Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Maltose: goed of slecht?

Bottom line

 1. Maltose is een suiker gemaakt van twee aan elkaar gebonden glucosemoleculen.

 2. Het wordt gemaakt in zaden en andere delen van planten terwijl ze hun opgeslagen energie afbreken om te ontspruiten. Zo bevatten voedingsmiddelen zoals granen, bepaalde soorten fruit en zoete aardappelen van nature grote hoeveelheden van deze suiker.

 3. Hoewel maltose minder zoet is dan tafelsuiker en fructose, wordt het al lang in hard snoep en bevroren desserts gebruikt vanwege zijn unieke tolerantie voor warmte en koude.

 4. Dankzij het groeiende publieke bewustzijn van de negatieve gezondheidseffecten van maïsstroop met een hoge fructose en andere zoetstoffen die fructose bevatten, schakelen veel voedingsbedrijven over op maltose, dat geen fructose bevat.

 5. Dit artikel gaat in op hoe maltose uw lichaam beïnvloedt, waar het vandaan komt en of het gezond of ongezond is.

Wat is maltose?

 1. De meeste suikers zijn korte ketens die bestaan ​​uit kleinere suikermoleculen die als bouwstenen fungeren. Maltose bestaat uit twee glucose-eenheden. Tafelsuiker, ook bekend als sucrose, bestaat uit één glucose en één fructose.

 2. Maltose kan worden gemaakt door de afbraak van zetmeel, een lange keten van veel glucose-eenheden. Enzymen in je darmen breken deze glucoseketens op in maltose (1).

 3. Plantenzaden produceren ook enzymen om suiker uit zetmeel te halen als ze ontspruiten.

 4. Mensen profiteren al lang van dit natuurlijke proces voor voedselproductie.

 5. Tijdens het mouten worden bijvoorbeeld korrels in water gekiemd en vervolgens gedroogd. Dit activeert de enzymen in de korrels om maltose en andere suikers en eiwitten vrij te geven.

 6. De suikers en eiwitten in mout zijn zeer voedzaam voor gist, dus mout is belangrijk geworden bij het brouwen van bier, whisky en moutazijn.

 7. Gemoute granen worden ook gebruikt in snoep en desserts als zoetstoffen.

 8. Maltose kan worden gekocht als droge kristallen waar brouwbenodigdheden worden verkocht of als een siroop die naast bakbenodigdheden wordt verkocht. De siroop is meestal op basis van maïs, maar het is niet te verwarren met high-fructose maïssiroop.

 9. U kunt maltose in recepten gebruiken als een 1: 1-vervanger voor andere suikers. Maltose is niet zo zoet als sucrose of fructose, dus in sommige recepten kan iets meer dan 1: 1 nodig zijn om de gewenste smaak te produceren.

Voedingsmiddelen rijk aan Maltose

 1. Verschillende voedingsmiddelen bevatten van nature maltose (2).

 2. Je kunt het vinden in tarwe, maïsmeel, gerst en verschillende oude granen. Veel ontbijtgranen gebruiken ook gemoute granen om natuurlijke zoetheid toe te voegen.

 3. Fruit is een andere veel voorkomende bron van maltose in het dieet, vooral perziken en peren. Zoete aardappelen bevatten meer maltose dan de meeste andere voedingsmiddelen, goed voor hun zoete smaak.

 4. De meeste siropen halen hun zoetheid uit maltose. High-maltose glucosestroop levert 50% of meer van zijn suiker in de vorm van maltose. Het is handig bij het maken van harde snoepjes en een goedkope zoetstof.

Is Maltose gezonder dan tafelsuiker?

 1. Mensen gebruiken vaak sucrose, ook wel tafelsuiker genoemd, voor het koken en zoeten van voedsel. Het is weer een korte, twee-suikerketen gemaakt van één glucosemolecuul gekoppeld aan één fructosemolecuul.

 2. Omdat sucrose beide suikers levert, liggen de gezondheidseffecten waarschijnlijk ergens tussen die van glucose en fructose.

