hoog gehalte aan steenvormende mineralen, zoals calcium, in uw urine heeft (16).

 26. Citrusvruchten zoals limoenen bevatten veel citroenzuur, wat nierstenen kan voorkomen door het citraatgehalte te verhogen en steenvormende mineralen in de urine te binden (17).

 27. Uit een onderzoek bleek dat mensen die meer citrusvruchten aten, een aanzienlijk lager risico op nierstenen hadden (18).

 28. IJzer is een essentiële voedingsstof die nodig is om rode bloedcellen aan te maken en zuurstof door uw lichaam te transporteren.

 29. Lage ijzerwaarden in het bloed kunnen bloedarmoede door ijzertekort veroorzaken. Tekenen van bloedarmoede door ijzertekort zijn vermoeidheid, ademhalingsproblemen tijdens het sporten, bleekheid en droge huid en haar (19).

 30. Mensen met een veganistisch of vegetarisch dieet lopen een groter risico op bloedarmoede door ijzertekort, omdat plantaardige producten een vorm van ijzer bevatten die niet zo goed wordt opgenomen als het ijzer uit vlees en andere dierlijke producten (20).

 31. Voedingsmiddelen rijk aan vitamine C, zoals limoenen, kunnen bloedarmoede door ijzertekort helpen voorkomen door de opname van ijzer uit plantaardig voedsel te verbeteren.

 32. Uit een onderzoek onder mensen die een vegetarisch dieet volgden, bleek bijvoorbeeld dat het drinken van een glas limonade (250 ml) naast een plantaardig maaltijd de ijzerabsorptie tot 70% verhoogde ( 21).

Limoenen gebruiken

 1. Er zijn eindeloze manieren om limoenen binnen en buiten uw keuken te gebruiken.

 2. Ze worden gewaardeerd om hun sap en het bloemige aroma van hun schil - wat een reden is waarom ze in de Zuidoost-Aziatische en Mexicaanse keuken als een basisingrediënt worden beschouwd.

 3. In andere delen van de wereld - zoals India - worden limoenen vaak gebeitst om hun houdbaarheid te verlengen en vervolgens aan gerechten toegevoegd voor een smaakboost.

 4. Limoenschil en sap zijn veel voorkomende ingrediënten in desserts en gebak, zoals Key lime pie, koekjes en ijs.

 5. Deze citrusvrucht kan ook worden gebruikt in hartige gerechten en om smaak toe te voegen aan zowel alcoholische als niet-alcoholische dranken.

 6. Buiten uw keuken worden limoenen gebruikt als een natuurlijk reinigingsmiddel en om geuren te neutraliseren. Sommige onderzoeken tonen aan dat ze antimicrobiële eigenschappen hebben (27, 28).

 7. Limoensap kan worden gemengd met azijn en water en worden gebruikt als oppervlaktespray voor een niet-giftige reinigingsoptie.

 8. Limoenen zijn verkrijgbaar in supermarkten - vaak te vinden naast citroenen en andere citrusvruchten. Kies de citrusvruchten die zwaar aanvoelen vanwege hun grootte, helder van kleur zijn en minimale verkleuring vertonen.

Mogelijke bijwerkingen

 1. Limoenen zijn over het algemeen veilig om te consumeren met weinig tot geen bijwerkingen.

 2. Als u allergisch bent voor andere citrusvruchten, vermijd dan limoenen omdat ze voedselallergiesymptomen kunnen veroorzaken, zoals zwelling, netelroos en ademhalingsmoeilijkheden. Zoek onmiddellijk medische hulp als dit gebeurt.

 3. Bovendien kunnen sommige mensen zure reflux ervaren door het eten van limoenen of het drinken van het sap vanwege de zuurgraad. Andere spijsverteringssymptomen kunnen brandend maagzuur, misselijkheid, braken en slikproblemen zijn.

 4. Limoenen zijn erg zuur en kunnen het beste met mate worden genoten. Het eten van veel limoenen kan het risico op gaatjes vergroten, omdat het zuur in limoenen - en andere citrusvruchten - het tandglazuur kan eroderen (29).

 5. Om uw tanden te beschermen, moet u uw mond spoelen met gewoon water na het eten van limoenen of het drinken van het sap.

 6. In sommige gevallen kan het aanbrengen van limoenen rechtstreeks op uw huid deze gevoeliger maken voor de UV-stralen van de zon en ontstekingen veroorzaken. Dit staat bekend als phytophotodermatitis (30, 31).

De onderste regel

 1. Limoenen bevatten veel vitamine C en antioxidanten - beide kunnen voordelen voor de gezondheid bieden.

 2. Limoenen eten of sap drinken kan de immuniteit verbeteren, risicofactoren voor hartziekten verminderen, nierstenen voorkomen, ijzerabsorptie bevorderen en een gezonde huid bevorderen.

 3. Vermijd limoenen als u allergisch bent voor citrusvruchten. Toch zijn deze citrusvruchten voor de meeste mensen een gezonde en veelzijdige aanvulling op een uitgebalanceerd dieet - dus probeer limoenen in uw recepten op te nemen om pluk hun indrukwekkende gezondheidsvoordelen.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407