Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Lycopeen: een krachtige antioxidant die kanker helpt voorkomen dat uw hart gezond blijft

Amandelmeel voedingsfeiten en herkomst

 1. Ben je dol op tomaten? Als dat niet het geval is, zult u dat doen, na te hebben gehoord over de ongelooflijke antioxiderende eigenschappen van lycopeen.

 2. Lycopeen is een kanker-preventieve fytonutriënt - een antioxidant met een waslijst van verbazingwekkende voordelen. Het wordt meestal gevonden in tomatenvoeding, maar je kunt het consumeren in een aantal veel voorkomende soorten fruit en groenten. Het heeft enkele eigenschappen gemeen met beta-caroteen, hoewel ze niet identiek zijn.

 3. Als pigment in voedsel is lycopeen verantwoordelijk voor de rode kleur van tomaten, hoewel niet alle rode groenten en fruit deze antioxidant bevatten. Het is zelfs geregistreerd als een officiële kleurstof voor levensmiddelen in de VS. In feite is lycopeen niet oplosbaar in water en is het verantwoordelijk voor het kleuren van veel kookgerei in de oranje kleur die je vaak vindt na het maken van spaghettisaus.

 4. Hoewel de kleuring moeilijk schoon te schrobben is, is het de moeite waard omdat deze geweldige fytonutriënt een groot aantal indrukwekkende voordelen heeft.

Voordelen van lycopeen

 1. Het is het geschenk uit de grond dat blijft geven. Lycopeen beschermt ook uw ogen tegen oxidatieve stress die veel voorkomende oogziekten veroorzaakt, waardoor het een van de sterkere oogvitaminen is die u kunt consumeren. In experimenten met de ontwikkeling van staar door het Department of Pharmacology van het All India Institute of Medical Sciences, werd ontdekt dat lycopeen in de meeste gevallen het vermogen heeft om staar te voorkomen of uit te stellen. (10)

 2. Lycopeen heeft ook een groot effect op de chemische processen die leiden tot leeftijdsgebonden maculaire degeneratie, de belangrijkste oorzaak van blindheid bij ouderen. Door zowel antioxiderende als ontstekingsremmende eigenschappen te vertonen, vertraagde en / of stopte lycopeen een lange lijst van reacties in de cellen van het oog die worden veroorzaakt door of leiden tot maculaire degeneratie in een studie uit Taiwan gepubliceerd in Life Sciences. (11)

 3. Neuropathie of neuropathische pijn is een complexe pijnaandoening die wordt veroorzaakt door zenuwbeschadiging die vaak gepaard gaat met beschadiging van de weke delen. Veel dingen kunnen neuropathie veroorzaken, van alcoholisme tot amputatie van ledematen tot diabetes. Het komt soms idiopathisch voor, wat betekent dat er geen duidelijke oorzaak is.

 4. Er zijn weinig effectieve behandelingen voor neuropathie, hoewel in sommige gevallen de behandeling van de gerelateerde ziekte (zoals diabetes of HIV / AIDS) een deel van de pijn kan helpen verlichten. Veel artsen bevelen echter zonder recept verkrijgbare ontstekingsremmende medicijnen aan om de pijn te behandelen - en het reageert zelden op deze medicijnen of andere traditionele pijnbeheersingstechnieken.

 5. Specifiek getest tegen diabetische neuropathie, bracht lycopeen antinociceptieve (pijnremmende) capaciteiten tot expressie en verminderde de totale lichaamsmassa van de proefpersonen in de studie gepubliceerd in het European Journal of Pain. (12) Dit onderzoek geeft aan dat verhoogde inname van lycopeen via de voeding een krachtig potentieel heeft om de chronische pijn te verlichten die mensen met neuropathie hebben.