 3. Fructose heeft echter ernstiger gevolgen voor de gezondheid en wordt anders gemetaboliseerd dan glucose.

 4. Het consumeren van een dieet met veel fructose kan leiden tot een sneller begin van obesitas, insulineresistentie en diabetes (3).

 5. Omdat maltose bestaat uit alleen glucose, niet fructose, is het misschien iets gezonder dan tafelsuiker. Er is echter geen onderzoek gedaan naar de effecten van het vervangen van fructose door maltose, en er is meer onderzoek nodig.

High-Maltose Corn Syrup vs High-Fructose Corn Syrup

 1. Sommige mensen denken dat tafelsuiker gezonder is dan de vaak gedemoniseerde high-fructose glucosestroop.

 2. Maar eigenlijk is hun fructosegehalte erg vergelijkbaar. Tafelsuiker is precies 50% glucose en 50% fructose, terwijl maïsstroop met hoge fructose ongeveer 55% fructose en 45% glucose is.

 3. Dit kleine verschil maakt tafelsuiker in wezen niet gezonder dan high-fructose glucosestroop (4).

 4. Voedingsbedrijven hebben geprobeerd de toenemende negatieve publieke perceptie van fructose te vermijden door maïsstroop met een hoog fructosegehalte te vervangen door maïssiroop met een hoog maltosegehalte.

 5. En misschien hebben ze gelijk. Als maltose wordt gebruikt om dezelfde hoeveelheid fructose te vervangen, gram voor gram, is het misschien een iets gezondere optie.

 6. Over het algemeen kunnen maïssiropen met een hoog maltose- en hoog-fructosegehalte elkaar vervangen in een verhouding van 1: 1, maar individuele producten kunnen variëren.

 7. Alleen omdat fructose iets slechter voor u is, maakt maltose niet noodzakelijkerwijs gezond. Houd er rekening mee dat maltose nog steeds suiker is en met mate moet worden gebruikt.

Is Maltose slecht voor u?

 1. Er is bijna geen onderzoek gedaan naar de gezondheidseffecten van maltose in het dieet.

 2. Omdat de meeste maltose wordt afgebroken tot glucose wanneer het wordt verteerd, zijn de gezondheidseffecten waarschijnlijk vergelijkbaar met andere bronnen van glucose (5).

 3. Voedingswaarde levert maltose hetzelfde aantal calorieën als zetmeel en andere suikers.

 4. Uw spieren, lever en hersenen kunnen glucose omzetten in energie. In feite haalt het brein zijn energie bijna uitsluitend uit glucose. Zodra aan deze energiebehoeften is voldaan, wordt alle resterende glucose in uw bloedstroom omgezet in lipiden en opgeslagen als vet (6).

 5. Net als bij andere suikers, als je maltose met mate consumeert, gebruikt je lichaam het voor energie en veroorzaakt het geen schade (7, 8, 9).

 6. Als u echter teveel maltose consumeert, kan dit leiden tot obesitas, diabetes en hart- en nierziekten, net als andere suikers (3).

 7. Voor maltose, zoals voor de meeste voedingsstoffen, is het de dosis die het gif maakt.

De onderste regel

 1. Maltose is een suiker die minder zoet smaakt dan tafelsuiker. Het bevat geen fructose en wordt gebruikt als vervanging voor maïsstroop met een hoog fructosegehalte.

 2. Zoals elke suiker, kan maltose schadelijk zijn als het te veel wordt geconsumeerd, wat leidt tot obesitas, diabetes en hartaandoeningen (3).

 3. Gebruik in plaats daarvan fruit en bessen als zoetstoffen. Dit zal je helpen om toegevoegde suikers in je dieet te verminderen. Hoewel ze kleine hoeveelheden suiker bevatten, bieden ze ook extra voedingsstoffen zoals vezels, vitamines en antioxidanten.

 4. Maltose heeft misschien de voorkeur boven suikers die fructose bevatten. Het is echter nog steeds suiker, dus spaarzaam consumeren.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407