Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Maak kennis met de ‘Enorme vette salade,’ je brein's nieuwe beste vriend

Chef-koks debatteren over de beste en slechtste dingen die u kunt doen aan aardappelsalade

 1. Elaine Benes heeft de wereld misschien in 1994 geïntroduceerd bij The Big Salad op "Seinfeld", maar in 2018 draait het allemaal om The Huge Fatty Salad.

 2. Als je een mens bent die ooit de maand januari heeft meegemaakt, weet je dat Amerika naar salades gaat als het tijd is om een ​​broekmaat te laten vallen. Maar er is één specifiek type salade dat nog meer voor je hersenen kan doen dan voor je buik.

 3. Max Lugavere, auteur van het nieuwe boek Genius Foods: word slimmer, gelukkiger en productiever terwijl je je hersenen voor het leven beschermt, is op een missie om ons te helpen onze gezondheid te verbeteren met het voedsel dat we eet elke dag, wat een verrassend krachtig effect op onze hersenfunctie heeft. Een van de vele gezonde gewoonten die hij promoot is het eten van wat hij een "enorme vette salade" noemt, elke dag. [! 7800 => 1140 = 1!

 4. Het is een eenvoudig concept dat grote voordelen voor de gezondheid kan opleveren. Hier is hoe de enorme vette salade onder de knie te krijgen.

Grootte is belangrijk.

 1. Als u niet 's werelds meest enthousiaste fan bent van voedingsmiddelen op basis van sla, ziet u misschien de woorden "enorm" en "salade" samen en komt u helemaal los op dit concept. Maar word niet gek. Lugavere zegt dat de definitie van enorm voor iedereen zal verschillen. Het gaat er meer om salade een prominentere rol in uw dieet te geven.

 2. Maar voor iedereen die zijn salades graag uit een belachelijk grote mengkom eet, is de enorme vette salade een perfecte validatie voor het eten van een gigantische salade op de bank met een slabbetje op je borst.

Wat erin zit, telt ook.

 1. Stap weg van de ijsbergsla. Durf het niet eens.

 2. Lugavere's ideale basis voor de enorme vette salade is een trio van donkere, groene bladgroenten: boerenkool, spinazie en rucola.

 3. "Dat is een trio dat echt krachtig is," zei Lugavere. "Boerenkool is ongelooflijk rijk aan voedingsstoffen, en een topbron van magnesium en luteïne. Spinazie is een topbron van foliumzuur en magnesium. En rucola is uniek omdat het een topbron van nitraat is, wat uniek belangrijk is vanwege zijn vermogen om gezond te bevorderen bloedvatfunctie, wat van groot belang is voor de hersenen. Onderzoek heeft uitgewezen dat één enkele maaltijd met veel nitraat de cognitieve functie kan verbeteren. "

 4. Bovenop die basis zegt Lugavere in zijn boek dat "het mooie van het maken van salades is dat er geen regels zijn." Hij is een fan van het gooien van gezonde eiwitten zoals wilde zalm of grasgevoerd rundvlees, en een andere sleutel is ervoor zorgen dat je zoveel mogelijk groenten opneemt.

 5. Als je eenmaal hebt uitgezocht wat je in de kom moet doen, is het belangrijkste element van de vettige salade misschien wel de top met de perfecte dressing.

Enorme vette salade, je bent niets zonder extra vierge olijfolie.

 1. Het is waar wat ze zeggen: je hebt echt vetten op je salade nodig om de voedingsstoffen van alle groenten in een salade het beste op te nemen.

 2. "Er zijn talloze vitamines die in vet oplosbaar zijn, evenals niet-vitamine voedingsstoffen zoals carotenoïden, die positief worden geassocieerd met een betere hersenfunctie. Hun absorptie is te verwaarlozen tenzij ze met vet worden geconsumeerd , "Zei Lugavere. "Dus als je een vetvrije salade consumeert, is het een enorm gemiste kans om deze carotenoïden te absorberen, waarvan onderzoek heeft aangetoond dat het de visuele verwerkingssnelheid kan verhogen" - het tempo waarin je dingen waarneemt en erop reageert - "tegen 20 procent, zelfs als je jong en gezond bent. "

 3. Maar u hebt het juiste soort vet nodig. Je geeft je hersenen niet de beste kans als je alleen maar extra vierge olijfolie gebruikt, die intense ontstekingsremmende effecten bevat.