 6. Lycopeen heeft ook dwingende neurologische voordelen. Behandeling met lycopeen is bijvoorbeeld onderzocht als een mogelijke optie om het begin en de progressie van de ziekte van Alzheimer te vertragen door celcorruptie te corrigeren en gezonde cellen te beschermen. (13) Bij patiënten die deze potentieel slopende aandoening al hebben ontwikkeld, gaat lycopeen toekomstige celbeschadiging en dood in de hersenen tegen door interactie met specifieke mitochondriale interacties die, als er niets aan wordt gedaan, de hersenen in staat stellen voortdurend te blijven lijden aan degradatie. (14)

 7. In soortgelijke processen vertoont deze fytonutriënt ook herstellende eigenschappen tegen epileptische aanvallen. Dit is zo belangrijk, omdat epileptische aanvallen zuurstof in de hersenen beperken en permanente hersenbeschadiging kunnen veroorzaken als ze te lang aanhouden. In een onderzoek uit 2016 ontdekten wetenschappers dat het niet alleen sommige toekomstige aanvallen kon voorkomen, maar dat het neurale vernietiging in de hersenen van eerdere aanvallen herstelde. (15)

 8. Buiten neurologische aandoeningen is er ook veel bezorgdheid over de aanwezigheid van diëten met veel ongezonde vetten in de westerse wereld en hoe dit de cognitieve ontwikkeling beïnvloedt. Niet alle vetten zijn hetzelfde en ze zijn niet allemaal zo slecht voor je als je zou verwachten.

 9. Gezien het verband tussen gewone westerse diëten en neurologische achteruitgang, vonden onderzoekers in China dat lycopeen het geheugen en leerstoornissen stopte bij personen met een vetrijke diëten. (16)

 10. Van start tot finish blijkt lycopeen ook een hulpmiddel te zijn bij het beschermen van het hart tegen een groot aantal veel voorkomende aandoeningen.

 11. Het is een van de voedingsstoffen die wordt aanbevolen voor het verlagen van hoge bloeddrukniveaus. Het voorkomt verschillende hart- en vaatziekten, zoals hart- en vaatziekten, myocardiale ischemie (verminderde bloedtoevoer naar het hart veroorzaakt door arteriële blokkades) en atherosclerose. (17, 18, 19) Specifiek gerelateerd aan onderzoek naar coronaire hartziekten, werd met name tomatenvoeding genoemd als bepalende factor bij preventie.

 12. Over het algemeen worden hoge niveaus van lycopeen in de bloedbaan geassocieerd met een lager sterftecijfer bij mensen met het metabool syndroom, een combinatie van aandoeningen die leiden tot hartaandoeningen. (20)

 13. Vitamine K en calcium zijn niet de enige dingen die uw botten sterk houden. Lycopeen helpt ook bij het verlichten van oxidatieve stress in botten die een broze en zwakke botstructuur veroorzaken. Het vertraagt ​​de apoptose (celdood) die ervoor zorgt dat botten verzwakken en versterkt de cellulaire architectuur van botten, waardoor ze gezonder en sterker worden. (21)

 14. Antioxidanten zijn om vele redenen zo belangrijk, vooral in een wereld waar verwerkt voedsel het meeste van wat je lichaam de mogelijkheid biedt om ziekten te voorkomen en te bestrijden, heeft geëlimineerd. Lycopeen is een antioxidant die net zo goed goud waard is voor de ongelooflijke dingen waarvan het je lichaam beschermt.

 15. Vraag je je wel eens af welke soorten pesticiden op het voedsel zitten dat de meeste mensen eten? Dichlorvos en atrazine zijn twee veel voorkomende pesticiden die in de VS worden gebruikt om producten tegen insecten te beschermen. Ze hebben ook allebei toxische effecten op het menselijk lichaam. Helaas is het onwaarschijnlijk dat je jezelf volledig kunt ontdoen van alle chemische blootstelling, hoewel het kopen van biologische producten een goed begin is. Bekijk mijn 2016 Dirty Dozen-lijst van de meest met pesticiden doordrenkte producten, samen met de schoonste producten die je kunt vinden.

