Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Mierikswortel: voeding, voordelen, toepassingen en bijwerkingen

10. Knoflook kan ziekte bestrijden en de gezondheid van het hart verbeteren

 1. Mierikswortel is een knolgewas dat bekend staat om zijn scherpe smaak en geur.

 2. Het wordt al duizenden jaren wereldwijd gebruikt, meestal als kruiderij maar ook voor medicinale doeleinden.

 3. Deze wortel bevat meerdere verbindingen die gezondheidsvoordelen kunnen bieden, waaronder antibacteriële en antikankereffecten (1).

 4. Dit artikel vertelt u alles wat u moet weten over mierikswortel, inclusief de voedingsstoffen, voordelen, toepassingen en bijwerkingen.

Wat is mierikswortel?

 1. Mierikswortel wordt verondersteld afkomstig te zijn uit Oost-Europa. Het is een kruisbloemige groente, naast mosterd, wasabi, kool, broccoli en boerenkool (2).

 2. Het heeft een lange, witte wortel en groene bladeren. Wanneer de wortel wordt gesneden, breekt een enzym een ​​verbinding genaamd sinigrin af in een mosterdolie (3).

 3. Deze olie, bekend als allylisothiocyanaat, geeft mierikswortel zijn veelbetekenende geur en smaak en kan uw ogen, neus en keel irriteren.

 4. De wortel wordt meestal geraspt en bewaard in azijn, zout en suiker voor gebruik als specerij. Dit staat bekend als voorbereide mierikswortel.

 5. Mierikswortelsaus, die mayonaise of zure room aan de mix toevoegt, is ook populair.

 6. Mierikswortel wordt vaak verward met wasabi, een andere scherpe specerij die veel voorkomt in de Japanse keuken. Dit komt omdat de "wasabi" die je bij de meeste Japanse restaurants krijgt, echt mierikswortelpasta is, gemengd met groene kleurstoffen.

 7. Ware wasabi (Wasabia japonica) komt van een geheel andere plant en zou een aardse smaak hebben. Bovendien is het groen van kleur in plaats van wit.

Biedt een verscheidenheid aan voedingsstoffen

 1. Omdat mierikswortel meestal in kleine hoeveelheden wordt gegeten, bevat een typische portie zeer weinig calorieën, maar bevat het verschillende mineralen en plantaardige stoffen.

 2. Eén eetlepel (15 gram) voorbereide mierikswortel levert (4):

 3. Het bevat ook kleine hoeveelheden calcium, kalium, magnesium, folaat en andere micronutriënten.

 4. Bovendien is deze kruidige groente rijk aan een verscheidenheid aan gezonde plantaardige stoffen, waaronder glucosinolaten, die afbreken in isothiocyanaten en kunnen beschermen tegen kanker, infecties en hersenziekten (5, 6, 7, 8, 9).

Kan gezondheidsvoordelen bieden

 1. Zelfs in kleine hoeveelheden biedt mierikswortel verschillende potentiële gezondheidsvoordelen.

 2. Glucosinolaten en isothiocyanaten in deze wortelgroente kunnen beschermen tegen kanker door de groei van kankercellen te remmen en hun dood te bevorderen (10, 11).

 3. Sommige mierikswortelverbindingen, zoals sinigrin, kunnen ook als antioxidanten fungeren en celbeschadiging door vrije radicalen bestrijden. Deze reactieve moleculen kunnen uw risico op ziekten, waaronder kanker, verhogen wanneer de niveaus te hoog in uw lichaam worden (12, 13).

 4. Reageerbuisstudies suggereren dat mierikswortelverbindingen de groei van darm-, long- en maagkanker kunnen voorkomen (14).

 5. Wat meer is, peroxidase, een enzym dat in deze wortel wordt gevonden, helpt bij het activeren en stimuleren van een krachtige antikankercomponent die zich richt op menselijke pancreaskankercellen (15, 16).

 6. Hoewel deze resultaten veelbelovend klinken, is meer onderzoek nodig.

 7. Allyl-isothiocyanaat, de olie die vrijkomt bij het snijden van mierikswortel, kan krachtige antibacteriële eigenschappen hebben.

 8. Studies suggereren dat het een reeks gevaarlijke bacteriën kan bestrijden, waaronder E. coli, H. pylori en Salmonella (17, 8).

 9. Eén reageerbuisstudie merkte op dat isothiocyanaten geëxtraheerd uit mierikswortelwortel zes soorten orale bacteriën doodden (18).

 10. Uit een ander reageerbuisonderzoek bleek dat deze isothiocyanaten de groei van vier soorten schimmels die konden leiden tot chronische nagelinfecties voorkomen (19).

 11. Isothiocyanaten kunnen binden aan bepaalde enzymen om de groei van bacteriële cellen te voorkomen, hoewel het exacte mechanisme niet goed wordt begrepen (20).

 12. Het is bekend dat het consumeren van mierikswortel een brandend gevoel in uw sinussen, neus en keel veroorzaakt.

 13. Om die reden wordt het vaak gebruikt om verkoudheid en ademhalingsproblemen te verlichten.

 14. Een onderzoek bij meer dan 1500 mensen vond dat een supplement met 80 mg gedroogde mierikswortelwortel en 200 mg nasturtium even effectief was als een traditioneel antibioticum bij de behandeling van acute sinusinfecties en bronchitis (21).

 15. Deze resultaten suggereren dat mierikswortel de gezondheid van de luchtwegen kan verbeteren, maar er is meer onderzoek nodig.

Hoe mierikswortel te gebruiken

 1. Mierikswortel wordt meestal als kruiderij gebruikt.

 2. Het wordt meestal geconsumeerd als voorbereide mierikswortel, die is gemaakt van de geraspte wortel, plus azijn, suiker en zout. Mierikswortelsaus, een andere populaire garnering, voegt zure room of mayo toe aan de mix.

 3. Deze kruiden worden meestal in kleine hoeveelheden geserveerd met vlees of vis.

 4. Om uw eigen voorbereide mierikswortel te maken, raspt u de wortel met de hand of in een keukenmachine en bewaart u deze in azijn. Je kunt de root kopen in winkels of online.

 5. Mierikswortel wordt ook verkocht in supplement- en theevorm.

 6. Aangezien er geen vastgestelde veilige limiet in deze vormen is, raadpleeg uw arts voor een juiste dosering.

Mogelijke bijwerkingen

 1. Er is beperkte informatie over de mogelijke bijwerkingen van het consumeren van teveel mierikswortel in uw dieet of als supplement.

 2. Omdat mierikswortel erg scherp is, is het waarschijnlijk het beste om het spaarzaam te gebruiken.

 3. Te veel van deze kruidige wortel kan uw mond, neus of maag irriteren.

 4. Het kan vooral hinderlijk zijn voor mensen met maagzweren, spijsverteringsproblemen of inflammatoire darmaandoeningen.

 5. Ten slotte is het onbekend of mierikswortel in grote hoeveelheden veilig is voor kinderen en zwangere vrouwen of vrouwen die borstvoeding geven.

De onderste regel

 1. Mierikswortel is een knolgewas bekend om zijn scherpe geur en kruidige smaak.

 2. De verbindingen kunnen verschillende gezondheidsvoordelen bieden, zoals kanker, infecties en ademhalingsproblemen.

 3. Mierikswortel wordt meestal als kruiderij geconsumeerd. Supplementen kunnen het beste worden geconsumeerd onder begeleiding van een medische professional.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407