Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Meloen versus meloen: wat # x27; s het verschil?

De onderste regel

 1. Meloen is een zoete, smaakvolle vrucht die bekend staat om zijn levendige vruchtvlees en culinaire veelzijdigheid.

 2. Naast zijn unieke smaak biedt meloen een schat aan belangrijke voedingsstoffen en is het in verband gebracht met veel gezondheidsvoordelen.

 3. Het wordt echter vaak verward met andere meloenen zoals meloen.

 4. Dit artikel gaat in op de voedingswaarde, de gezondheidsvoordelen en het culinaire gebruik van meloen, inclusief het verschil met meloen.

Meloen versus meloen

 1. Meloen, ook bekend als Cucumis melo, is een meloensoort die tot de kalebasfamilie behoort. Het is nauw verwant aan andere planten zoals pompoen, pompoen, courgette en watermeloen (1).

 2. Meloen heeft een geribbelde, bruine schil en een zoete, muskachtige smaak en aroma.

 3. In de loop der jaren zijn er vele unieke soorten meloen ontstaan, waaronder meloen.

 4. De term "meloen" verwijst naar twee soorten meloen: de Noord-Amerikaanse meloen (C. melo var. Reticulatus) en de Europese meloen (C. melo var. Cantalupensis).

 5. Aangezien beide soorten meloen een verscheidenheid aan meloen zijn, zijn hun voedingswaarde en gezondheidsvoordelen vergelijkbaar.

 6. De schil van de Noord-Amerikaanse cantaloupe heeft echter een netachtig uiterlijk en een subtielere, minder uitgesproken smaak. Ondertussen heeft de Europese meloen een lichtgroene schil en een zoeter vruchtvlees.

 7. Hoewel alle cantaloepen meloenen zijn, zijn niet alle meloenen cantaloepen.

 8. Naast meloen, omvatten andere soorten meloen honingdauw, Perzische meloen en Santa Claus-meloen.

Voedingswaarde

 1. Meloenen zijn rijk aan voedingsstoffen en bieden een breed assortiment belangrijke vitamines en mineralen.

 2. Ze bevatten vooral veel vitamine C, een in water oplosbare vitamine die ziekten helpt voorkomen en de immuunfunctie versterkt (2).

 3. Sommige soorten bevatten ook een goede hoeveelheid vitamine A, een micronutriënt die essentieel is voor een gezond gezichtsvermogen, de omzet van huidcellen en groei en ontwikkeling (3).

 4. Bovendien bevatten meloenen antioxidanten, stoffen die cellulaire schade bestrijden. Antioxidanten in meloen bevatten galluszuur, ellaginezuur en cafeïnezuur (4).

 5. Een portie (156 gram) in blokjes gesneden meloen, een soort meloen, bevat de volgende voedingsstoffen (5):

 6. Ter vergelijking: 1 kop (170 gram) honingdauw, een ander soort meloen, bevat de volgende voedingsstoffen (5):

 7. Merkbaar zijn de voedingssamenstellingen van meloenvariëteiten vergelijkbaar. Meloen bevat echter aanzienlijk meer vitamine A en vitamine C dan honingdauw. Het heeft ook minder calorieën en koolhydraten en is iets hoger in vezels.

Gezondheidsvoordelen

 1. Meloen is zeer voedzaam en is in verband gebracht met indrukwekkende gezondheidsvoordelen.

 2. Hier zijn enkele van de belangrijkste gezondheidsvoordelen van het eten van meloen.

 3. Meloen is een geweldige bron van vitamine C, een micronutriënt die essentieel is voor uw immuunsysteem.

 4. Uit onderzoek is gebleken dat voldoende vitamine C de ernst en duur van luchtweginfecties zoals verkoudheid kan verminderen (6).

 5. Meloen bevat ook vitamine A, een andere voedingsstof die uw immuniteit kan stimuleren door te helpen bij de ontwikkeling van witte bloedcellen, die uw lichaam helpen beschermen tegen infecties en ziekten (7).

 6. Plus, het is rijk aan belangrijke antioxidanten zoals cafeïnezuur en ellaginezuur. Deze antioxidanten beschermen niet alleen uw cellen tegen schadelijke moleculen die vrije radicalen worden genoemd, maar helpen ook chronische aandoeningen zoals hartaandoeningen te voorkomen (4, 8).

 7. Meloen kan op verschillende manieren helpen bij het afvallen.

 8. Ten eerste is het rijk aan voedingsstoffen, wat betekent dat het weinig calorieën bevat, maar toch veel vitaminen en mineralen die uw lichaam nodig heeft voor een optimale gezondheid en een goede werking.

 9. Het heeft ook een hoog watergehalte van ongeveer 90 gew.% Water, wat u kan helpen aan uw hydratatiebehoeften te voldoen en gewichtsverlies kan ondersteunen (5).

 10. Uit een groot overzicht van 13 onderzoeken onder 3.628 mensen bleek dat het eten van grotere hoeveelheden caloriearm voedsel met een hoog watergehalte gekoppeld was aan grotere afnames in lichaamsgewicht gedurende periodes variërend van 8 weken tot 6 jaar (9).

 11. Meloen bevat ook een goede hoeveelheid vezels, die een gezonde spijsvertering ondersteunt. Vezels helpen je ook om je tussen de maaltijden vol te voelen, wat je totale voedselinname kan beperken en gewichtsverlies kan ondersteunen (10, 11).

 12. Acute ontsteking is een normale immuunrespons die uw lichaam helpt infecties te bestrijden en te genezen. Chronische ontsteking kan echter bijdragen aan de ontwikkeling van aandoeningen zoals hartaandoeningen, diabetes en kanker (12).

 13. Volgens een dierstudie heeft meloenextract krachtige ontstekingsremmende eigenschappen. Dit kan te wijten zijn aan het gehalte aan superoxide-dismutase, een antioxidant die helpt oxidatieve schade aan cellen te verminderen (13).

 14. Meloen is ook rijk aan ontstekingsremmende voedingsstoffen die fungeren als krachtige antioxidanten in uw lichaam, waaronder vitamine C en A (14, 15).

Culinair gebruik

 1. Meloen is heerlijk, verfrissend en gemakkelijk toe te voegen aan uw dieet.

 2. Het kan in blokjes worden gesneden en alleen of als onderdeel van een smakelijke fruitsalade worden genoten. Het kan ook worden omgezet in een verse sorbet voor een gezonde manier om je zoetekauw te bevredigen.

 3. Bovendien kunt u deze voedzame meloen toevoegen aan salades of smoothies voor een uitbarsting van extra smaak en voeding.

 4. Wat meer is, je kunt de zaden van de meloen wassen, drogen en roosteren voor een bevredigende snack. Je kunt ze ook over soepen en salades strooien.

De onderste regel

 1. Meloen is een populair type meloen dat wordt gevierd om zijn zoete smaak en indrukwekkende voedingsprofiel. Meloen is een specifieke variëteit aan meloen.

 2. Afgezien van het leveren van veel belangrijke vitamines en mineralen, kan meloen ook helpen uw immuunfunctie te verbeteren, gewichtsverlies te bevorderen en ontstekingen te verminderen.

 3. Bovendien is het een heerlijke en voedzame aanvulling op uw dieet en kan het in een aantal verschillende gerechten worden gebruikt.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407