 16. Gelukkig kunnen de antioxiderende eigenschappen van lycopeen uw lichaam beschermen tegen de schade veroorzaakt door pesticiden. Studies tonen aan dat het uw lever kan beschermen tegen veel voorkomende corruptie door dichloorvos en ook omkeert of beschermt tegen vernietiging van uw bijnierschors door atrazine. (1, 2) En is het niet fascinerend dat je bijnierschors je stressreactie regelt en een van de meest voorkomende pesticiden die in voedsel en andere gebieden worden gebruikt, dat deel van je hersenen beschadigt?

 17. Een andere gevaarlijke chemische stof waaraan u eerder bent blootgesteld, is mononatriumglutamaat (MSG). We hebben allemaal gehoord van MSG, maar weet je waarom zoveel mensen het vermijden? Veel voorkomende bijwerkingen van het consumeren van MSG zijn hoofdpijn, blozen, zweten, gezichtsdruk, gevoelloosheid, misselijkheid en zwakte, volgens de Mayo Clinic.

 18. Deze symptomen zijn voornamelijk neurologisch omdat MSG als een "excitotoxine" in uw hersenen fungeert, wat betekent dat het celreacties versnelt tot het punt dat het celdood of "apoptose" veroorzaakt. Een onderzoek uit 2016 ontdekte echter dat lycopeen deze cellen beschermt door apoptose te remmen wanneer MSG aan de hersenen signaleerde dat het zou moeten gebeuren. (3)

 19. Een andere functie die deze fytonutriënt kan dienen, is de behandeling van candidiasis, beter bekend als schimmelinfectie. In tegenstelling tot de effecten op MSG-toxiciteit veroorzaakt lycopeen in feite apoptose voor de infecterende schimmelcellen. Dit is effectief voor zowel candidiasis in de mond als voor vaginale schimmelinfecties. (4)

 20. Lycopeen kan niet alleen helpen bij infecties, maar de antioxiderende eigenschappen zijn zelfs gebleken om schade aan de bloed-ruggenmergbarrière te herstellen in geval van ruggenmergletsel. Dit ongelooflijk recente onderzoek is baanbrekend, omdat vernietiging van die barrière deel uitmaakt van wat verlamming veroorzaakt bij mensen die ruggenmergletsel hebben. (5)

 21. Ook gerelateerd aan zijn krachtige antioxiderende eigenschappen, speelt lycopeen een rol bij het voorkomen en vertragen van verschillende soorten kanker, waardoor voedingsmiddelen die kankerbestrijdende voedingsmiddelen bevatten, worden gemaakt.

 22. Wetenschappers van de Universiteit van Portsmouth hebben het vermogen van lycopeen bestudeerd om de groei van borst- en prostaatkanker te vertragen door signaalpaden te onderbreken die normaal de tumoren meer doen groeien. (6) Een ander onderzoek met meer dan 46.000 mannen toonde een significante correlatie aan tussen een hoge inname van lycopeen en een verminderd risico op prostaatkanker. Dat onderzoek, gepubliceerd in het American Journal of Clinical Nutrition, merkte specifiek op dat de consumptie van tomatensaus een cruciale rol speelde in het proces. (7)

 23. Vergelijkbaar met het effect op borst- en prostaatkanker, belemmert lycopeen ook de groei van niercelcarcinoom, het meest voorkomende type kwaadaardige niertumoren. Dit suggereert ook dat het een cruciale rol speelt bij de preventie van deze kanker. (8)

 24. Een ander aan kanker gerelateerd behandelingsgebruik van lycopeen is het gebruik tegen HPV-infectie, een belangrijke oorzaak van baarmoederkanker. Mensen die hun voedingspatroon aanvullen met extra lycopeen herstellen sneller van deze kankerverwekkende infectie dan mensen met lage lycopeeniveaus. (9)

 25. Een fascinerend ding om op te merken is dat deze studies zich bijna uitsluitend richten op de inname van lycopeen via de voeding, in plaats van op suppletie. Er is een aanzienlijk effect van de combinatie van voedingsstoffen in voedingsmiddelen die lycopeen bevatten die niet als supplement kunnen worden gedupliceerd.