 4. Extra vergine olijfolie bevat een verbinding genaamd oleocanthal, wat olijfolie de peperachtige smaak geeft die je doet stikken als je te snel inhaleert. Zoals Genius Foods uitlegt, "bezit oleocanthal ontstekingsremmende effecten die zo krachtig zijn dat het vergelijkbaar is met het nemen van een kleine dosis ibuprofen, een niet-steroïde ontstekingsremmer, maar zonder de mogelijke bijwerkingen."

 5. Ontstekingsremmers zijn essentieel voor een sterke hersenfunctie, omdat ontsteking neuroplasticiteit sterk teniet kan doen, wat Luvagere beschrijft als "het vermogen van de hersenen om gedurende het hele leven te veranderen". En dat hebben we nodig.

Normale olijfolie kan het niet. Dit is waarom.

 1. Ga er niet vanuit dat gewone olijfolie net zo goed voor je hersenen is als extra vierge. Reguliere olijfolie wordt verwerkt en extra vierge is onbewerkt. Zoals bij de meeste voedingsmiddelen, veroorzaakt de verwerking een aantal ongewenste eigenschappen in olijfolie.

 2. "Het productieproces kan in feite transvetten maken, die je niet in je olijfolie wilt laten", legt Lugavere uit. Dat maakt reguliere olijfolie niet alleen een minder gezonde optie dan extra vierge, maar het stelt het ook op één lijn met een hele reeks andere oliën die Lugavere zegt dat we moeten vermijden.

Vermijd 'onheilspellende oliën'. Ze liggen op de loer waar je ze het minst zou vermoeden.

 1. Lugavere wijst erop dat er verschillende "onheilspellende oliën" zijn om op te letten: koolzaadolie, maïsolie, sojaolie, plantaardige olie, pindaolie, saffloerolie, zonnebloemolie, raapzaadolie, druivenpitolie olie, rijstzemelenolie.

 2. Wacht, wat?

 3. Velen van ons hebben geleerd dat koolzaadolie een gezonde bron van omega-3-vetzuren is. En maïs- en plantaardige oliën hebben ook al lang een 'gezonde' reputatie. Maar volgens Lugavere (en een schat aan andere experts) zijn het geen hersenvriendelijke ingrediënten omdat ze zijn verwerkt.

 4. Deze oliën bevatten meervoudig onverzadigde vetten die, wanneer ze intact zijn in hele levensmiddelen, worden beschermd tegen oxidatie, wat leidt tot ontsteking. Maar zodra deze oliën worden blootgesteld aan hitte en chemische verwerking, zijn ze volgens Genius Foods een van de belangrijkste gifstoffen in onze voedselvoorziening. [! 7800 => 1140 = 6!

 5. Veel dressings met flessen die olijfolie op hun etiketten vermelden, worden vaak gevuld met andere 'onheilspellende oliën'. Bijvoorbeeld, Newman's eigen olijfolie-azijndressing bevat een mix van extra vierge en gewone olijfolie, maar het wordt ook gemaakt met "plantaardige olie (sojaolie en / of koolzaadolie." Evenzo bevat de Italiaanse olijfolievinaigrette van Kraft canolaolie en sojaolie naast extra vergine olijfolie.

 6. Zelfs gezonde saladerestaurantketens zijn niet immuun voor het serveren van dressings met de 'onheilspellende oliën'. Lugavere wijst erop dat Sweetgreen in het bijzonder druivenpitolie in hun saladedressings gebruikt. Vraag restaurants altijd welke oliën ze gebruiken.

Als u van regels houdt en creativiteit haat, volgen hier twee specifieke recepten.

 1. Hier zijn twee ideeën van Genius Foods. Zoals Lugavere zegt, voel je vrij om ze te verbeteren:

 2. Boerenkool, komkommer, dun gesneden jalapeno-chilipepers, rauwe broccoli, zonnebloempitten, avocado, gegrilde kip, extra vergine olijfolie, balsamicoazijn, zout, peper, citroen

 3. Spinazie, rucola, tomaten, paprika, chiazaad, avocado, gegrilde garnalen, extra vergine olijfolie, balsamico-azijn, zout, peper, gehakte rauwe knoflook, citroen

 4. Nu je zo ver hebt gelezen, moet je je realiseren dat een "vette salade" gewoon een grote oude salade is die vol zit met gezonde vetten die je hersenfunctie zal stimuleren. Het is echt het minste wat je kunt doen voor je noggin '. Eet op!

 5. CORRECTIE: Een eerdere versie van dit verhaal gaf aan dat rucola een bron van nitrieten was in plaats van nitraten.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407