Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Maakt het pureren van voedsel het beter verteerbaar?

Suggesties voor koken

 1. "Gepureerd" is een algemene term die verwijst naar voedsel, meestal gekookte groenten of rauw fruit, dat is gemengd, verwerkt of gestampt, zodat het de consistentie heeft van een dikke vloeistof. Veel voorkomende voorbeelden zijn aardappelpuree, appelmoes en guacamole. Gepureerd voedsel is nodig voor baby's en ouderen die geen tanden hebben, maar het kan ook anderen ten goede komen als ze de tijd nemen om het te mengen met speeksel in de mond.

Gepureerd voedsel

 1. "Pureed" is een Frans woord dat gezuiverd of verfijnd betekent. Gepureerde voedingsmiddelen worden gebruikt bij het koken om textuur, betere verteerbaarheid, verbeterde smaak en decoratieve waarde te bieden, volgens "Dictionary of Food Science and Technology." Gepureerd voedsel lijkt veel op een dikke soep, hoewel het bereiden meestal minder tijd kost en minder ingrediënten bevat. "Coulis", een ander Frans woord, verwijst naar gepureerde fruit. Vrijwel alle babyvoeding wordt gepureerd omdat baby's geen tanden hebben en het spijsverteringsproces niet in hun mond kunnen starten. Oudere mensen die hun tanden verliezen, moeten soms voor hun voedingsbehoeften vertrouwen op gepureerd voedsel.

Digestie

 1. Spijsvertering begint in uw mond en omvat het kauwen van uw voedsel en het introduceren in speeksel. Volgens "Medical Biochemistry: Human Metabolism in Health and Disease" produceren uw speekselklieren elke dag ongeveer 1 L speeksel en wordt het gebruikt voor de spijsvertering, smering en zelfs bescherming tegen bacteriën. Voedsel kauwen breekt het fysiek af en biedt meer oppervlakte voor speeksel en spijsverteringssappen in uw maag om erop in te werken. Speeksel bevat een enzym genaamd alfa-amylase, dat het proces van chemische vertering begint, met name van koolhydraten. Het voedsel wordt blootgesteld aan zoutzuur, gal en meer enzymen terwijl het uit je maag en door je dunne darm stroomt.

Voordelen van het pureren van voedsel

 1. Het pureren van voedsel kan de smaak verbeteren, maar het legt duidelijk meer oppervlakte van het voedsel bloot, zodat uw speeksel en spijsverteringsenzymen het kunnen metaboliseren. In essentie is het pureren van voedsel hetzelfde als honderden keren kauwen. Veel mensen drinken echter gepureerd voedsel, net als vloeistoffen, waardoor het niet goed met speeksel kan worden gemengd en de spijsvertering enigszins kan schaden. Door er licht op te kauwen of rond te slingeren in de mond voordat het wordt ingeslikt, kan het zich mengen met het speeksel en kunnen sommige voedingsstoffen ook rechtstreeks door het slijmvlies van de mond worden opgenomen. Speeksel is een belangrijk onderdeel van de spijsvertering, hoewel belangrijkere factoren maagzuur, galafscheiding uit uw galblaas en enzymafscheiding uit uw alvleesklier zijn.

Gepureerd voedsel maken

 1. Gepureerd voedsel wordt gemaakt in blenders en keukenmachines of door het te stampen of te zeven. Aardappelpuree is een goed voorbeeld van eenvoudig en snel gepureerd voedsel. Gepureerde groenten moeten eerst worden gekookt om ze te verzachten, de smaak te verbeteren, gifstoffen te verwijderen en het watergehalte te verminderen, volgens "Medical Nutrition and Disease: A Case-Based Approach." Het doorslikken van gepureerd voedsel is meestal gemakkelijk op je slokdarm, de buis die van je mond naar je maag loopt.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407