Wat is Lycopeen?

 1. Dit ongelooflijke kleine molecuul werd voor het eerst geïsoleerd in 1910 en de volledige molecuulstructuur werd ontdekt in 1931.

 2. Dus wat is lycopeen precies? Allereerst is lycopeen een fytonutriënt. Simpel gezegd, fytonutriënten zijn antioxidanten die in planten voorkomen. Deze voedingsstoffen worden oorspronkelijk niet door het menselijk lichaam aangemaakt, maar eerder door planten geproduceerd als verdediging tegen milieuschade, zoals ongedierte, toxines en UV-schade. In plaats van vrije radicalen in de plant vrij te laten, creëert het verschillende soorten fytonutriënten om zichzelf te beschermen.

 3. Net als planten worden we blootgesteld aan veel gevaarlijke chemicaliën in het milieu en andere dingen, zoals langdurige blootstelling aan de zon, die ervoor kunnen zorgen dat vrije radicalen cellen in ons hele lichaam beschadigen. Daarom is het zo belangrijk om 'de regenboog op te eten'. Als je regelmatig planten van alle kleuren eet, kun je ervoor zorgen dat je voldoende fytonutriënten krijgt om je lichaam gezond te houden.

 4. Er zijn meer dan 25.000 verschillende soorten fytonutriënten in plantaardig voedsel, en een van de top vijf belangrijke klassen is carotenoïden. Carotenoïden helpen beide planten licht te absorberen en beschermen chlorofyl tegen UV-schade. Van de 600 verschillende types maakt lycopeen ook deze top vijf.

 5. Net als andere carotenoïden is lycopeen een in vet oplosbare voedingsstof, wat betekent dat het beter wordt opgenomen wanneer het wordt geconsumeerd naast vetten, zoals avocado's, olijfolie of zaden. Het voedsel met de hoogste concentratie lycopeen is de tomaat, hoewel het ook in veel andere plantaardige voedingsmiddelen voorkomt.

 6. Een onderzoek naar de absorptie van deze voedingsstof door wetenschappers aan de Ohio State University ontdekte ook dat niet alle lycopeenmoleculen gelijk worden gemaakt. In zijn oorspronkelijke staat heeft het een moleculair lineaire formatie (in een rechte lijn). Bij het testen van de niveaus in de bloedbaan ontdekten deze onderzoekers echter dat de lycopeenmoleculen in de bloedbaan bijna allemaal "gebogen" waren. (22)

 7. Hiervoor zijn twee mogelijkheden. Een daarvan is dat het lichaam een ​​onbekende methode heeft om lycopeenmoleculen om te zetten van lineair naar gebogen. De meest waarschijnlijke optie is dat het lichaam de gebogen moleculen liever opneemt en de meeste lineaire moleculen weggooit.

 8. Hoe buig je een lycopeenmolecuul? Nou, het is een ingewikkeld proces, maar ik wil graag dat je het toch probeert en me laat weten hoe het werkt. Het heet ... warmte.

 9. Dat klopt! Het gebruik van warmte tijdens het koken met voedingsmiddelen die rijk zijn aan lycopeen zorgt ervoor dat hun moleculen buigen en daarom efficiënter in uw lichaam worden opgenomen. In tegenstelling tot andere soorten fytonutriënten ondervinden carotenoïden zoals lycopeen geen degradatie van hun antioxiderende eigenschappen door warmte toe te voegen.

 10. Vergeet niet dat vet een ander noodzakelijk onderdeel is van het proces van uw lichaam om lycopeen te absorberen. Een van de beste manieren om veel correct gevormde lycopeenmoleculen te krijgen, is het maken van tomatensaus met olie. Het is de meest waar voor je geld, moleculair gezien.

