Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Lysine voor koortslippen: behandeling, risico's en meer

Lysine en koortslippen

 1. Koortslippen of koortsblaren zijn het gevolg van een virale infectie. Deze pijnlijke, met vocht gevulde blaren verschijnen meestal op of bij de lippen in clusters of pleisters. Koortslippen worden veroorzaakt door het herpes simplex-virus type 1 (HSV-1, ook bekend als orale herpes). HSV-1 kan worden verspreid door nauw contact, zoals kussen.

 2. Er is geen remedie voor een koortslipinfectie, maar deze aandoening kan worden behandeld met veel voorkomende antivirale medicijnen, zoals valacyclovir (Valtrex) of acyclovir (Zovirax). Een medicijn dat u naast antivirale middelen kunt gebruiken, is lysine, een essentieel aminozuur dat voorkomt in eiwitten. Het wordt niet in je lichaam geproduceerd, dus je moet het consumeren via een oraal supplement of dieet.

 3. Veel voorkomende voedingsmiddelen die rijk zijn aan lysine zijn onder meer:

 4. Lysine is essentieel voor de menselijke gezondheid, helpt de opname van calcium en de vorming van collageen. Veel mensen consumeren voldoende lysine in hun dieet. Maar sommigen - met name atleten of veganisten - moeten mogelijk meer consumeren. Als u niet genoeg lysine in uw lichaam heeft, kunt u onregelmatige symptomen ervaren, waaronder:

Hoe het werkt

 1. Om in het lichaam te repliceren, heeft herpes simplex een stabiele bron van arginine nodig. Dit aminozuur wordt omgezet in stikstofmonoxide in je lichaam, een chemische stof die nodig is om de bloedvaten uit te breiden en de bloedstroom te verbeteren.

 2. Van lysine wordt gedacht dat het interfereert met de opname van arginine in uw darm, waardoor het aminozuur niet beschikbaar is voor het virus. Dus zelfs als het een koortslip niet geneest, kan lysine het HSV-1-replicatieproces vertragen of voorkomen.

 3. Bovendien suggereert ouder onderzoek dat lysine het aantal gevallen van deze infectie kan verminderen en de genezingstijd kan verkorten. Uit een klein onderzoek uit 2005 bleek bijvoorbeeld dat lysine het genezingsproces versnelde voor 87 procent van de deelnemers, waardoor de gemiddelde tijd van 21 dagen tot 6 dagen voor deze mensen werd verkort.

Koortslippen

 1. Lysine is verkrijgbaar als een oraal supplement en een crème.

 2. Om een ​​koortslip te behandelen, breng lysinecrème om de twee uur aan gedurende 11 dagen.

 3. Om koortslipinfecties te behandelen, is de aanbevolen dosering voor orale supplementen driemaal daags 1 gram. Om ze te voorkomen, is de dosering dagelijks 1 gram.

 4. Het wordt ook aanbevolen om een ​​zink- en vitamine C-supplement te nemen om uw immuunsysteem een ​​extra boost te geven.

 5. Als u geen verbetering in uw toestand ziet, bespreek dan de doseringen en alternatieve behandeling met uw arts. Stop onmiddellijk met de behandeling als u verslechterende symptomen begint te krijgen.

Lysine bijwerkingen

 1. In de aanbevolen dosering is lysine over het algemeen veilig. Het kan echter een aantal bijwerkingen veroorzaken, waaronder:

Zwangerschap en andere voorzorgsmaatregelen

 1. Er is onvoldoende informatie over de veiligheid of bijwerkingen van het gebruik van lysine tijdens de zwangerschap. Als u borstvoeding geeft of zwanger bent, wordt dit supplement niet aanbevolen. Wanneer u lysine in uw dieet opneemt, eet dan voedsel met mate om gewichtstoename te voorkomen of een gezondheidstoestand te ontwikkelen.

 2. Bespreek de risico's met uw arts voordat u lysine of een ander supplement inneemt. Lysine kan een wisselwerking hebben met andere medicijnen die u mogelijk gebruikt. Het kan ook uw calciumabsorptie verhogen, wat op zijn beurt uw botten kan verzwakken en de orgaanfunctie kan beïnvloeden.

Met lysine

 1. Een koortslipinfectie kan niet worden genezen, maar een lysinebehandeling kan de herhaling ervan verminderen. Hoewel aangetoond dat het effectief is, wordt lysine niet aanbevolen voor zwangere vrouwen omdat er onvoldoende informatie is over hoe veilig het is voor deze vrouwen.

 2. Voordat u de behandeling voortzet, bespreek lysine en andere alternatieven met uw arts om de beste behandeling voor uw koortslippen te bepalen.

 3. Een koortslipinfectie kan niet worden genezen, maar een lysinebehandeling kan de herhaling ervan verminderen. Hoewel aangetoond dat het effectief is, wordt lysine niet aanbevolen voor zwangere vrouwen omdat er onvoldoende informatie is over hoe veilig het is voor deze vrouwen.

 4. Voordat u de behandeling voortzet, bespreek lysine en andere alternatieven met uw arts om de beste behandeling voor uw koortslippen te bepalen.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407