 11. Helaas is het proces om thuis een tomatensaus te maken niet hetzelfde als de saus die u in de winkel koopt. Uit dezelfde studie bleek dat de moleculen in tomatensaus in de winkel de oorspronkelijke vorm van lycopeenmoleculen bevatten - en een sterk gereduceerd aantal.

 12. Vanwege de gemeenschappelijke creatie van genetisch gemodificeerd voedsel, raad ik altijd aan producten van uw lokale boerenmarkt te kopen nadat ik heb bevestigd dat de boeren alleen biologische producten verkopen. Anders kunt u de aanwezigheid of opname van fytonutriënten in de juiste hoeveelheden niet garanderen.

 13. Evenzo is het niet zo voordelig als u misschien denkt om naar de dichtstbijzijnde winkel te rennen voor lycopeen-supplementen, hoewel ze bestaan. Er zijn meerdere moleculaire verbindingen vergelijkbaar met lycopeen die per ongeluk kunnen worden gemarkeerd als lycopeen supplementen, en omdat supplementen niet vergezeld gaan van dezelfde andere verbindingen als ze in voedsel zijn, krijg je niet het meest effectieve voordeel.

Lycopeen versus bètacaroteen

 1. Er zijn andere carotenoïden die populair zijn in onderzoek en gezondheidsonderzoek. Eén zo'n carotenoïde is beta-caroteen, en het heeft enkele overeenkomsten en enkele verschillen met lycopeen die belangrijk zijn om op te merken.

Beste lycopeenvoedsel

 1. Terwijl de meeste onderzoeken zich richten op het hoge lycopeengehalte in tomatenvoeding, zijn er verschillende voedingsmiddelen met een hoog lycopeengehalte die u in uw dagelijkse voeding kunt introduceren.

 2. Er zijn zeldzame gevallen van huidverkleuring die bekend staat als "lycopenodermie" bij enkele mensen die zeer hoge hoeveelheden tomatenproducten consumeren. Dit is een niet-toxische reactie en geneest na een paar weken op een lycopeenvrij dieet. Er zijn ook enkele gerapporteerde bijwerkingen van hoge lycopeenconsumptie, waaronder diarree, misselijkheid, maagpijn of krampen, gas, braken en verlies van eetlust.

 3. Onderzoek van de Mayo Clinic suggereert ook dat deze antioxidant negatief kan reageren met een aantal medicijnen en stoffen, waaronder bloedverdunners, bloeddrukverlagende medicijnen, "middelen die binden aan galzuur, middelen die het immuunsysteem kunnen beïnvloeden, middelen die het zenuwstelsel kunnen beïnvloeden, middelen die de gevoeligheid voor zonlicht kunnen verhogen, middelen die longaandoeningen kunnen behandelen, middelen die maagaandoeningen kunnen behandelen, alcohol (ethanol), androgenen, antiastmatische middelen, middelen tegen kanker, ontstekingsremmende middelen, arseen, cholesterolverlagende middelen, creatine, vruchtbaarheidsmiddelen, HMG-CoA-reductaseremmers (statines), nicotine en probucol. "

 4. Hoewel dat een lange lijst is, zijn veel van de genoemde medicijnen niet iets dat ik aanraad om mee te beginnen, omdat veel van deze effecten kunnen worden bereikt door een goed dieet. Bovendien worden deze interacties over het algemeen geassocieerd met het innemen in supplementvorm, in plaats van via een dieet.

 5. Je zou denken dat een lekkende darm alleen het spijsverteringsstelsel beïnvloedt, maar in werkelijkheid kan het meer beïnvloeden. Omdat Leaky Gut zo gewoon is en zo'n raadsel, Ik bied een gratis webinar aan over alle dingen die lekken. Klik hier voor meer informatie over het webinar.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407